LUK_0490.jpgMóda není reportáž, móda je o snech. Módní fotograf nefotí lidi, jací jsou, ale jací by chtěli být, přiznal světoznámý fotograf na setkání dámského klubu Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club.
Robert Vano se v talk show nebál popsat svou americkou anabázi ani nesnadné začátky. Ve skutečnosti se k fotografii dostával postupně, a tak trochu náhodou: „Pocházím z věřící rodiny. Od dětství jsme psávali Ježíškovi, co chceme, ale Ježíšek to nikdy nepřinesl. Ve čtrnácti jsem si přál loutkové divadlo, ale Ježíšek přinesl foťák. A to změnilo můj život."

Byla to ovšem práce fotografa, která k jeho osobnosti nejvíce sedí. „Nikdy jsem nebyl týmový hráč. Dodnes nechápu, proč tolik kluků dokáže honit jeden míč. S foťákem nemusím být týmový. Rád dělám sám a sám jsem pak zodpovědný za svou práci. Když je něco špatně, je to moje chyba. A když je něco dobře, mohu na to být hrdý," říká Robert Vano.

Narodil se těsně po nástupu komunismu v Nových Zámcích na jižním Slovensku. To pro kreativně založeného člověka není úplně správné místo a čas, kde byste se narodit chtěli. Emigrace byla téměř jasnou volbou. Robert Vano vypráví: „V šedesátých letech jsme se nedostali na fotografickou školu, protože nám řekli, že je to obor pro holky. Tak jsme se s kamarádem Jardou a kamarádkou Evou domluvili, že utečeme. Šli jsme pěšky z Bratislavy přes Maďarsko a Jugoslávii až do Itálie. Trvalo nám to tři měsíce. Nemohli jsme samozřejmě jet třeba vlakem, protože nikdo z nás neměl pas. Šli jsme v noci a spali jsme na hřbitovech, protože jsme slyšeli, že tam policie nechodí. Naopak na nádraží a jiných veřejných prostorech by nás rychle našli. V Itálii nás zavřeli do utečeneckého tábora, kde při lékařské prohlídce zjistili, že je Eva s Jardou těhotná. Bylo to v roce 1967 a v Itálii tehdy nesměla být podle zákona svobodná matka. Takže se museli vzít. Nebyli jsme však plnoletí. Zatímco mé kamarády sňatek zplnoletil, já jsem měl problém. Tábor byl financován z amerických peněz a Američané nám nabídli, že si mě dají k adopci, nebo se máme vrátit domů. Tam jsme se ovšem vrátit nemohli, protože jsme s Jardou byli odvedení na vojnu. Mezitím nás už odsoudili za vlastizradu a zbavili občanství. Proto dnes nemám české ani slovenské občanství. Zatímco novomanželé putovali coby nová rodina do rodinného tábora, já jsem se dostal k adoptivní rodině do Filadelfie. S přáteli jsem pak ztratil na dlouho kontakt. Teprve před rokem se jim podařilo mě zkontaktovat pomocí Facebooku, a zjistil jsem, že stále žijí - ve Švédsku - spolu, což je nádhera."

Cesta k fotografii ani v Americe nebyla úplně přímá. „Filadelfská adoptivní maminka chodila každou sobotu ke kadeřníkovi. Řekla mi, že být kadeřníkem je nejlepší zaměstnání, protože vlasy rostou ještě čtrnáct dní po smrti. A že vlasy rostou v nacismu i komunismu, takže vždycky budu mít práci za každého režimu. Chodil jsem do školy k Vidalu Sassoonovi, který sháněl deset hezkých kluků a deset hezkých holek, aby si je mohl vychovat od píky. A můj první zákazník, kterého jsem stříhal, byl Michael Douglas! A tenhle Vidal Sassoon měl nápad, že bude posílat kadeřníky k fotografům, aby jim upravovali modelky. Od těch slavných klasických fotografů, jako je třeba Horst P. Horst, jsem se učil. A takhle mě vyšší moc postupně dovedla k fotce," pokračuje ve vyprávění dnes již světoznámý módní a reklamní fotograf.

Podle Roberta Vana se v každé profesi musíte naučit jazyk, kterým profesionálové komunikují: „Móda není reportáž, říkali mi, móda je o snech. Módní fotograf nefotí lidi, jací jsou, ale jací by chtěli být."
Nejraději ovšem vzpomíná na focení Václava Havla: „Všechny modelky jsou příjemné, protože musí být. Chtějí dobrou fotku a já jsem taky příjemný, protože to pak jde rychleji. Václav Havel nemusel být příjemný, ale byl. Velmi neformální a přátelský. Fotil jsem ho krátce před smrtí a bylo to krásné setkání. Vypadal špatně a myslel jsem, že to bude smutná fotka, ale on dal do té fotky tolik energie, že byla nakonec skvělá."

Buďte na sebe pyšní

Svět přes hledáček fotoaparátu může a nemusí být skutečný. Zážitky na setkáních dámského klubu ovšem skutečné jsou. „Chceme působit na lidi zevnitř, aby dokázali být na sebe pyšní. Aby se nebáli svůj úspěch a svou hrdost předat ostatním. Budujme spolu hrdé Česko," vyzvala hosty zakladatelka klubu Helena Kohoutová.

Jako vždycky vystoupila na klubovém setkání řada dalších zajímavých hostů. Staffino, což je revoluční start-up v zákaznickém servisu, představila Zuzana Maderová, Country Manager pro ČR. Staffino pod heslem náš zákazník náš pán umožňuje jedinečnou zpětnou vazbu. „Zákazníci rádi hodnotí a my jim to umožníme," říká Zuzana Maderová. Zpětná vazba může být spontánní i vyžádaná a firmy díky ní zaznamenávají pozitivní zlepšení kultury i týmového ducha.

Petra Bolfíková, Brand Manager značky Dove společnosti Unilever se ve spolupráci s psycholožkou Mgr. Jitkou Nesnídalovou věnovaly kráse. Takové, kterou v sobě mohou vnímat všechny ženy. Dle průzkumu značky Dove z roku 2015 si pouze jedno procento českých žen o sobě myslí, že jsou krásné. „Krása má být pro ženy zdrojem sebevědomí a ne nejistoty," říká Jitka Nesnídalová. Proto chce Dove oslovit všechny české ženy s cílem změnit nelichotivé statistiky a povzbudit je, aby si uvědomily svou skutečnou krásu. Povzbudit ke kráse nás mohou dvě úplně jednoduché techniky. Úsměv, který je korunou naší krásy, protože již samotná mimika úsměvu vyvolává odpovídající emoce v mozku. Pokud věnujeme úsměv samy sobě, uvědomíme si vlastní hodnotu. Druhou technikou je bušení do hrudi, neboli cvik „king kong". Ten silně působí na zvýšení sebevědomí.

Sephora je celoročním hlavním partnerem klubu. Její Make-up Artist Team představil během večera širokou škálu Colorful masek Made in Sephora, které lze použít od hlavy až k patě. Tento profesionální tým Make-up Artistů nalíčil nejen všechny modelky módní přehlídky Jaroslava, ale také ostatní účastnice večera.

Módní návrhářka Jaroslava Procházková během večera představila kolekci úpletové módy s názvem Timeless Harmony která chce podpořit sebevědomí ženy a zdůraznit její originalitu. Využívá zajímavé kombinace barev a její móda je určená pro ženy všech postav, protože vždy je možné zakrýt to, co je nechtěné, a odhalit to, co je půvabné.

Martin Vodička ze společnosti Peugeot Kopecký představil novinky ze světa Peugeot. Na setkání přivezl aktuálně uváděný velkoprostorový vůz Peugeot Traveller, který je hodně vyhledávaný jak ze strany běžných retailových zákazníků, kteří mají buď více členů domácnosti nebo mají rozmanité volnočasové aktivity, tak ze strany malých i velkých firem. Vzhledem k tomu, že vůz je značně variabilní a nabízí možnost obsazení až 9 osobami, využívají ho malé firmy jako universální vůz přes týden na práci a o víkendu pro rodinu. Velké firmy pak především jako minibus. Pan Vodička zároveň avizoval další novinku, kterou bude schopen představit hned na dalším setkání a která byla aktuálně rovněž představena na výstavě v Paříži a na český trh by měla přijít již v listopadu. A co že to bude za nové SUV? Necháme se překvapit příště.

Pavla Gomba uvedla působivou prezentaci o Nadačním fondu OSN Unicef, který pomáhá potřebným dětem. Fond mohli účastníci setkání podpořit i v rámci tradiční tomboly a bazaru. V neposlední řadě také mohli všichni ochutnat koktejl Cointreau Fizz, který je určen nekonvenčním ženám, nebo prozkoumat informační stánky České pojišťovny, cestovní kanceláře Blue Holiday a designových vypínačů Schneider Electric.

O občerstvení se postaraly Prague Catering, CIPA a křišťálová voda Aqua Angels, o dobrý čaj Dilmah, o voňavou kávu Vergnano, o degustaci dovozového vína pak Smart Buying Wine. Hosté talk show seděli na sedačkách PatternRoom.

Kde se setkává šmrnc první republiky se světem moderních technologií a energických ženských osobností? Dámský klub Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club již 17 let podporuje, inspiruje a sdružuje ženy s aktivním přístupem k životu. Klubová setkání přinášejí vždy odbornou a společenskou část, tudíž spojují zábavu i rozvoj - a to vše v tom nejpříjemnějším, vstřícném a inspirujícím prostředí. S členkami se potkávají známé osobnosti českého společenského života i odborníci ze všech myslitelných oborů, které mohou zajímat všestrannou a aktivní ženu, ať už její věk začíná dvojkou, nebo osmičkou. Dámský klub uspořádal již přes 250 společenských večerů, komorních setkání a odborných prezentací, na kterých ženy získávají mnoho nových osobních a obchodních kontaktů, ale také nová blízká přátelství.
www.helas-ladies-club.cz