lanterna wellness 001Jedním z účinných způsobů, jak si udržet dobrou kondici a podpořit imunitu, je saunování. Moderní saunové rituály navíc dokážou pobyt v sauně zpestřit, a ještě zvýšit jeho efekt. Vyhlášené jsou ty v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, při nichž se například používá i med a slivovice.

„S příchodem chladnějšího počasí vždy stoupá i zájem o saunové rituály. Oproti klasickému saunování, které, přiznejme si, už může být pro někoho fádní, je ,divadlo v sauně‘ (jak se také rituálům přezdívá) mnohem zábavnější a také přináší větší efekt. Saunér v jeho průběhu polévá horké kameny vonnými esencemi, a následně víří vzduch ručníky a prapory pro intenzivnější pocit horka a lepší pocení, nejčastěji ve třech kolech. Různé techniky točení a mávání ručníkem jsou ne­jen efektní, ale především umožňují tvořit takzvaný parní náraz a směřovat horký vzduch přímo na těla hostů. Součástí saunových rituálů je také reprodukovaná hudba nebo světelné efekty,“ přiblížil průběh saunových rituálů Jiří Malina, šéfsaunér relaxačních center Wellness Horal a L-Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Po prvním „zahřívacím“ kole saunér rozdá účastníkům rituálu tělový peeling pro potírání těla. „Pro tyto účely využíváme běžně dostupné suroviny – med, jogurt, kávu, sůl... A máme i jednu vlastní specialitu – valašský rituál, při němž je součástí vonné esence slivovice a tělový peeling tvoří med s jalovcem, tedy tradiční regionální suroviny,“ upřesnil Jiří Malina, který jako saunér pracuje už deset let a říká, že díky tomu neví, co je nachlazení... Osobně doporučuje použít tělové peelingy nejen na tělo, ale i na hlavu. „V sauně se v kůži otevírají póry, jimiž se vyplavují škodlivé toxiny a zároveň přijímají cenné látky. Například med vyživuje kořínky vlasů, má v sobě spoustu vitamínů. Vím, že pro mnoho lidí je představa medu ve vlasech velmi neobvyklá, ale v horku má med zcela tekutou konzistenci, není lepkavý a malé množství se do pokožky dokonale vstřebá.“

S příchodem zimního období se ve Wellness Horal i v L-Spa hotelu Lanterna pro saunové rituály mění výběr vonných esencí. Ke slovu se dostávají dřevité vůně, které jsou uklidňující, a bylinky s pozitivním vlivem na dýchací aparát.

Používají se hlavně tyto:

  • borovice (na dýchací onemocnění, doporučené při únavě, nedostatku energie)
  • santalové dřevo (antidepresivní, mírní kašel a nachlazení, zároveň afrodiziakum)
  • rozmarýn (stimuluje při únavě, posiluje,
    zahání úzkost, vhodný při revmatizmu, nachlazení, proti chřipce)
  • jalovec (účinný na trávení, ledviny, podporuje vylučování vody z organizmu, pročišťuje)
  • skořice (prohřívá a stimuluje organizmus, má dezinfekční účinky)
  • pačuli (afrodiziakální, sexuální povzbuzení)
  • eukalypt (pozitivní vliv na dýchací ústrojí, protizánětlivý, protiinfekční)
  • máta (povzbuzující účinky)
  • meduňka (uklidňuje, pozitivní vliv na trávení, proti nespavosti).

(tz)