Vse-podstatne_ material-beton-srnci-kopytka-filc-na-platne-130x110-cm_ 2011-2013.jpgV prostorách Colloredo-Mansfeldského paláce aktuálně vystavuje své betonové obrazy výtvarník Jiří David. Expozice představuje průřez jeho práce za léta 2011 - 2013 a zahrnuje obrazy a plastiky, jejichž společným rysem je právě tvorba za pomoci betonu. První obrazy, tedy reálný beton nanášený prostou zednickou technikou na nenašepsované bavlněné malířské plátno začal Jiří David tvořit už roku 1994. V sobotu 29. června pořádá Galerie hlavního města Prahy (GHMP) doprovodnou akci k této výstavě s názvem Tvořivé dialogy s uměním: "Překračování hranic malby" a 16. července je možné projít výstavu ve společnosti lektora. Expozice bude k vidění do 8. září.

„Během hydratace a tvrdnutí probíhají díky uvolňování tepla v betonu na holém malířském plátně fyzikální a chemické procesy, při kterých beton získává mechanickou pevnost a odolnost," komentoval techniku výtvarník Jiří David. Umělec se v každé své samostatné výstavě snaží uchopit daný prostor s intuitivní přesností.

Karel Srp, spoluautor koncepce výstavy, ji charakterizoval takto: „Výstava je pojatá jako živoucí, volně se rozvíjející organismus, který se po zásahu autora proměnil v rozlévající se tkáň, obsahující nejen vnitřní prostor místností, ale i pohled z okna, jenž se stal rovněž její součástí. Expozice má své východisko, zmenšený půdorys výstavní síně, zavěšený horizontálně nad hlavami diváka, zatímco kolem nich se rozlévá moře drobných objektů, uvádějících do dlouhodobého Davidova uvažování o charakteru uměleckého díla, zejména v plastikách umístěných na stole, souhrnně pojmenovaných Morandiho polibek. Svým pátráním po smyslu uměleckého díla Jiří David znejišťuje diváka. Beton pohlcuje nejen předměty, ke kterým měl osobní vztah, jež dlouhodobě procházely jeho životem nebo odkazovaly k jeho dětství, ale často se přidržuje i lineární kovové konstrukce, odrážející nejrůznější podoby nadosobního řádu, vyjadřujícího jak kosmos, tak i opisující ho půdorys budovy koncentračního tábora."

Návrat k betonu
Jiří David se k práci s betonem na holém malířském plátně navrátil v letech 2011-2013. Rozměry obrazů se zvětšily, beton se tak opět stal „nevhodným" obrazovým materiálem, ovšem už s jednoznačněji reflektovaným obsahem. A to obsahem i kryptou, v prostoru mezi metaforou a synekdochou, tedy sdílené, spolu míněné části, který pohlcuje zapomenuté, odkládané věci i chvíle. Jiří David nechce svá díla moc vysvětlovat, říká, stejně jako Umberto Eco, že 50 procent výstavy je na divákovi, 50 procent je na autorovi. "Současné umění má smysl teprve v okamžiku, kdy věc, na kterou se díváte, si dokážete přetransformovat do své vlastní paměti, a nemusíte ji konfrontovat s mou," uvedl David.

Sobotní výtvarný workshop k výstavě "Jiří David: Křik paviánů"
Tyto workshopy jsou určeny nejen rodinám s dětmi, ale i individuálním návštěvníkům všech věkových kategorií. Probíhají postupně v různých objektech GHMP a snaží se být přitom co nejvíce formálně i obsahově provázány s podstatou konkrétní výstavy či expozice. Přestože jsou tyto akce koncipovány především pro rodiny s dětmi, jsou vhodné i pro všechny ostatní individuální zájemce všech věkových kategorií. Podstatou těchto zhruba pětihodinových workshopů je bezprostřední výtvarná reakce na aktuální výstavy i stálé expozice. Účastníci workshopů mají možnost seznámit se s tradičními i netradičním technikami z oblasti kresby, malby, fotografie, prostorové tvorby, intermediální, akční i konceptuální tvorby atd. Výhodou pro všechny zájemce je doba jejich konání, tzn. o víkendu. Čas příchodu a odchodu je ve vymezeném čase individuální. Výtvarný materiál je zajištěn ze strany GHMP. Součástí výtvarných reakcí na výstavu bude testování "hranic" malby. Například na textil s hrubou strukturou a na papíry drsných povrchů v různých odstínech šedi se budou vytvářet zajímavé kompozice z "nalezených" předmětů a fixovat na tyto plochy speciální modelovací tvrdnoucí hmotou, která bude formální paralelou k betonu, který Jiří David v prezentovaném cyklu využívá. Do výtvorů budou po vzoru Jiřího Davida zapojena i slova a texty formou lepení písmových šablon.
============================================================================
Jiří David / Křik paviánů
Otevřeno do 8. 9. 2013
Colloredo-Mansfeldský palác
út-ne 10.00-18.00
Vstupné: 60,- Kč / 30,-Kč
Koordinátor výstavy za GHMP: Olga Malá

Publikaci k výstavě vydává: KANT

DOPROVODNÝ PROGRAM:
Lektorské prohlídky: 16. 7. a 13. 8. v 16.30
Autorská prohlídka s Jiřím Davidem: čt 5. 9. v 17.00

Interaktivní prohlídky pro školy
Možnost interaktivních prohlídek spojených s experimentální výtvarnou reakcí na výstavu, vhodné pro všechny typy škol. Rezervace: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 608 216 418, +420 606 612 987

Tvořivé dialogy s uměním
Pro děti, ale i pro všechny další věkové kategorie výtvarné dílny s lektorkou Lucií Haškovcovou přímo v expozici nebo ve výtvarném ateliéru - animační program se speciálními doprovodnými materiály, připravený a realizovaný edukačním oddělením. Po interaktivních prohlídkách výstav následuje výtvarná reakce - vlastní tvorba návštěvníků. Účastníci akcí se mohou seznámit s tradičními i netradičními technikami z oblasti kresby, malby, experimentální fotografie i prostorové, intermediální, akční a konceptuální tvorby. Rezervace do 16.00 předchozího dne - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 608 216 418, +420 606 612 987

sobota 29. 6., 13:00 - 18:00, Colloredo-Mansfeldský palác, "Překračování hranic malby"
sobota 7. 9., 13:00 - 18:00, Colloredo-Mansfeldský palác,"Malba betonem"

Ceník workshopů: 5 Kč pro děti do 10 ti let, 20 Kč pro ostatní zájemce nad 10 let
Praktické info: objekt nemá bezbariérový přístup.


(tz)