IMG 1912Znáte to, nejlepším lékem na stres a přepracovanost je procházka přírodou, lesem, posezení na louce. Jenže... Každý rok se u nás zvyšuje počet případů nákazy lymskou boreliózou. Proti této nemoci, kterou přenášejí nejen klíšťata, ale i další hmyz, zatím neexistuje žádná účinná vakcína. Infekce je nejen nebezpečná, ale také vede ke vzniku dalších závažných onemocnění, jako jsou únavový syndrom nebo roztroušená skleróza. Její léčbu je nutné zahájit co nejdříve, jinak může přejít do chronické podoby.

S problémem boreliózy jsem se setkala hned na počátku svého působení v oblasti bylinek. Zaujalo mě možné použití tinktury z pupenů topolu. Nabídla jsem dvě lahvičky jednomu nemocnému a čekala, co se bude dít. Po dvou měsících pravidelného užívání nastoupil do práce, ale stále přetrvávala únava i nervové problémy. Tehdy mne napadlo hledat regenerační prostředky, které by pomohly organizmu mírnit a likvidovat následky boreliózy. Měla jsem velké štěstí, že mne oslovily informace o gemmoterapii, regeneraci a léčbě pomocí zárodečných tkání rostlin. Zhotovila jsem první a dodnes základní kúru na doléčení nemoci. Tato sestava je dosud nejžádanějším seskupením bylinných prostředků z celého našeho sortimentu, protože člověku nemocnému boreliózou přináší skutečně úlevu. Gemmoterapeutika nám dále mohou pomáhat odstraňovat další následky boreliózy – zánětlivé stavy pomocí olše, třezalky, problémy na nervové soustavě bělotrnem, lípou, šišákem apod.

Působení a význam tinktury z pupenů topolu spočívá v možném opakujícím se projevu boreliózy, protože bohužel často přetrvává v cystách v různých orgánech. Existují také další byliny, které mohou bojovat proti boreliím, jako je štětka soukenická nebo andrographis, příroda je mocná.
Dnes, když se setkám s případem, že je člověk dlouhodobě unavený, má potíže s pohybovým aparátem, tak předpokládám, že tyto stavy může způsobovat borelie a do sestavy zařadím topol. Pokud se stav po využívání kúry zlepší, tak vím, že problémy borelie způsobovala. To jsou však potíže, které se většinou u nemoci vyskytují. Dnes již ale vidím, že borelie v organizmu napadá též pokožku, štítnou žlázu, oči, ale nejhorší je postižení nervového systému, kdy většinou napadá nervový systém pohybového aparátu. Může se ale podílet i na vzniku depresí, obrny lícního nervu, poruch paměti a neuropatií.

Mgr. Jarmila Podhorná