GeminifotoČeská oční chirurgie patří ke světové špičce. Kliniky se pyšní pokrokovým vybavením a ceny zákroků jsou v porovnání s jinými zeměmi ekonomičtější. To jsou hlavní důvody, proč české oční kliniky navštěvuje stále větší počet zahraničních pacientů.

Výjimkou nejsou ani ti ze zemí vzdálených tisíce kilometrů.

Za chirurgickými zákroky se každoročně vydá mimo svůj domovský stát kolem 50 miliónů lidí. Více než třetinu celosvětové poptávky po zákrocích podle statistik zajišťuje Indopacifický region, v žebříčku nejvyhledávanějších zemí se ale velmi vysoko umisťuje i Česká republika. Velké renomé má v zahraničí česká reprodukční medicína a plastická chirurgie. Do hledáčku cizinců se ale stále více dostává i oční chirurgie. Zahraniční pacienty lákají do Česka zejména vysoká úroveň, nižší ceny zákroků a výrazně kratší čekací doba. „Zatímco například ve Velké Británii implantace trifokální čočky, která pacienta zbaví brýlí na všechny vzdálenosti, vyjde na obou očích až na 250 000 Kč, v Česku je to zhruba třetina. Podobně je tomu i u operací oční vady laserem. Výrazně kratší jsou v České republice i čekací doby na jednotlivé zákroky, na operaci šedého zákalu se ve Velké Británii čeká i dva roky, v Česku to bývá zpravidla několik týdnů,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, světově uznávaný oční chirurg a přednosta sítě očních klinik Gemini.

Vedle ceny je pro zahraniční klienty zásadní i kvalita poskytované péče a ta je v Česku na velmi vysoké úrovni. Podle indexu kvality zdravotní péče respektované instituce Euro Health Consumer Powerhouse se Česká republika loni umístila na 14. příčce. Předstihla tak například Velkou Británii, Itálii, Irsko nebo Španělsko. „Česko patří zároveň k inovátorům, řada zákroků se zde provedla vůbec poprvé na světě. Vedle zahraničních pacientů tak české kliniky hojně navštěvují i lékaři. Dnes na našich klinikách používáme ty nejmodernější lasery, které má v současné době světová oční chirurgie k dispozici. Dokonce lasery pomáháme vyvíjet a vylepšovat. A proto k nám přilétají renomovaní chirurgové z Ameriky, z Asie a dalších koutů světa učit se, jak se nové lasery vyvíjejí a jak se s nimi operuje. Dostali jsme se na špičku, která pomáhá vyvíjet to nejkvalitnější, co v laserech a oční chirurgii máme a mít budeme,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini, která je největší a nejmoderněji vybavenou v Čes­ku. Lékaři na ní v roce 2023 provedli téměř 50 000 zákroků, zahraniční pacienti tvořili více než 5 %. „Nejvíce pacientů k nám přichází z okolních zemí, tedy Německa, Rakouska, Slovenska nebo Polska. Do Česka cestují kvůli operaci šedého zákalu i korekci dioptrií laserem.

Na takové zákroky pacienti v zahraničí čekají měsíce, někdy dokonce několik let. Například v roce 2023 bylo na našich klinikách provedeno přes 32 000 operací šedého zákalu a refrakční výměny čočky, z toho více než 4000 pacientů ze zahraničí. Výjimkou nejsou ani klienti, kteří na naši kliniku přiletí přes půl světa, v loňském roce to byl například zájemce z Nového Zélandu,“ řekl Pavel Stodůlka.

(tz)