V pátek 20. září a v sobotu 21. září si nejen Pražané mohli v krásné pasáži Lucerna v centru hlavního města vychutnávat 20. ročník biojarmarku, který se letos představil jako BioFEST. Lidé se zde mohli setkat s ekofarmáři a producenty biopotravin, biokosmetiky a biotextilií, při jejichž výrobě se dodržují principy a technologie, které umožňují pěstovat plodiny, chovat zvířata a vyrábět potraviny, jež zaručí jejich nejlepší kvalitu a tedy i o co nejpříznivější účinky pro naše tělo.
A nač se mohli návštěvníci bioFESTu těšit?

Proběhla například diskuze o tom, kam až se trh s bioprodukty po dvaceti letech v České republice dostal, jak jsme na tom v rámci EU a co všechno našemu trhu EU přichystala. Tomáš Zídek ze správní rady KEZ promluvil k tomu, jak se bioprodukce a ekozemědělství v začátcích u nás formovaly. Otakar Jiránek ze společnosti Country Life posluchače zaujal tím, jak se bio u nás stalo populární a jak se rozvíjelo s podporou zahraničních odborníků. Jan Dehner z KEZu v kinokavárně Lucerny hovořil na téma kontroly bio produkce.
Rovněž se zde představily farmy, které jsou svým příběhem a filozofií výjimečné: Camphill České Kopisty jako jediný u nás podporuje mentálně postižené a dává jim příležitost, aby se zapojili do dění na farmě. Biofarma Josefa Sklenáře je zaměřená na chov prasat, skotu a produkci masa. Biofarma Pavla Štěpánka se specializuje na výrobu ovčích a kozích sýrů a je významná i z hlediska využití solární energie. Biofarma Košík Dáši Havlové je proslulá výrobou ovčích produktů, výrobků z vlny a nabízí také osvětu pro děti.
V sobotu se mohli zájemci podrobněji seznámit s představením desetiletého fungování projektu Camphill České Kopisty. Zájem byl o hvězdy oboru, mezi něž patří například Staré Město pod Sněžníkem. Představila se s velkým úspěchem biokosmetika Dr. Hauschka. Otakar Jiránek ze společnosti County Life představil vizi komplexního řešení pro zdravý životní styl. V programu rovněž nechyběly ani módní přehlídky oděvů, na jejichž výrobu byla použitá biobavlna.
Návštěvníci se také dozvěděli, že BioFest není jedinou bio událostí roku, ale že na jaře se mohou těšit na veletrhy Biostyl a Festival Evolution.
Celou akci provázela neformální příjemná atmosféra. Lidé mohli diskutovat se zasvěcenými, inspirovat se, potěšit smysly, ať už krásně vybarvenými plodinami, voňavými lahůdkami - třeba lahodnými palačinkami z pohankové mouky.

Kateřina Šimková