ceskeghicko kurkuma pepr 01Bez koření, které dá pokrmu jedinečnou chuť i vůni a také typickou hořčicově žlutou barvu, se neobejde žádná indická specialita. Kurkuma je ale stále oblíbenější i u nás. Ve spojení s přepuštěným máslem skvěle ochutí brambory, rýži, těstoviny, drůbeží maso, fazole nebo vajíčka.

A nic už přidávat nemusíte.

„Když jsme přemýšleli, jakou novou chuťovou kombinaci zvolit do gurmánské edice ghí, padla volba na kurkumu. Tohle zajímavé koření, kterému se říká indický šafrán, pochází z jižní Asie a tvoří základ orientálních kuchyní – především indické, thajské, pákistánské nebo perské. Kurkuma, která je například součástí známého kari, dodá pokrmu nejen typickou hořčicově žlutou barvu, ale především jedinečnou výraznou chuť. V kuchyni má široké uplatnění a stejně tak je přínosem pro naše zdraví. Ostatně její dobré účinky například na trávení vyzdvihuje tradiční čínská medicína i ajurvéda. Také ghí považuje ajurvéda za zásadní potravinu pro dobré trávení, zdravý vzhled a mentální rovnováhu. Proto nám přišlo spojení ghí s kurkumou jako ideální. A pro ještě lepší vstřebatelnost kurkuminu jsme přidali i pepř. Navíc obě tyto složky se rozpouštějí v tuku, proto ghí potřebují k tomu, aby je tělo využilo,“ vysvětlila Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka ve Vysokém Mýtě důvody, které vedly ke vzniku originální novinky v nabídce ochucených ghí.
Čím je zajímavé:

Kurkuma

Získává se usušením a namletím oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Hlavní účinnou složkou je flavonoid kurkumin. Podle ajurvédy působí jako mírně zahřívací, zklidňující a je ceněná pro své antioxidační a protizánětlivé účinky. Přikládá se jí také význam při podpoře kognitivních funkcí. Při užívání většího množství by měli být opatrní lidé s cukrovkou, žaludečními a jaterními potížemi a také těhotné ženy.

Ghí

Má vysoký kouřový bod 250 °C, to znamená, že se nepřepaluje a při jeho zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky. Pokrmům dodává typickou oříškovou chuť a vůni. Obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Nemusí se uchovávat v chladnu a vydrží alespoň 12 měsíců. „Ghí na rozdíl od klasického másla neobsahuje laktózu (mléčný cukr), s jejímž trávením mají problém lidé s nedostatkem enzymu laktázy. Zároveň neobsahuje ani kasein, což je mléčná bílkovina, na kterou jsou také někteří lidé alergičtí,“ upozornila Andrea Zpěváková Dostálová.

Pepř

Pochází z Indie. Jde o plod pepřovníku černého (Piper nigrum), tropické liány, který se sklízí nezralý. Zdrojem typické chuti a vůně je alkaloid piperin. Podle druhů zpracování rozlišujeme pepř černý, bílý a zelený. Pepř růžový naopak nepochází z pepřovníku černého, ale ze stromu pepřovce obecného.

České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i Bio Ghí nebo různě ochucené varianty, například Ghí s chilli nebo Ghí s vanilkou a skořicí. Úplnou novinkou je pak Kozí Ghí. Výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos nebo mandle a káva. Na výběr máte i z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém.

(tz)
www.ceskeghicko.cz ghi image 062021 bedynka 2