shutterstock 164608022Být svou vlastní paní a podnikat je snem mnoha žen. Touha vzít osud do svých rukou, organizovat si čas a práci podle sebe, nakonec dovede odvážné ženy k vlastnímu podnikání. Chuť podnikat, a občas i riskovat měly ženy vždy. Povede se to obvykle jen těm, které mají nejen odvahu, ale i víru v sebe sama. Řada statistik a průzkumů ukazuje zvyšující se počet žen, které se do businessu pouští. Bez velkých gest, jsou vzdělané, ambiciózní a pracují tvrdě.

Ženy většinou nezačínají podnikat čistě pro zisk. Netouží po velkých výnosech a zaměřují se více na efektivitu. Chtějí využít svůj potenciál a jednoduše dělat to, co je jejich vášní. Říká se, že ženy zvládají těžké životní situace lépe než muži. A něco na tom bude. „Ženy, které vybudovaly vlastní úspěšný business, jsou vždy výjimečné. Mají obrovskou vnitřní sílu. Za celou moji praxi jsem mezi klienty neměla ani jednu ženu, která by měla vedle sebe muže osobnostně silnějšího, než je ona. Jejich víra v sebe sama také často převálcuje rozumové argumenty, proč podnikání nemůže dopadnout. Zkrátka věří, že to zvládnou a udělají pro to maximum. Jde o určité procento lidí a právě to podniká, ať jsou to ženy, nebo muži,“ řekla Irena Vrbová, zakladatelka konzultační společnosti Porto, která se zabývá vzděláváním a rozvojem majitelů a manažerů menších a středních firem.

Podle ní by ženy měly ignorovat genderové stereotypy, jít si za svým a věřit svým schopnostem. Pohlaví nehraje žádnou roli ani ve vedení firmy. Je jedno, zda je šéf muž, nebo žena. „Zaměstnanci musí mít pocit, že mají nad sebou šéfa, který je dobrý a hodnotný. To je potom naprostý vrchol vedení lidí. A to umí jen některé ženy a muži. Důležité je být sám sebou. Možná by někdo řekl, že ženy jsou citlivější a více ustupují například ,flákačům‘, ale není to pravda. Mnohem slabší jsou v tomto muži,“ popsala zkušenosti Irena Vrbová.

Ženám se také lépe daří dosáhnout svého cíle. Muži se častěji uchylují k agresivním a silovým praktikám. Ženy rovněž využívají svoji intuici a umění vytvořit kolem sebe příjemné prostředí. Přestože muži řeší různé situace jinak než ženy, není na škodu čerpat inspiraci právě u úspěšných mužů. Nesoutěžit s muži nebo jinými ženami, ale naopak se s nimi spojit, to může přinést zajímavé výsledky.
Ženy také zvládají lépe generační výměnu ve firmě. Jednoduše ji udělají. Muži většinou dlouho váhají, výměnu odkládají.

„První krok k nastartování vlastního podnikání musí udělat žena sama. Bude řešit nepříjemné věci, bude mít strach. Ale ten pocit, že se povedlo něco vybudovat, dávat lidem práci, stojí za to,“ uzavřela Irena Vrbová.

(tz)