Podhorná JarmilaZměny ročního období, kolísavé počasí, a také ne vždy ideální stav naší tělesné kondice spolu s psychickou pohodou vedou k nárůstu akutních infekčních onemocnění, hlavně onemocnění dýchacích cest. Od podzimu až do jara. Pro ty, kdož se pohybují v businessu, bývají potíže běžně označované jako virózy, rýmy, kašle apod. velkým strašákem. Uspět v obchodním jednání, když máte stále kapesník v ruce nebo když pod tíhou kašle nedokážete dokončit jedinou větu, to není příliš pravděpodobné.

Jarmila Podhorná

Jde o onemocnění, které se projeví jako většina virových chorob při oslabení imunity. Vznik akutní respirační choroby usnadní, pokud je tělo vystaveno prudkým a nenadálým teplotním změnám, prochladne-li, popřípadě má-li člověk ve svém životě příliš mnoho nedořešených záležitostí, které se kupí a nedaří se mu je řešit tak rychle, jak by potřeboval.

Následný stres vyvolává oslabení imunitních reakcí. Měli bychom se tedy zamyslet nad tím, co by nám mohlo nejvíce prospět, abychom si zlepšili vitalitu a odolnost.
Účinné je upravit stravu, dodat tělu vitaminy, stopové prvky. K tomu můžeme přidat i postupy přírodní medicíny v podobě výtažků z bylin, a hlavně pupenů rostlin – gemmoterapeutik, které nám dodají nejen zmíněné stopové prvky, ale jsou též pro organizmus regenerující.

Nejprve je nutné posílit imunitní systém. Je to mocná zbraň. Organizmus denně likviduje velké množství cizorodého materiálu, který do něj přichází z okolního světa. Při jeho oslabení trpí organizmus různými infekcemi a nemocemi, často i nádory.

Grepový olej 50 ml O4aKterými bylinkami můžeme imunitu posílit? Je to na prvním místě eleuterokok ostnatý, zvaný též čertův kořen. Je to až dvoumetrový keřík s trnitými větvemi a kulovitými peckovičkami. Jeho domovem je Dálný východ. V našich podmínkách se dá však pěstovat. Zpracovává se kořen, ale i ostatní části rostliny mají účinné látky. Zpracovaný ve formě tinktury působí především jako adaptogen a harmonizátor, to znamená, že zvyšuje obranyschopnost organizmu proti účinkům stresu. Odbourává též krevní cholesterol a zpomaluje sklerotizaci cév. Zvyšuje rovněž odolnost organizmu při protirakovinných léčebných postupech a má příznivý vliv imunostimulační. Je to účinný prostředek na doléčování infekčních chorob různého původu, na léčbu protivirovou.

K dalším imunitním prostředkům, které mají kromě řady pozitivních vlastností výborný vliv na podporu imunitního systému a působí jako všeobecné tonikum, patří rakytník řešetlákový. Díky jeho působení se zvyšuje odolnost organizmu proti stresu a uplatní se také jako prostředek detoxikační, kdy napomáhá odbourávání škodlivých zplodin vlastní látkové výměny. Jiří Janča nazval rakytníkové plody vitaminovou bombou, obsahující kromě vitaminu C i vitaminy skupiny B, flavonoidy, vitaminy A, D, E, K a vitamin D – rutin a vedle toho nepřeberné množství biologicky aktivních látek. Významná je též skutečnost, že tento keř roste v našem zeměpisném pásmu.

K odedávna využívaným prostředkům posilujícím imunitu můžeme přiřadit Rudbeckii, zvanou též třapatka nachová, neboli echinacea purpurea, která zdobí převážně zahrádky jako okrasná rostlina. Nejúčinnější léčivé látky jsou v kořeni a pupenu květu rostliny. Kromě toho, že výrazně zvyšuje imunitu, vykazuje i značnou aktivitu antibiotickou, a to nejen proti bakteriím, ale i virům. Do skupiny adaptogenů patří též Leuzea – maralí kořen. Tato rostlina je původem ze Sibiře, ale i v našich podmínkách se dá pěstovat. Zpracovává se především kořen. Leuzea zvyšuje imunitu, zlepšuje adaptaci na stres. Má příznivé působení na játra a kardiovaskulární systém.
Nejúčinnějšími imunitu posilujícími prostředky jsou gemmoterapeutika, prostředky vyrobené ze zárodečných částí, pupenů, klíčků a zárodečných kořínků. V nich se vyskytují velice účinné látky, které jsou budoucností rostliny. Z nich vyrobené prostředky – gemmoterapeutika zvyšují výrazně imunitu, zlepšují funkce centrální nervové soustavy a omlazují organizmus.

Z gemmoterapeutik má mimořádné působení černý rybíz, keř, který se převážně používá pro plody s velkým obsahem vitaminů. Toto gemmoterapeutikum podáváme při potřebě vytvoření kortizonového efektu, např. při snížené funkci nadledvinek nebo při těžkých formách zánětů. Má také silné protialergické působení např. při senné rýmě, ekzému a astmatu. Černý rybíz v této podobě patří k nejúčinnějším přírodním léčivům vůbec. Mimo jiné má též výraznou protiotokovou aktivitu. Má široké uplatnění v léčbě alergií, revmatu a chorob plicních a také kožních. Do gemmoterapeutik zvyšujících imunitu též patří lesní bez hroznatý, který působí jako imunomodulátor, ale také podporuje činnost jater a ledvin. Příznivě ovlivňuje stav nemocných se sklerodermií a lupus erythematoides a dále některá systémová onemocnění. Má podobné účinky jako kortikoidy, avšak bez vedlejších účinků.
Při prevenci infekčních onemocnění se musíme také zaměřit na likvidaci bakterií v organizmu. Jedním z nejvyhledávanějších prostředků, likvidujících bakteriální zátěže, je lichořeřišnice větší, kdy tinktura pomáhá organizmu likvidovat bakterie jako např. streptokoky, stafylokoky, proteus vulgaris, escherichia coli, salmonely a další druhy ať už v oblasti urogenitální, nebo dýchacích cest.

Na některé druhy bakterií, kde lichořeřišnice není tak účinná, můžeme využít tinkturu z česneku. Jeho působení je antibakteriální a protiplísňové. Důležitá je skutečnost, že z 560 kmenů zlatého stafylokoka jich asi 500 spolehlivě ničí a také si dokáže poradit s obávanou plísní kandida. Osvědčuje se též při léčbě střevních, plicních a průduškových zánětů.
Mezi vyhledávané antimikrobiální prostředky patří tinktura ze semen grepu. Likviduje spoustu virů, bakterií, plísní i jednobuněčných parazitů. V tomto směru je prostředkem univerzálním, používaným k prevenci při virových problémech, jako jsou afty, opary a infekční problémy sliznic.
K prevenci infekčních onemocnění musíme spojit působení imunitní, antibakteriální a zároveň posilovat nervový systém organizmu, který je nutný k udržení stability.

Mgr. Jarmila Podhorná, firma NADĚJE