Mahá koření je směs určena k základnímu nachuceni pokrmů tzv. "naslano". Zjednodušeně lze pokrmy „naslano" charakterizovat jako pokrmy obsahující zeleninu nebo jako pokrmy, k nimž je podávaná zeleninová příloha (do pokrmu „naslano" se nemusí přidat ani špetka soli).

Mahá koření dokáže vytvořit tzv. "základní" nachuceni pokrmů naslano a neomrzí se ani po několikaletém častém používání. (Základní nachuceni je doplňováno dalšími chutěmi tvořenými jednak ostatními druhy koření a jednak chuťově výraznými potravinami.)
Mahá koření vytváří přirozenou protiváhu „chuťovým zesilovačům" tím, že umožňuje připravovat senzoricky přitažlivé zeleninové vývary a zpřístupňuje technologií „otevírání" koření na oleji pro každodenní použití.
„Otevírání" koření na oleji je nejčastějším způsobem chuceni pokrmů v asijských domácnostech. V ČR je tato kulinářská technologie výsadou kuchařů špičkových restaurací. Závodní kuchyně a většina domácností využívá ke stejnému účelu zavedených masových či zeleninových vývarů od kterých však postupně ustupují a přechází k tzv. zesilovačům chuti (např. Podravka), jejichž základ tvoří kyselina glutamová a její soli (glutamany).
Kde Mahá koření používáme:
Mahá přidáváme do všech zeleninových polévek, pomazánek, zeleninových jídel a pod bílkovinné koncentráty rostlinného původu (Klaso, Robi, tofu, tempeh, seitan).
Běžná dávka koření je jedna čajová lžička pro pět osob.
Jak Mahá koření používáme:
1. Nejvhodnější forma použití je přidání Mahá koření, když smažíme cibuli jako základ pokrmu.
2. Kulinářsky náročnější je „otevření" Mahá na oleji. Tzn., že Mahá dáme do prohřátého (rozpáleného) oleje asi na pět vteřin, než začne pěnit. Pak chladíme přidáním cibule, kterou osmahneme nebo přidáním zeleniny, kterou dusíme nebo přidáním vody pro vaření obilovin (luštěnin) nebo polévky.
3. Nejjednodušší je vsypání Mahá do pokrmu při jeho tepelné úpravě.
4. Bez tepelné úpravy používáme Mahá všude tam, kde jsme zvyklí používat kmín (např. pro dochucování pomazánek).
Mahá koření lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy.

Ceria, s.r.o., Heinrichova 49, 602 00 BRNO, www.ceria.cz, www.hraska.cz, tel.: 532 308 550, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

A další výrobky:

HRAŠKA NA OBALOVÁNÍ (PIKANTNÍ) S ČESNEKEM A CHILLI
Složení: Hrách, směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), přírodně fermentovaná sójová omáčka (sójové boby, pšenice bez lepku, sůl, maltrodextrin), česnek, sůl (40 % draslíku), směs koření, chilli, přírodní antioxidanty.
Balení: 250g, 1 kg, 25 kg
Lahodná hrachová směs, která rozmícháním pouze s vodou slouží k přípravě těstíčka pro obalení klasických řízků, dále slouží k přípravě placek, pomazánek, dresinků aj.
Hraška obsahuje dnes nedostatkové živiny, především hrubou vlákninu, zinek, hořčík a železo. Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Je vyrobena výhradně z přírodních zdrojů. Neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství, udělením ceny zlatý klas (2008) a Jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008)
HRAŠKA NA ZAHUŠTOVÁNÍ (JEMNÁ) BEZ CHILLI A ČESNEKU
Složení: Hrách, směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), přírodně fermentovaná sójová omáčka (sójové boby, pšenice bez lepku, sůl, maltrodextrin), sůl (40 % draslíku), směs koření, přírodní antioxidanty.
Balení: 250g, 1 kg, 25 kg
Hraška umožňuje zdravé zahušťování polévek, omáček, šťáv a gulášů. Není nutné připravovat jíšku, stačí Hrašku smíchat s vodou a 20 minut povařit obdobně jako jíšku. Pokrmy připravené z Hrašky mají lahodnou chuť, krémovou hladkost a vysokou výživovou hodnotu. Svojí chutí uspokojí i náročné strávníky. Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek. Tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení.
Hraška je skvělým pojivem v těstech a karbenátcích, proto umožňuje vynechání vajec. Slouží k přípravě základu pomazánek, dresinků, majonéz a bešamelových omáček na zapékání zeleniny.
HRAŠKA VANILKA
Složení: Hrách, směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), fruktóza, vanilka, směs koření.
Balení: 250g, 1 kg, 25 kg
Hraška Vanilka je unikátní směs, která jednak zvyšuje výživovou hodnotu těst na koláče a moučníky a jednak i usnadňuje zpracování těst. Tím umožňuje snížení množství vajec, anebo jejich úplné vynechání. Tyto vlastnosti zvlášť oceníme při používání celozrnné mouky. Haška
Vanilka je ochucena přírodní vanilkou a jemně slazena fruktózou. (Fruktóza má o 30 % vyšší sladivost než cukr a má nízký glykemický index). Přidáním Hrašky do mouky nejenže výrazně zvýšíme výživovou hodnotu pokrmu, ale zlepšíme i vlastnosti těsta při jeho zpracování. To umožňuje snížení počtu vajec nebo jejich úplné vynechání. Vlastnosti Hrašky obzvláště oceníte při požívání celozrnné mouky.
MAHÁ KOŘENÍ
Složení: kmín, hořčičné semínko, koriandr
Balení: 100g, 1 kg
Mahá koření je vyvážená směs koření s prastarou tradicí. Dodá jídlu výbornou chuť a má léčivé účinky. Podporuje činnost střev a žaludku, harmonizuje trávení, redukuje plynatost. Směs je balena ihned po namíchání a tak se dlouhodobě uchovává unikátní vlastnosti použitých surovin. Dávkování je obdobné jako u mletého kmínu.
KATALOG
výrobků CERIA, s.r.o.

(tz)