IMG 8808 copyTuto otázku naše redakce společně s předsedkyní Klubu manažerek PhDr. Lenkou Tomešovou (Klub je naším partnerem a my jeho mediálním partnerem) položila členkám Klubu. Zajímalo nás, jaký pohled na život mají, kde berou dobrou náladu, čím podporují své zdraví, svěžest, optimizmus. Jejich odpovědi nás doslova nadchly. Jsou to ženy, které neztrácejí půdu pod nohama, ty, které překypují energií, a ve svém nitru nosí návod na to, jak a v čem hledat štěstí. Až budete číst následující řádky, věřím, že v nich najdete i sami sebe, ať již jste ženou, nebo mužem. Že následující slova podpoří vaši činorodost a chuť měnit věci kolem sebe.

A k tomu ještě jedna důležitá informace. Klubová setkání se konají nepřetržitě již od roku 1996! Také ta (snad, nebo zcela jistě) přispívají k dobré pohodě, radosti i k lepšímu zdraví, protože když je člověku dobře na duši, tak se to projeví i na zdraví. Sice jsou některá setkání (v posledních dvou letech se hodně věnovala ekonomice), jejichž obsah na jedné straně nutí více přemýšlet, než se jen tak radovat, ale na druhé straně napomáhají v pohledu na věc a k výměně názorů s kolegyněmi, které většinou tíží stejné problémy. Takže svůj význam mají.

 

Jaroslava Valová
zakladatelka a spolumajitelka, SIKO koupelny a kuchyně
Valová copy
Firmu jsem založila po revoluci ve svých 44 letech, tedy nikdy není pozdě. V jejím čele jsem byla až do 65 let, poté předala vedení mým třem dětem. Dnes je mi 76 let a stále sleduji nejen firemní záležitosti, ale zajímám se o dění ve společnosti, v politice, kultuře, charitě. A moc mě baví práce na zahradě, pravidelné chození přírodou s hůlkami, pořádám setkávání široké rodiny na výletech, na lyžích i v mém bydlišti. Prostě a jednoduše hledám vše, z čeho se mohu radovat, a systematicky odrážím vše, co mě může hodit do nepohody. Nepo­slouchám věčné stěžování lidí na všechno možné, přestože vidím, že se i jim vede dobře. Pečuji o své zdraví pohybem i systematickou účastí na preventivní lékařské péči. Snažím se pomáhat slabším tam, kde je to potřeba, a podporovat prospěšné iniciativy. To vše mi dělá radost. A díky tomu i s přibývajícím věkem se cítím spokojená sama se sebou a fandím si, že možná rostu i do krásy…

 

 

 

 

Lenka Hochmanová
ředitelka a předsedkyně představenstva, VULKAN – Medical, a.s.
HochmanováNa takovouto otázku by každý asi očekával odpověď na téma zdravého životního stylu. V mém případě to tak úplně nebude. Ze sportů, které provozuji, mám nejraději ten motoristický. Dobrou náladu si „vyrábím“ v autě na okruhu nebo na zimních zamrzlých pláních. Spolehlivě mi úsměv na tváři vykouzlí také romantická procházka a dobré jídlo, včetně skleničky vína. Zvládnout pracovní povinnosti a plný kalendář mi pomáhá snaha být neustále pozitivní a dobře naladěná. Nestresuji se problémy a negativní náladou, které kolem nás všech není málo, a snažím si ji nepřipustit k tělu ani do hlavy. Velkou vzpruhu mi pak dodává i společnost mých přátel, kamarádek a nejbližší rodina. A jestli rostu do krásy? To nejsem asi schopná posoudit sama, ale snažím se, abych přibývající věk nebrala jako problém nebo krizi. Každý další den, týden nebo měsíc beru jakou nový čas na novou příležitost pro zážitek na tomto světě. Mé motto tedy je: „Dobrá nálada a úsměv na tváři.“

 

 

 

Helena Rögnerová
vrchní ředitelka Sekce ekonomiky a zdravotního pojištění, Ministerstvo zdravotnictví; ředitelka IKEM
Rognerová copyMým receptem je co nejvíce různorodého pohybu venku v kteroukoliv roční dobu: kolečkové brusle, tenis, cyklistika, plavání, turistika, i vysokohorská a ferraty, v zimě lyžování sjezdové i na běžkách, bruslení, a někdy také jen hodinová procházka rychlou chůzí. Toto všechno mi zlepšuje náladu, čistí hlavu i pleť. A pak potřebuju pravidelná posezení s kamarády, kde probereme život a od srdce se zasmějeme. K tomu občas nějaké pohlazení po duši návštěvou koncertů nebo divadelního představení nebo zajímavé výstavy. Právě proto považuji náš Klub manažerek a s ním spojené aktivity za velkou očistu a povzbuzení.
Určitě se vyplatí hodně spát, což se mi úplně nedaří, ale minimálně šest až sedm hodin plánuji každý den. Také je dobré pečovat o své zdraví formou prevence a zdravou výživou, což mi nedělá problém, ale nijak to nepřeháním. A ze všeho nejdůležitější je mít kolem sebe dobré lidi v rodině i v práci.

 

 

 

Renata Rýglová
ředitelka, VitaRegen clinic Prague s.r.o.
RýglováUž ve svých 40 letech jsem se rozhodla pro zdravé, šťastné stárnutí v kruhu svých báječných přátel. Ráda bych zůstala zdravá, jak dlouho jenom mohu, a proto každý den zahajuji procházkou v přírodě se svou fenkou Emílií. Na zdraví a celkovou životní pohodu mám spolehlivý recept: prevence a inovativní postupy v kombinaci s tradičními přírodními přípravky, které vycházejí ze srdce rostlin a jež prověřil čas. Výsledkem je světově uznávaná komplexní péče vedoucí k optimálnímu zdraví a lepšímu životnímu stylu. Já na ni sázím už 11 let, během nichž se pohybuji ve zdravotnictví. A věřím jí natolik, že nyní otevírám vlastní kliniku založenou právě na principech prevence a regenerace. Přinášíme nové trendy, které posilují imunitu, výkonnost a odolnost organizmu. K lékaři totiž nemusíme chodit jen s akutními problémy. Můžeme spolu s ním předcházet vlivům oxidačního stresu, duševní nepohody, nebo dokonce zvýšenému riziku metabolických a zánětlivých onemocnění. A krása? Ta jde ruku v ruce se zdravím a vitalitou.

 

 

 

Karolína Topolová
generální ředitelka a předsedkyně představenstva, AURES Holdings a.s.
TopolováMám štěstí, že dělám práci, která mě baví, a i po neuvěřitelných 25 letech stále pozitivně nabíjí. Často je to ale vyčerpávající, proto jsem ráda, že mám kolem sebe většinou usměvavé kolegy, a hlavně velkou oporu v kamarádkách a mé rodině. Úplně nejvíce mě nabíjí má desetiletá dcera, která je takové sluníčko i čertík v jednom. Stále mě udržuje ve střehu a věřím, že i díky ní jdu „s dobou“. Postupem let jsem se naučila věnovat čas i osobní relaxaci. Ráda si jdu zahrát nohejbal, zaplavat, dojdu si na masáž nebo na chvíli relaxuji u dobré knížky. Mám obecně ráda pestrost a mám štěstí, že můj život takový je.

 

 

 

 

 

Milada Dohnalová
předsedkyně dozorčí rady, TOP HOTELS GROUP a.s.
DohnalováBýt stále aktivní. Doslova a do písmene. Nastartuje mě ranní procházka se psem – a pak už začíná každodenní kolotoč, v němž je kromě pracovních povinností čas na vnoučata, která mi nedovolí být chvilku v klidu. Většinou mi jejich nápady, smích a rošťárny vyvolají úsměv na tváři, a tím i dobrou náladu. Oddechnu si, když si je převezmou rodiče, ale ve skrytu duše už se zase těším, až mě chytnou kolem krku a zase se ozve „Babu, kde jsi?“ K mé pohodě přispívají také hezké zážitky s rodinou, setkávání s příjemnými a pozitivními lidmi, příroda.

 

 

 

 

 

 

Lenka Plavcová
ředitelka, Divadlo Viola z.ú.
PlavcováKdyž vidím danou otázku, napadá mě, zda jsem zrovna já ta správná osoba, která je schopna na ni odpovědět. Žiju svůj život tak, jak umím, a popravdě nepřemýšlím nad tím, zda ho žiji s přehledem, ve zdraví apod. Možná je to tím, že mám stále co dělat, čím se zabývat, že mě baví poznávat a učit se pořád nové věci, které mi život do cesty přinese. Občas je to pěkné dobrodružství, občas si říkám, že jsem se do spousty věcí neměla pouštět, že už na to nemám sílu... Ale nakonec, když překonám trable, zjišťuji, že mě právě to objevování nového, a kolikrát i překonávání sama sebe dál posouvá, a hlavně, dělá mě radostnou. Nevím, zda s přibývajícím věkem rostu do krásy a pohody, ale určitě cítím a vím, že s přibývajícím věkem získávám větší nadhled. Už neřeším věci, které mi připadaly důležité ve třiceti, čtyřiceti... A že třeba právě i to přispívá k větší pohodě, vnitřní vyrovnanosti. A také zjišťuji, kolik skvělých a inspirativních lidí, ať už z řad rodiny, přátel, spolupracovníků, či dalších osobností jsem za celý svůj život potkala. Jsem nesmírně vděčná za to, jak můj život obohatili a přispěli k tomu, co bylo vlastně podstatou otázky – ti všichni mi totiž pomohli a pomáhají žít život s přehledem, s dobrou náladou a pohodou.

 

 

 

Radka Čapková
obchodní ředitelka, JANKA Radotín, a.s.
CapkováKdysi na jednom významném rodinném setkání bylo krásně řečeno: život stojí na třech nohou – rodina, zdraví a práce. Od té doby se vědomě snažím mít život v rovnováze, důležité jsou pro mne vztahy nejen v rodině, ale velmi významné jsou i vztahy s přáteli. Štěstí je mít kolem sebe mnoho úžasných lidí; a ve svém věku si mohu vybírat jen ta setkání, která mi přinášejí radost a potěšení. Významným faktorem je volba priorit, co je a není důležité, a též volba, co mohu a nemohu ovlivnit. Snažím se těmito zásadami řídit a vím, že stres nepřináší nikomu nic pozitivního. Samozřejmě bych si přála mít všechno stoprocentní, ale dokonalost není ještě podmínkou spokojenosti. Všechno, co dělám, musí mít smysl a přinášet alespoň trochu radosti, nebo si i v ne příliš zajímavých činnostech něco pozitivního nalézt. S přibývajícími léty a zkušenostmi už dnes vím, že zdraví je ta nejdůležitější věc na světě. Právě úsměv na tváři, který nic nestojí, přináší optimizmus, spokojenost, pohodu, to vše i vnitřní sílu překonávat všechny překážky, ale hlavně zdraví, a tím i krásu.

 

 

 

Lenka Tomešová, předsedkyně Klubu manažerek,
a Eva Brixi, šéfredaktorka Madam Business
foto osobní archiv autorek odpovědí