9. ročník Ocenění Českých Podnikatelek - OCP byl vyhlášen. Na základě ratingu odborného garanta projektu, kterým je CRIF - Czech Credit Bureau, splnilo letos kritéria 17 887 obchodních společností vlastněných ženami. Do semifinále pak odborný garant nominoval a doporučil 720 českých podnikatelek.

Generálním partnerem Ocenění Českých Podnikatelek - OCP je ČSOB, pod jejíž patronací proběhne soutěžní kategorie CENA ČSOB - VÝJIMEČNÁ PODNIKATELKA. Hlavními partnery jsou Česká pojišťovna, pod jejíž patronací bude udělena CENA ZA INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ, a Microsoft ČR, který je patronem CENY ZA VÝJIMEČNÝ RŮST FIRMY. Auditorem projektu je NSG Morison. Patronkou 9. ročníku Ocenění Českých Podnikatelek je Doc. PhDr. Dr. phil. Laura Janáčková, CSc.

„Podnikatelky neoceňujeme proto, aby si pak daly cenu do vitrínky. Tím, že oceníme jejich podnikání, myšlenky, nápady, produkty a příběh jim pomáháme, aby i ony ocenily svůj byznys, aby ocenily samy sebe, a bychom my všichni mohli být hrdí na to, co české ženy dokázaly. Myšlenka poukazovat na úspěch českých firem u nás a ve světě je společným jmenovatelem i našich dalších projektů, které všechny shrnujeme pod značkou Budujeme hrdé Česko," říká Helena Kohoutová, zakladatelka projektu.

„Oceňujeme podnikatelky na základě jasných kritérií a zároveň na základě jejich silných podnikatelských a životních příběhů. Jsem ráda, že kolem sebe vidíme tolik žen, které se neztratí v silné tržní konkurenci a přemýšlí o svých firmách v dlouhodobém horizontu," říká Michaela Lhotková, ředitelka Segmentu Firemního bankovnictví ČSOB, která je generálním partnerem Ocenění Českých Podnikatelek.

„Naše analýzy ukazují, že ženy jsou v podnikání stále aktivnější. Například jsme zjistili, že došlo ke zvýšení podílu obchodních společností vlastněných jen ženami o 6 procentních bodů z původních 8 % v roce 2005 na 14 % v roce 2016. Když k tomu doplním informaci, že obchodní společnosti vlastněné pouze ženami vykazují lepší výsledky při hodnocení závažnějších negativních informací než firmy vlastnění pouze muži, musíme si jen přát, abychom zmíněné trendy v našich analýzách mohli v budoucnu potvrdit," uvádí Pavel Finger, místopředseda představenstva společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, která je odborným garantem projektu Ocenění Českých Podnikatelek.

Ondřej Novodvorský, ředitel pro malé a střední podniky, Microsoft ČR, komentuje: „Síla a krása projektu Ocenění Českých Podnikatelek je v tom, že přináší skutečné a jedinečné příběhy. Svět se nám - hlavně díky moderním technologiím - mění před očima a všichni hledáme inspiraci, jak neustrnout, ale stále se rozvíjet. Právě to nás na OCP baví."

„Těším se, že udělíme za Českou pojišťovnu cenu za inovativní řešení podnikatelce, která díky svým nápadům a neoblomné síle prosadí mnohdy v počátku i zdánlivě neřešitelné. A díky tomu pak roste nejen její firma, ale i ona sama. A u toho Česká pojišťovna nemůže chybět," říká Šárka Dolanská, Krajská ředitelka Praha II, Česká pojišťovna.

„Vzhledem k tomu, že největšímu procentu českých podnikatelek je nyní více jak 60 let, je přirozené, že se setkáváme se značným nárůstem žen, co chtějí své podnikání v nejbližších 3 letech předat či prodat. Proto našich letošním posláním v rámci OCP je apelovat na ženy, aby si uvědomily, že úspěšný proces předání své firmy trvá ne zřídka i 2-3 roky a zároveň jim ukázat jednotlivé postupy, možnosti a nutnosti ke zdárnému předání firmy", konstatuje partner NSG Morison Petr Šíma.

Kritéria hodnocení

Do OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK - OCP se mohou podnikatelky přihlásit na doporučení odborného garanta CRIF - Czech Credit Bureau, který jejich firmu doporučil na základě analýzy, která mimo jiné zohledňuje i dostupnost účetních závěrek za roky 2012-2014, minimální roční obrat firem od 10 milionů Kč (tržby roku 2014) a hodnocení iRating ve stupních 1-11. Splňovat musí pravidlo 100% vlastnictví a českého občanství. Doba podnikání musí být minimálně 4 roky.

Soutěžní kategorie

„ČESKÁ PODNIKATELKA, KTERÁ PODNIK VLASTNÍ A ŘÍDÍ"
Udělují se ceny za první až třetí místo v podkategoriích Malá společnost (roční obrat 10-30 milionů Kč), Střední společnost (roční obrat 30-80 miliónů Kč) a Velká společnost (roční obrat 80 miliónů Kč a více).

„CENA ČSOB - VÝJIMEČNÁ PODNIKATELKA"
Zde se hodnotí výjimečná podnikatelka bez ohledu na počet zaměstnanců, dále vliv na obohacení trhu nebo společnosti, zohlednění sociálních a dalších aspektů její činnosti. Uděluje se jedna cena. Patronem této ceny je generální partner.

„CENA ZA VÝJIMEČNÝ RŮST FIRMY - pod patronací Microsoft"
Zde se hodnotí řízený výjimečný růst činnosti firmy za poslední tři sledované roky bez ohledu na kategorii, ve které se firma nachází. Uděluje se jedna cena.

„CENA ZA INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ - pod patronací České pojišťovny"
Zde se hodnotí inovativní přístup firmy za poslední tři sledované roky bez ohledu na kategorii, ve které se firma nachází. Uděluje se jedna cena.

Projekt Ocenění Českých Podnikatelek - OCP podporuje české podnikatelky, oceňuje jejich projekty, inovace, ekonomický růst, osobní přístup, společenský dopad a kultivaci podnikatelského prostředí. Již od roku 2008 poukazuje na společenskou odpovědnost drženou v rukou českých žen a pomáhá budovat hrdé Česko. Podnikatelkám přináší nové zkušenosti a inspiraci a nabízí příležitost získat nový nadhled a ještě větší uspokojení z podnikání.

Podnikatelky nyní mají možnost podávat přihlášky do letošního ročníku, a to až do uzávěrky dne 23. září 2016 ve 12 hodin. Vyhlášení vítězek proběhne na slavnostním vyhlášení 3. listopadu 2016 v Praze. Více informací o projektu naleznete na www.oceneniceskychpodnikatelek.cz.

Další partneři 9. ročníku Ocenění Českých Podnikatelek - OCP jsou:
AMSP ČR - partner
BH Securities - partner
Blue Holiday - partner
Buddha-Bar Hotel Prague - partner
CEMI MBA Studies - partner
Česká agentura na podporu obchodu CzechTrade - partner
DHL Express - přepravní partner
Dilmah - partner
E.ON - partner
MasterCard - partner
MEDIAREX - partner
Ogilvy Public Relations - partner
PresentiGO - partner
THUN Studio - partner
TLC Trainings and Languages - partner
Vodafone - partner
VOLVO CAR CZECH REPUBLIC - partner
Zátiší Group - partner

Agentura Helas

Helena Kohoutová je majitelkou produkční společnosti Agentura Helas a zakladatelkou projektů Helas New Encounters Club, Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club a Ocenění Českých Podnikatelek, které se orientují na kultivaci českého podnikatelského prostředí a vzájemné propojování svých členů. Ty spojuje především myšlenka „Budujeme hrdé Česko". Zároveň je pořadatelkou a porotkyní žebříčku Štiky českého byznysu a soutěže Exportní cena DHL UniCredit, které oceňují a podporují významné české firmy a etický byznys. V rámci všech svých projektů klade důraz na osobní přístup a vzájemné sdílení zkušeností. Dlouhodobě propojuje podnikatele z celé České republiky, vytváří prostředí pro vznik nových obchodních příležitostí a vyměňování zkušeností mezi podnikateli a odborníky z ekonomické oblasti. Její motto je „Friendly Business - náš společný úspěch".
www.helas.org, www.helas-ladies-club.cz, www.hnec.cz, www.PodnikatelkaOnline.cz, www.stiky.cz, www.exportnicena.cz, www.oceneniceskychpodnikatelek.cz, www.exportujemeonline.cz

ČSOB

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní banko pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny. www.csob.cz

CRIF - Czech Credit Bureau

Společnost CRIF - Czech Credit Bureau, a. s., je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny, leasingové a factoringové či splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Společnost dále provozuje registr ELIXIR, který mapuje profesní historii finančních a pojišťovacích poradců a makléřů. Prostřednictvím svého portálu www.cribis.cz poskytuje komplexní ekonomické informace o českých firmách a detailní údaje o vlastnických vazbách. Od června tohoto roku jsou v rámci portálu www.cribis.cz přístupné také ekonomické informace o firmách ze Slovenské republiky a data z katastru nemovitostí ČR. Nástroje pro hodnocení ekonomické situace municipalit a bytových družstev nabízí pod značkou iRating. Společnost CRIF - Czech Credit Bureau, a.s. byla založena v roce 2000. Na Slovensku má sesterskou společnost CRIF - Slovak Credit Bureau, s.r.o.. Od roku 2005 je jejím jediným akcionářem mezinárodní skupina CRIF, která působí v italské Bologni a dnes je čtvrtým největším provozovatelem úvěrových registrů a systémů pro podporu úvěrového rozhodování na světě.
www.crif.cz

NSG MORISON

NSG Morison je česká nezávislá poradenská společnost, poskytující služby firmám všech velikostí více jak 23 let. Její doménou jsou daňové, účetní, mzdové služby, audit, právo, oceňování firem, podnikové a personální poradenství. V posledních letech také stále více zabývá rodinnými firmami a jejich budoucím vývojem. NSG Morison zaměstnává okolo 50 odborníků. NSG Morison je součástí celosvětové asociace poradenských společností Morison KS international.
www.nsgmorison.cz

Česká pojišťovna

Česká pojišťovna je univerzální pojišťovnou s více než 185letou bohatou tradicí poskytování životního i neživotního pojištění. Po znovuzavedení konkurenčního prostředí v roce 1991 zůstává největší pojišťovnou na českém pojistném trhu. Poskytuje jak individuální životní a neživotní pojištění, tak i pojištění pro malé, střední a velké klienty v oblasti průmyslových, podnikatelských rizik a zemědělství. Přibližně 3 900 zaměstnanců a 5 600 obchodních zástupců se na více než 4 500 obchodních místech stará o maximální spokojenost klientů. Česká pojišťovna spravuje téměř 8 milionů pojistných smluv a její tržní podíl na domácím trhu dosahuje 23,9 %.
https://www.ceskapojistovna.cz/

Microsoft v České republice

Společnost Microsoft byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb, zařízení a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál. Odpovědnost vůči zemi, v níž působíme, vždy byla součástí naší strategie. Podporujeme oblasti, které jsou klíčové pro konkurenceschopnost ČR a v nichž může mít naše zapojení významný dopad. V ČR se zaměřujeme na rozvoj dovedností v oblasti informačních technologií a související modernizaci školství a výuky, podporu inovací a podnikání (start-upů), posilování konkurenceschopnosti malých a středních podniků pomocí technologií, a využívání IT pro zapojení znevýhodněných lidí do práce a zefektivnění práce neziskových organizací. Rozvoj podnikání podporuje i obchodní model Microsoftu - spolupracujeme s více než 3000 partnerskými firmami, většinou malými a středními podniky, které pro své zákazníky vyvíjejí řešení postavená na našich technologiích. Dohromady zaměstnávají na 40 000 lidí, což je významný příspěvek k podpoře zaměstnanosti a rozvoji inovací v ČR. V Česku působíme od roku 1992 a máme zhruba 450 zaměstnanců (Microsoft a Skype). www.microsoft.com

(tz)