Houdek_Bez názvu_ml.jpgČeská centra jsou partnery řady významných českých výtvarných a designových cen. Jejich vítězové získávají šanci prezentovat se v zahraničí. Jednu z takových příležitostí skýtá spolupráce se Společností Jindřicha Chalupeckého. Vítěz ceny pojmenované podle výtvarného teoretika získává vedle finančního daru poskytované hlavním organizátorem soutěže také Cenu Českých center umožňující mladému umělci uspořádat výstavu v některém ze sítě Českých center. Finalistou loňského ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého je Vladimir Houdek, který si za oblast svého zájmu zvolil Německo. Jeho sólová výstava v prostorách Českého centra Berlín přilákala na včerejší vernisáž mnoho lidí.

Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2012 získal Vladimír Houdek, jediný zástupce malby ve finále. Houdek se prezentoval sérií dvaceti pláten v temné barevné paletě. Malbu nezvyklým způsobem spojil s technikou koláže. Podle odborníku patří ke generaci umělců, kteří pokračují ve zkoumání nejednoznačného dědictví modernismu.
Spolupráce SJCH s Českými centry umožňuje laureátům Ceny J. Chalupeckého rozšířit jejich možnosti uplatnění v zahraničí. Kromě tradiční rezidence v New Yorku tak získávají (letos už podruhé) další rezidenční pobyt v libovolném centru kdekoli na světě. „Kontakty Českých center ve světě tak pomáhají nejmladší generaci vystavit v jiném kontextu" uvedla Lenka Lindaurová, ředitelka SJCH.

Houdek je považován za výjimečný talent. Jeho výstava v Českém centru Berlín zpracovává téma geometrických obrazců. V epicentru jeho pozornosti stojí kruhy narušované organickými prvky a představované takto ve zcela novém kontextu. Divák tak získává představu „nového čtení"

obrazu. Sám Vladimír Houdek
k tomu říká: „Je to moje první sólová výstava v Berlíně. Je po zkušenosti z veletrhu ABC mojí další konfrontací s německým publikem".

Dílo Vladimíra Houdka je v Německu známé z veletrhu ABC. Prestižní německý magazín zaměřen na umění uvedl: „Objevem jsou geometrické abstrakce mladého českého malíře Vladimíra Houdka."

Hlavním organizátorem výstavy je České centrum Berlín, jehož výstavní program je ve srovnání s podobně fungujícími zahraničními institucemi v Německu respektovaný a díky progresivním projektům a odvaze experimentovat disponuje rozsáhlou sítí zájemců o aktivity z řad odborníků i široké veřejnosti. Ředitelka ČC Berlín Monika Štěpánová dodává: „Naše dramaturgie je zaměřena především na současné umění, cíleně se snažíme o propojení mladé české a berlínské scény. Po prvním roce působení naší galerie už máme své pevné místo na berlínské art scéně a věřím, že okruh našich příznivců bude narůstat."

Novou příležitost podpory mladým českým umělcům vytvořila Česká centra v roce 2011. Na programu rezidenčních a tvůrčích pobytů, realizací výstav spolupracují s předními českými a zahraničními kulturními institucemi či uměleckými organizacemi. Vytvářejí nabídky výměnných pobytů, účastí na důležitých festivalech, konferencích
či artových veletrzích. Kromě zajištění vyslání českého umělce do zahraničí zajišťuje příslušné České centrum také propojení s místní uměleckou scénou a zprostředkování kontaktů.

www.czechcentres.cz

Vladimír Houdek

Samostatné výstavy

Vladimír Houdek a Sláva Sobotovičová, Bělmo, Karlín Studios, 2012, Praha
Chvění, Galerie Minikino, 2011, Ostrava
Vladimír Houdek & Monika Žáková, Bílé Šaty, Galerie Pavilon, 2011, Praha
Vladimír Houdek & Monika Žáková, Struny na tvých prstech, Galerie 35m2, 2011, Praha
Melancholie, Moravská galerie v Brně, Pražákův Palác (atrium), 2011, Brno
Magion, Galerie Města Blanska, 2011, Blansko
Dokola a do ticha, Galerie kritiků, 2010, Praha
Bezespánek, Galerie Pavilon, 2010, Praha
Chlapec Náprstník, Galerie Jelení, 2010, Praha
Jsem tvoje nálada, A.M. 180, 2008, Praha

Nejvýznamnější společné výstavy

VI. Zlínský salon mladých, 2012, Zlín
Vlčice noci, OGV Jihlava, Galerie Alternativa, 2012, Jihlava
READ IT - Výstava studentů AVU pod vedením Silke Otto-Knapp, NOD, 2012, Praha
Česká malba generace nultých let 21. století Wannieck Gallery, 2011, Brno
Česká Malba 2011, Galerie Fontána, 2011

(tz)