HLC_102016_266.jpgSpojitost mezi tím, co máme v hlavě, s tím, jak vypadáme, znali už staří Řekové. Své o tom vědí herečka a zpěvačka Zora Jandová i špičkový plastický chirurg, Doc. MUDr. Jan Měšťák, kteří s vnitřní harmonií pracují takříkajíc každý z opačné strany. Jan Měšťák pomáhá lidem získat sebevědomí tím, že napravuje chyby přírody a dopady nemocí zvnějšku, zatímco Zora Jandová se zaměřila na vnitřní svět člověka, který se promítá do fyzického cvičení tradičního čínského umění tchaj-ťi. Oba byli hosty dámského klubu na posledním setkání Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club.

O estetické chirurgii panují často zkreslené představy. Velice často totiž nejde o pouhý rozmar pacienta, ale pomoc při vážných následcích nemoci nebo úrazu. „Kromě těžkých poúrazových stavů operuji i případy, které mají vážný dopad na psychiku člověka, jako je třeba rozštěp obličeje, nebo pomáhám ženám po rakovině prsu. Ale nevěřili byste, co udělá se sebevědomím a vnitřním světem člověka i pouhá oprava nosu," říká Jan Měšťák. „Plastická chirurgie je velmi široký obor, který pracuje s poznatky spousty dalších lékařských oborů, včetně psychiatrie."

Docent Jan Měšťák je věhlasným odborníkem na obor plastické chirurgie a přednostou Kliniky plastické chirurgie 1.lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice na Bulovce v Praze a držitelem mnoha ocenění. Kliniku plastické chirurgie ostatně sám založil. Rovněž působí jako vedoucí lékař soukromé kliniky Esthé v Praze a pomáhá ženám v rámci Centra komplexní chirurgické péče o ženy s onemocněním prsu Fakultní nemocnice na Bulovce.

Ne vždy je esteticko-chirurgický zásah zvenčí potřeba a někdy by dokonce mohl ublížit. I to musí Jan Měšťák poznat. „Ve skutečnosti odmítám až šedesát procent pacientů, protože zjistím, že více než operaci potřebují pomoc z jiné strany. Nedělám větší prsa z prsou už dost velkých, nebo nereálné úpravy obličeje. U nevelkých vad se snažím psychologicky působit na další hodnoty v životě. Ne vždy to dobře dopadne. Patnáctiletá dívka často svá prsa nebo nos vidí bohužel jinak než estetický chirurg."

„Často vídám i spoustu smutných a nepříjemných věcí, a také vnímám, jak jsou lidé kvůli svým vadám vnitřně sevření a pesimističtí. Je úžasné sledovat tu změnu, když takový člověk po mém zásahu zjistí, že žije a může se zase radovat ze světa. To pak doslova omládne o desítky let."

O svůj pohled na krásu a mládí se přišla podělit i Zora Jandová. „Naše pocity a vnitřní stavy jsou energie. Ale už i moderní fyzika ví, že hmota, a tedy i lidské tělo, je také energií. Tchaj-ťi vás učí s vaší energií pracovat."

Kromě toho, že je Zora Jandová známou herečkou, zpěvačkou, textařkou a moderátorkou, je také úspěšnou českou sportovkyní. Českou republiku reprezentuje v čínském bojovém umění tchaj-ťi. V roce 2001 skončila na mistrovství světa dokonce jako sedmá nejlepší Evropanka!

„Chci se dožít 150 let," říká s nadsázkou Zora Jandová. „Mám totiž tolik plánů do budoucna, ale zároveň nevidím žádný důvod, proč se za nimi honit. Chci si svůj život užít. Proto jsem se rozhodla, že nyní budu mládnout. Člověk se totiž může v mysli doslova naprogramovat na krátký život, a většinou mu to tak i dopadne. Když si řekneme, že něco nedokážeme, tak to pak zpravidla nedokážeme. Já si proto nechci programovat krátký život. Naopak si naprogramuji věčné mládí. Jste tak staří, jak se cítíte. Když budete kontrolovat své myšlenky o smrti a nemocech a budete brát život s humorem a radostí, nejen, že se zvýší kvalita vašeho života, ale život se vám také prodlouží," radí Zora Jandová. „Samozřejmě si někdy můžete klidně nechat pomoci i od estetického chirurga. Pracovat na věčném mládí musíme z obou stran."

Ale ještě lepší než estetické chirurgie je cvičit. „Tchaj-ťi vyžaduje velkou koncentraci, takže už jen to, abyste s ním mohli vůbec začít, vám pomůže vyčistit hlavu," říká o tradičním bojovém umění Zora Jandová. „Toto bojové umění je navíc netypické v tom, že spíše než s vnějším nepřítelem bojujete s nepřítelem ve vaší hlavě. Cvičením učíte poznávat sebe sama."

Se šavlí na hrdlo

„Moje přání je, aby vás každé setkání pohladilo po duši, odpočinuly jste si a řekly jste si, to je prima, zde nezasahují vlivy z venku, mohu si zde odpočinout, najít inspiraci a dozvědět se něco nového," říká o setkáních dámského klubu zakladatelka Helena Kohoutová.
Kromě prodloužení vlastního života mohli účastníci setkání zhlédnout techniku otevírání láhve šampaňského šavlí, tzv. sabráž, a to v režii Smart Buing Wine, dovozce vín ze vzdálených, ale vinařsky velmi zajímavých destinací. Šavle otevřela hrdlo jihoafrického šumivého vína z vinařství Graham Beck, které se stalo slavnostním nápojem Nelsona Mandely při jeho inauguraci a i Baracka Obamy při jeho nominaci na prezidenta. Šumivé víno Graham Beck Blanc de Blancs 2011, bylo naopak jedním ze svatebních vín švédské princezny Madelaine. Ochutnávkou těchto vybraných vín, která sbírají vysoká ohodnocení, jsme měli možnost alespoň na chvíli uvolnit své myšlenky a emoce, a ztratit se v jejich opojné chuti. Sephora předvedla Rituál péče o pleť, protože během věčného mládí chceme nepochybně vypadat hezky. S odličovacím rituálem a péčí o pleť nás seznámila Make Up artistka Kateřina Přibáňová. Exkluzivní koncept v balení dárků představila firma Giftisimo, protože i s krásnou pletí a věčným mládím chceme, aby naše dárky způsobovaly ty správné emoce. Dárky pro nás zabalil Tomáš Lichtenberg, jednatel společnosti. A když už jsme krásní a mladí, můžeme se u toho vozit novým SUV Peugeot 3008, které představil Martin Vodička, ředitel prodeje společnosti PEUGEOT KOPECKÝ. Estetické medicíny se týkalo i pozvání do Esthé Laser Clinic. MUDr. Kateřina Fajkošová objasnila zdravý přístup k estetické medicíně. Dobročinný bazar a tombola podpořili nadaci Mimo domov, která pomáhá dětem se startem do nového života. Nadaci představila Klára Chábová, předsedkyně spolku.
Připraveny byly koutky České pojišťovny, cestovní kanceláře Blue Holiday a 2D a 3D prezentací Presentigo. Hosté seděli na sedačkách Patternroom. O občerstvení se postaraly společnosti Espresso s čaji Dilmah a kávou Reserva, Prague catering, Cipa a Aqua Angels.

Kde se setkává šmrnc první republiky se světem moderních technologií a energických ženských osobností? Dámský klub Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club již 17 let podporuje, inspiruje a sdružuje ženy s aktivním přístupem k životu. Klubová setkání přinášejí vždy odbornou a společenskou část, tudíž spojují zábavu i rozvoj - a to vše v tom nejpříjemnějším, vstřícném a inspirujícím prostředí. S členkami se potkávají známé osobnosti českého společenského života i odborníci ze všech myslitelných oborů, které mohou zajímat všestrannou a aktivní ženu, ať už její věk začíná dvojkou, nebo osmičkou. Dámský klub uspořádal již přes 250 společenských večerů, komorních setkání a odborných prezentací, na kterých ženy získávají mnoho nových osobních a obchodních kontaktů, ale také nová blízká přátelství.

www.helas-ladies-club.cz