úvodRozvíjet vše, co nabízejí Lázně Teplice na Bečvou, stejně jako prošlapávání cesty ke zdravějšímu životnímu stylu nás všech, to je osa jejich činnosti. Regenerovat lidský organizmus, na který útočí stále dost civilizačních chorob, pečovat o harmonii ducha a těla, dostávat do souladu pohybový aparát, pomáhat udržet v kondici zaměstnance firmám v rámci rekondičních pobytůale i navazovat na tradice při zahajování lázeňské sezóny. To vše, ale i mnohem více, mají lázně v hledáčku svých aktivit. Zasazeny v malebném přírodním prostředí nabízejí zájemcům zážitky, pro které stojí za to se vracet. Hovořila jsem o tom s výkonnou ředitelkou Bohdanou Opočenskou:

Vaše lázně mají svěží image, povzbudivou atmosféru. Působí na člověka tak, že hned při vstupu má pocit, že odjede o deset let mladší, veselejší a o něco zdravější... Ostatně to je určitě i vaše strategie, přání, váš cíl...

Náš cíl je přesvědčit všechny věkové kategorie, že lázně nejsou jen pro staré a nemocné, ale že si každý, kdo má nějaký zdravotní problém, bez ohledu na věk, může vybrat z pestré nabídky kratších či delších pobytů. A náš odborný personál, tedy lékaři a fyzioterapeuti, s ním zkonzultují vhodnou léčbu a rehabilitaci či potřebu dalších odborných vyšetření na specia­lizovaných pracovištích. Dokážou doporučit takové procedury, které člověka posílí, vylepší jeho tělesnou schránku, zkrátka mu prospějí. A není pak divu, že se cítí lépe, někdy jako znovuzrozený, jak se říká. I to je důvod, proč se řada lidí vrací a proč pobyt u nás oceňuje.

Pomáháte lidem zotavit se z nemocí, nejrůznějších neduhů, civilizačních chorob, ale také je učíte správně odpočívat a spolupracovat na lepší tělesné kondici. Jak především?

Pomáháme jim jak osvědčenými léčebnými metodami, tak psychickou podporou, motivací ke změně přístupu ke svému zdraví, ale i psychologickými metodami, pokud to klienti potřebují. Firmám nabízíme již léta péči o zaměstnance v rámci rekondičních pobytů. Ty jsou velmi oblíbené. V době prodlužování lidského věku a pozdějšího odchodu do důchodu je to více než vhodné. Jinými slovy – aby mohl být člověk co nejdéle aktivní, potřebuje přiměřenou rehabilitaci až rekonvalescenci a lázně jsou optimální způsob, jak na to. Navíc je to pro nás velký potenciál, kam zaměřit pozornost, a pro klienty optimální forma regenerace pod dohledem specialistů v příjemném prostředí.

Stále více se zaměřujete na prosazování zdravého životního stylu, snažíte se ovlivnit návyky klientů i široké veřejnosti, prosazujete pohyb na čerstvém vzduchu. Přibývá příznivců tohoto směru?

22 LTNB Moravan Zahrada 0347 copyLázně ze své podstaty musí být nositeli myšlenky zdravého životního stylu, o což se snažíme ve všech oblastech naší činnosti, léčebné, stravovací, pohybové. A máte pravdu, příznivců stále přibývá a my máme z naší práce o to větší radost. Lidé trpí řadou civilizačních chorob, obecně se málo hýbou, hodně sedí, mají větší komfort, který však ne vždy jde ruku v ruce s jejich zdravím. Proto je i naší strategií upozorňovat na tyto disproporce a vést návštěvníky i širokou veřejnost k tomu, aby pro své zdraví toho udělali více. Třeba i pobytem v lázních či změnou některých návyků.

Dostat tělo a mysl do patřičné harmonie není jen tak, v dnešní uspěchané době a tlaku na výkon se hroutí i pětatřicátníci. Co mohou právě tito lidé, tedy ti, jimž docházejí síly, ve vašich lázních využít?

Oblíbené jsou víkendové pobyty, které mají buď rekondiční charakter a jejich obsahem je pomoc lékaře nebo fyzioterapeuta, nebo pak relaxační, kde si prostě jen odpočinou při masáži, koupeli nebo ve wellness. V tomto roce přicházíme s novinkou – speciálním projektem s názvem Regenerace, který je určen aktivním lidem, kteří se věnují sportu zejména pro radost, zdraví a relaxaci, nikoli za účelem profesionální soutěže či výkonu. Regenerace pohybového aparátu je klíčová pro udržení flexibility, síly a celkového zdraví. Právě pro ně jsme připravili nové léčebné a terapeutické pobyty pro obnovu sil a kondici svalů, kloubů (www.vaseregenerace.cz).

Krátké rekondiční pobyty se stávají stále oblíbenějšími. Co doporučit skupince kamarádek-maminek, kterým pohlídají babičky děti, aby si mohly vyjet do Teplic na výlet? Máte určité procedury speciálně pro ženy?

Pro ženy jsou lázně ideálním místem pro únik od dennodenního stresu. Velmi oblíbený je pobyt s názvem Zadáno ženám nebo Lázeňské rozmazlování. Už názvy napoví, že je zde budeme opravdu rozmazlovat. Obsahují příjemné koupele, masáže, zábaly, vstup do wellness nebo bazénu. A jsou opravdu oblíbené, ženy si je užívají, některé se jejich prostřednictvím učí odpočívat, některé poopraví svůj náhled na život... Využívají je také hodně vytížené ženy, které se pohybují v businessu, a někdy jim prostě nezbývá, než „vypnout“.

Jezdí se k vám také léčit děti?

Ano, součástí lázní je dětská léčebna Radost, kde se léčí mimo jiné i obezita... A opět jsme u osvěty a zdravého životního stylu... Obézních dětí rychle přibývá, je to celospolečensky velký problém, ať už zdravotní, nebo sociální.

Na květen chystáte velkou slávu. Oč přesně půjde?

25 LTNB Moravan A 404 0985Po tříleté přestávce způsobené pandemií covidu jsme se rozhodli opět pořádat slavnostní Otevírání lázeňské sezóny. Letos jsme zvolili datum 18. května, v pořadí to bude již již 471. taková akce, což se někomu může zdát až neuvěřitelné. Rádi bychom pozvali do našeho areálu návštěvníky z širokého okolí. A protože chceme více podporovat snahu lidí žít zdravě, zakládáme novou tradici – Lázeňský běh, který bude součástí programu. Trasy máme připravené celkem tři – jednu s názvem FamilyRUN na 4 km pro malé běžce a jejich rodinné příslušníky, dále bečvaRUN na 12 km pro pokročilejší běžce a nakonec trailRUN pro milovníky výzev (více na www.lazenskybeh.cz).

Přesto – pro koho budou aktivity určeny, kdo se může zúčastnit? A za jakých podmínek?

Aktivity jsou naprosto pro všechny, kteří se chtějí pobavit, zasportovat si, nebo se prostě jen přijít na chvíli podívat. V průběhu celého dne bude pro návštěvníky připraveno v prostorách lázní mnoho kulturních vystoupení, zábavy pro děti, plánujeme řemeslné trhy, vystoupení mažoretek atd. a nebudou pro tento výjimečný den chybět ani gastronomická lákadla.V rámci hudebního programu vystoupí například Big Band ZUŠ Hranice, místní kapela Last minute a vrcholem má být produkce kapely Hradišťan v čele s Jiřím Pavlicou. Vstup bude zdarma.

Kdy je potřeba se přihlásit, registrovat?

Registrace na lázeňský běh již probíhají na webu www.lazenskybeh.cz.

Poběží i děti nebo senioři?

Ano, každý, kdo se na to cítí a vybere si svoji přiměřenou délku trasy. Všechny povedou krásným prostředím údolí řeky Bečvy, a ta delší i po okolních kopcích Moravské brány.

Už je připraven celý program květnových dní?

V podstatě ano a brzy jej zájemci najdou na našem webu www.ltnb.cz. Věříme, že nám bude přát počasí a že se nám ten květnový den vydaří.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi