MKwebŽe jsou i sítě pro pěstování rostlin? Nebo jako dekorace do interiéru? Proč ne? Firma Kv.Řezáč jich má v nabídce neskutečně mnoho, a nejen pro sportovce. Uplatní se i v mateřských školkách stejně jako v práci studnařů. Ing. Martina Kyselková, ředitelka a majitelka, by o všech možných zakázkách mohla dlouze a poutavě vyprávět. Upsala se řemeslu, které má velké kouzlo, ale jeho existence je podmíněna mnoha předpisy, certifikacemi, zkouškami. Především však zkušenostmi a umem zaškolených lidí ve výrobě, protože jde o dost ojedinělou a kvalifikovanou činnost. Je k ní potřeba zručnost, trpělivost, smysl pro přesnost a mnohé další. Široká škála využití tohoto know-how doprovází sportovce, dopravce nebo správce skládek či rybníků. Profesní život Martiny Kyselkové je jako vytrvalostní běh. Není divu, že odpočinek a povzbuzení našla v kreslení a malování.

Březen je první jarní měsíc, všichni čekáme na sluníčko a těšíme se na delší pobyt venku. Stoupá vám počet zakázek v této době?

Ano, pomalu začíná nová sezóna venkovních sportů. Připravujeme celou škálu sítí do fotbalových branek, volejbalové a beachvolejbalové sítě a sítě na ochranu sportovišť a dětských hřišť.

Ostatně – vyrábíte sítě pouze na objednávku, tedy na míru zadavateli, nebo máte i sériovou produkci?

Ochranné sítě vyrábíme opravdu pro široké použití. Naše heslo „Sítě pro všechny a na všechno“ znamená hlavně použití nejen pro sport, ale i pro průmysl, zahradu, pěstování rostlin, chovatelství, domácnost a design. Jako jeden z největších dodavatelů sítí pro různé druhy sportů vyrábíme i standardní výrobky – např. sítě na tenis, volejbal, kopanou, florbal, házenou, košíkovou atd. Vše v kvalitě pro volnočasové využití, ale i pro profesionální sportovní zápasy – podle norem daných pravidly jednotlivých sportů.

Kdo nejčastěji odebírá zboží? Školy, provozovatelé sportovišť, nebo třeba prodejci sportovních potřeb?

web2 copy copySvé sítě prodáváme síti konečných zákazníků na různé účely. Využíváme náš e-shop v ČR, ale i na Slovensku. Samozřejmě nás oslovují sportovní kluby, provozovatelé sportovišť, technické služby měst a obcí, a také školy a mateřské školky. Máme i sítě pro dopravce – zastřešení vagónů převážejících šrot, ochrana kontejnerů, sítě na odpadní skládky apod. Pro chovatele a pěstitele nabízíme například voliéry, sítě na krmení koní, ochranu jezírek a rybníků, ochranu zvířecích výběhů nebo ­sítě pro pěstování rostlin. Prodejci sportovních potřeb nás oslovují nejen v ČR, ale i ze zemí celé Evropy.

I v naší zemi se opět rozvíjí rybníkářství. Je to znát i ve výrobě sítí?

Tato specifická oblast chovatelství je znát v zajímavých objednávkách na ochranu ryb proti útoku ptáků nebo v sortimentu odchytových sítí.

Vždy jste byli také exportně orientovaní. Stále vyvážíte? Kam především?

I přes těžké ekonomické období v minulých letech, které se týkalo celé Evropy, nám mnoho našich zákazníků z ciziny zůstalo věrných. Samozřejmostí je obchod se Slovenskem, který podporujeme i vlastním e-shopem. Naši kvalitu oceňují především zákazníci z Norska, Švýcarska, Německa, Belgie a Litvy. ­Bohužel slibně se rozvíjející obchod s Ruskem byl přerušen válkou.

Jak se vám vedlo v roce 2023 a jak jste nastartovali letošek?

V důsledku velké inflace a zhoršení kupní síly v naší zemi nám loni obrat poklesl. Pro letošní rok jsme se rozhodli, že u většiny položek ponecháme stejnou cenovou úroveň. Snažíme se o posílení klíčové reklamy. A doufáme, že se počet zakázek zvýší.

Uvádíte, že jste největší výrobce uzlových sítí v České republice. Co znamená slovíčko uzlových?

Naše firma se specializuje na výrobu sítí s uzly. Již od pradávna se vyráběly sítě uzlováním. Výhodou oproti jiným, pleteným sítím bez
uzlů, je vyšší pevnost (síť je definovaná nejen pevností šňůry, ale je i zpevněná uzlem) a snadná oprava (přetržená šňůrka se dá jednoduše navázat).

Ve vašem sortimentu najdeme také provazové žebříky. Komu jsou určené? Třeba hasičům, do tělocvičen, do cirkusu?

Jde o bezpečnostní žebříky z polyamidových lan, které jsou určeny především pro práci ve výškách/hloubkách. Pro tyto výrobky jsme vyvinuli stupačky-příčky z pevného plastu, který musí vydržet tíhu pracovníka v nebezpečném prostředí. Výrobek odpovídá bezpečnostní normě, dodáváme s certifikátem od testovacího ústavu. Našimi zákazníky jsou hasičské sbory, studnaři, firmy pracující ve výškách apod.

Umíte zhotovit lana pro artisty, provazochodce?

web1 copyNe, tento požadavek jsme ještě neměli. Nevím, co tyto výrobky musí splňovat. Ale dodáváme sortiment šplhacích a houpacích lan pro školy a dětská zařízení. I tyto výrobky musí být certifikované – bezpečnost dětí je velice důležitá!

A jak jsou poptávané sítě na vagóny a kontejnery nebo na korby nákladních aut?

Sítě na převoz šrotu a železného odpadu pro železniční dopravu a sítě na ochranu kontejnerů tvoří významnou část našeho sortimentu sítí pro průmysl. Dodáváme tyto sítě i do zahraničí.

Řídit tak úzce specializovaný provoz vyžaduje speciální znalosti, velké know-how, ale i značnou odpovědnost. Nejde vám někdy z toho všeho hlava kolem?

Samozřejmě, že mám velkou odpovědnost, musím zajistit práci pro více než 30 zaměstnanců. Náš zákazník by měl být co nejvíce spokojený – s kvalitou, rychlostí dodávky i cenou. Požadavky jsou někdy velmi specifické. Snažíme se poradit nebo nabídnout alternativu v rámci našich možností. Většina zákazníků si nedovede představit, kolik kroků a postupů ve výrobě vede ke kýženému výrobku. Představují si, že jen párkrát střihneme nůžkami jako krejčí a je hotovo. V našem výrobku je vysoký podíl ruční práce, strojová síťovina je pouze hrubý polotovar.

Tato ruční práce se odráží na ceně i na délce výroby. To se snažíme, někdy marně, našim klientům objasnit, pokud si objednávají individuální zakázky. Zároveň je tato práce náročná na určitou získanou zručnost, takže nemohu nabírat na práci brigádníky. Jednotlivé úkony na sebe navazují. Máme naštěstí systém řízení výroby na míru, a tak se hodně údajů ukládá do počítačového programu. Já pouze každý den vyhodnocuji výsledky a snažím se o nějakou prognózu vývoje podle zkušeností z minulých let.

Vím, že umíte také hezky relaxovat, a to malováním. Opravdu se tak dá zklidnit mysl?

Byla jsem sama překvapená, že dá! Nejdříve jsem potřebovala nějakou aktivitu mimo domov a firmu, a náhle jsem zjistila, že existuje něco, co se tak úplně nemusí hodnotit, odpovědnost je jen na mně a pro mě, a jeden z největších problémů je, jak zkombinovat a namíchat barvy. Paráda! Lehké tahy štětcem nebo čmárání pastelkou opravdu uvolní mysl. Konečně mohu být někde jenom kreativní!

ptala se Eva Brixi