Chia semínka patří mezi nejzajímavější semena, která lze od jídelníčku zařadit. Získala si oblibu v raw stravování i cukrařině. Nejen, že jsou chutná a pokrmům dodávají zajímavou texturu, ale obsahují navíc celou řadu tělu prospěšných látek.
Řadí se k výtečným rostlinným zdrojům omega-3 mastných kyselin, které v těle plní řadu funkcí, mimo jiné je vhodné je ve vyšší míře zařadit v době alergií. Tlumí totiž zánětlivou reakci a chovají se vlastně obdobně jako některé antioxidanty. Už dvě polévkové lžíce chia semínek pomůžou tělu dodat minerální látky jako vápník, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, dále vitaminy skupiny B, množství vlákniny a také bílkoviny.
Ve slané kuchyni se chia semínka využívají nejčastěji jako přísada do salátů, polévek, aby dodaly těsně před servírováním mírně křupavou texturu. V případě placiček, karbanátků a veganských burgerů pomohou nejen s nutriční hodnotou pokrmu, ale taky jej zvládnou „zahustit“.
V cukrařině se naopak využívá toho, že při styku s tekutinou začnou tvořit gel, a proto je s oblibou tato surovina využívána na přípravu pudinků a krémových dezertů, u nichž je žádoucí zvýšit množství vlákniny, bílkovina snížit podíl sacharidů. Zkuste si připravit raw sladké kuličky z oříšků, chia semínek, datlí a sušeného ovoce. Nebo si dejte panna cottu s chia a kokosovým mlékem. Semínka Šalvěje hispánské jsou báječná také jako součást overnight oats nebo kaší.
Dávejte pozor, která chia semínka vybíráte. Jejich kvalitu dokáže ovlivnit nejen pěstování, ale také podmínky transportu a skladování. Proto nechává každou šarži suroviny prověřit v českých akreditovaných laboratořích značka Nupreme, aby vám s jistotou servírovala jen to nejlepší pro vaše zdraví.