01 Absolonová_Zagorová_políbená medaile Klimt_m.jpgNovou pamětní medaili věnovanou slavnému rakouskému malíři s českými kořeny Gustavu Klimtovi představila v květnu Pražská mincovna. Novinka z čistého stříbra nese motivy slavných obrazů: jeden z nich je u nás známý pod názvem Polibek. Slavnostní premiéry se zúčastnily také královny českého popu Hana Zagorová a Monika Absolonová, které první vyražený exemplář příznačně ozdobily otiskem svých rtů.

Autorkou grafického návrhu nové medaile je významná slovenská výtvarnice Mária Poldaufová. Lícní stranu zdobí kompozice, kterou Poldaufová vytvořila podle slavného portrétu Adele Bloch-Bauerové. Ten Gustav Klimt dokončil v roce 1907 a obraz nyní patří mezi nejdražší světová díla: v roce 2006 byl vydražen za 135 milionů dolarů. „Na jeho početných vyobrazeních žen je zajímavý kontrast mezi realistickým ztvárněním tváře a ornamentální dekorací na oděvu, která působí plošně," poznamenala Mária Poldaufová. V opisu lícní strany je uvedeno jméno Gustava Klimta a letopočty jeho narození a úmrtí.
Podstatnou část druhé strany zabírá reliéf zpracovaný podle Klimtova obrazu Polibek, což napovídá i text v opisu. „Drobné obdélníčky z mužského oděvu a okrouhlé prvky na ženských šatech působí trochu protikladně, ale harmonie obou milenců je vyjádřena nad jejich hlavami," popsala výtvarnice.

Novinka ve zlatě i s ušlechtilou patinou

Premiéra nového titulu se uskutečnila v prodejní galerii Pražské mincovny v Obecním domě v Praze. Novinářům, kteří místnost zcela zaplnili, medaili představily královny českého popu Hana Zagorová a Monika Absolonová.
První vyražený exemplář s vyobrazením slavného Klimtova obrazu Polibek zpěvačky „pokřtily" jak jinak než polibkem. Medaile s patrným otiskem slavných rtů zůstane uložena v archivu Pražské mincovny.
Medaile věnované Gustavu Klimtovi vyrobí Pražská mincovna hned v několika provedeních. Jako první byla vyražena stříbrná varianta s leštěným povrchem (označovaným jako proof), ještě na jaře přibudou provedení běžná kvalita a verze s povrchem opatřeným ušlechtilou patinou. Zlatá varianta se pak objeví na podzim. O cenách i dalších technických parametrech informují stránky distribuční společnosti www.Zlate-Mince.cz.

 

(tz)