mode cz photo 1.jpgOd 17. května do 8. června 2013 bude k vidění výstava s názvem MODE.CZ České kolekce v černé komoře v proslulé pařížské čtvrti Saint-Germain-des-Prés, již tradičním centru luxusních obchodů nejdůležitějších módních značek. Tento unikátní projekt představí českou návrhářskou elitu očima francouzských fotografů ze spolku Collectif 5.6. Své modely budou prezentovat Jakub Polanka, Kateřina Geislerová, Miroslav Sabo či Pavel Brejcha. Výstavu pořádá Asociace českých studentů a mladých profesionálů ve Francii (ČSMPF) ve spolupráci s Českým centrem Paříž.

„Chtěli jsme vyjít z přirozené vazby dvou uměleckých žánrů - módy a fotografie, a umožnit tak mladým umělcům spojit své síly v mezinárodním prostředí, " vysvětlila Klára Knotová, kurátorka expozice. Dohromady tak výstava představí třicet analogových fotografií a výběr modelů začínajících i renomovaných českých návrhářů, které budou také nabídnuty k prodeji. K vidění bude taktéž krátkometrážní snímek ze zákulisí expozice, natočený francouzskou filmařkou Morgane Terres.

Spolek fotografů Collectif 5.6 je v Paříži již zavedenou značkou. Pětice autorů s hipsterskými tendencemi se specializuje na tradiční černobílou fotografii a vymezuje se tak proti současným digitálním trendům. MODE.CZ je první společný projekt s českými návrháři a v pořadí již devátá výstava kolektivu v Paříži.
Výstava MODE.CZ České kolekce v černé komoře je první takto významnou událostí pro Asociaci českých studentů a mladých profesionálů ve Francii. Tato organizace si klade za cíl být informační a společenskou platformou pro mladé Čechy ve Francii, a především rozvíjet společenské a kulturní styky mezi oběma zeměmi.

MODE.CZ České kolekce v černé komoře. 17. 5. - 8. 6. 2013, České centrum Paříž, 18 rue Bonaparte, Paříž.

Otevírací doba:
Úterý - sobota od 13h do 18h, ve středu do 20h.
V sobotu 18. května výjimečně otevřeno do 20h v rámci Evropské noci muzeí.

Vernisáž proběhne 16. května 2013
od 19 hodin za přítomnosti všech aktérů výstavy. Na vernisáži vystoupí hudební skupina leSpark.

Vystavovaní umělci: Jakub Polanka, Jana Rollová, Kateřina Geislerová, Markéta Kopecká, Mirka Talavašková, Monika Drápalová, Miroslav Sabo, Pavel Brejcha, studenti Ateliéru módní tvorby VŠUP, pařížský Collectif 5.6 a Morgane Terres.


Více informací:
www.facebook.com/modecz
www.czechcentres.cz/paris
www.czechcentres.cz
www.csmpf.com www.collectifcinqsix.com


ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

(tz)