krabice_Honem_zpatky_web.jpgVýjimečný koncept dětských her 4bambini, který si svojí schopností předávat srozumitelně nadčasová, leckdy nelehká, ale velmi důležitá témata, získal renomé doma i v zahraničí. Založila jej v roce 2006 Táňa le Moigne, současná ředitelka české a slovenské pobočky mezinárodní firmy Google, při rodičovské dovolené se svým synem. Po deseti letech se rozhodla 4bambini předat do rukou Kristýny Křížové a Lucie Vlčkové, zakladatelek obchodů Agátin svět, který se již desátým rokem také zaměřuje na podporu hravého rozvoje dětí.

Nyní vychází nová generace původních her Nešťourej se v nose! a Dávej bacha! Nešťourej se v nose! je prvním průvodcem po pravidlech etikety. Hra Dávej Bacha! zase připravuje na účinné zvládnutí různých nástrah, které přináší život. Dvě nové originální hry pro děti stejné věkové kategorie můžeme chápat i jako přípravu pro společné hraní nad závažnějšími tématy, jsou to jednoduchá hra pro rodinné hraní Honem zpátky do ohrádky a Zvířátkové trio: tři karetní hry na doma i na cesty.

Všechny 4 hry nové edice 4bambini mají nový design a byly slavnostně pokřtěny na Festivalu kreativního a logického hraní, který se uskutečnil v sobotu 27. května na Střeleckém ostrově v Praze, za jehož přípravou a realizací stojí také agilní, letos právě desetiletý Agátin svět. Všechny detaily a potřebné informace najdete na www.agatinsvet.cz www.4bambini.cz.

„Výchova dětí je náročný obor, který se bohužel na žádné škole neučí. O to důležitější je, jak si s ním poradíme. Hry o důležitých životních hodnotách jsem připravila pro všechny rodiče, kteří stejně jako já věří, že hodnoty jsou jedna z nejdůležitějších věcí, kterou můžeme dětem do života dát," říká Táňa le Moigne a dodává: „Jsem ráda, že nyní mohu tento projekt předat do rukou majitelek Agátina světa, neboť společně sdílíme elementární pohled na to, jakým způsobem vychovávat děti." Stejnou radost z nové situace mají i zakladatelky Agátina světa: „S velkým respektem navazujeme na skvělou a průkopnickou práci Táni le Moigne a vážíme si toho, že se rozhodla 4bambini svěřit zrovna nám. Budeme i nadále ctít původní poslání projektu, jímž je podporovat hravý rozvoj dětí a jejich porozumění tématům, která jsou nadčasová," říká Lucie Vlčková. Kristýna Křížová ji doplňuje: „Vidíme naprosto zřetelně, jak dnešní doba zvyšuje nároky na nás, rodiče: nejen všeobecný spěch a stres, ale nyní navíc i tlak internetu a mobilních technologií. Vidíme, jak je složité pro děti i dospělé odpoutat se od vnějších vlivů a být spolu a jen spolu. Společenské hry jsou pro to skvělým prostředkem. Jsou chvílí, kdy se všichni zastaví, odloží telefony a tablety, sesednou se okolo stolu a hrají si. Zasmějí se spolu, učí se reagovat a hledat originální řešení nových situací."

První hra, kterou v inovované reedici nové 4bambini představí, se jmenuje Nešťourej se v nose!, a je prvním průvodcem dětí od 3 let po pravidlech etikety. Nejmenší slečny a gentlemani si hravou formou připomenou základy slušnosti a mezilidské komunikace nebo základy stolování a osobní hygieny. Dozvědí se, jak se chovat na veřejných prostranstvích, v přírodě či ke zvířátkům i jak ve společnosti ostatních zacházet s mobilními telefony. Dávej bacha! má za cíl připravit malé hráče pro bezpečný start do života. Společenská hra seznamuje děti od 4 let s prvními životními nástrahami a názorně ukazuje, jak si s nimi poradit. Slyšet o tom, co se nemá či nesmí, je jedna věc, ale vidět, co se může stát, "když se neposlechne", je věc druhá. Děti se naučí nezbytné opatrnosti, dozvědí se, na co si dát pozor při hraní, sportování, při kontaktu s nebezpečnými nebo neznámými látkami, jak se chránit a u koho hledat pomoc i jak se chránit před nástrahami internetu.

(tz)