petramiklova copyŘíká se, že v každém z nás je kousek dítěte. Rádi si hrajeme. Někdo dokonce každý den. Třeba Petra Miklová, výrobní ředitelka společnosti EFKO-karton, s.r.o., v Novém Veselí. Tato firma již 30 let vyrábí nespočet hraček, dětských a společenských her a spousty dalšího, co nás provází od mala až po stáří. Do sortimentu patří legendární Igráček, deskové hry, dětské náklaďáky... A Petra Miklová za to všechno zodpovídá. A mezi tím si vlastně v pracovní době jen a jen hraje. Tedy s nadsázkou řečeno. Nezbývá jí totiž nic jiného…

Firma oslavila 30 let trvání. Jak vnímáte toto výročí? O čem svědčí tolik let práce a snažení?

Našich 30 let, to není zrovna málo! Je to 30 let zkušeností, zdarů i nezdarů. Osobně jsem součástí firmy již 21 let, a když si to poskládám, bylo to mnohem víc úspěchů, ale i nějaké ty cenné neúspěchy. Neúspěch je většinou vnímán jako něco nepříjemného, ale zároveň vás může posunout mnohem dál. Ostatně to, že je firma tři desetiletí na trhu, je známkou toho, že jsme na sobě léta tvrdě pracovali a využili, co jsme se za ty roky naučili. Opravdu důležité je mít kolem sebe ty správné lidi. Takové, na které se můžete spolehnout i ve chvíli, kdy ostatní říkají: „Tohle nepůjde“, ale oni přijdou a řeknou: „Tak, kde mám začít?“

Být českým producentem hraček a společenských her, které mají rádi děti i dospělí, je vizitka trvalé hodnoty. Co na celém tom sortimentu oceňujete z pohledu šéfky výroby?

Jako šéfka výroby vidím výhodu v tom, že nevyrábíme pouze naše vlastní hry pod značkou EFKO, ale také zakázkové hry a kartonáž pro zákazníky z celého světa. Ten benefit je v tom, že při plánování výrobních kapacit můžu ve slabších obdobích, kdy je méně zakázek, na­plnit výrobu našimi produkty, které se prodávají průběžně. Je však také pravdou, že slabší období v minulých čtyřech až pěti letech vůbec nebyla. Měli jsme kapacitu tak naplněnou, že jsme využívali i různých kooperačních firem, často i z řad chráněných dílen, abychom byli schopni vyhovět požadavkům trhu i požadavkům ze strany zakázkové výroby.
A jako žena, matka, teta nebo kamarádka oceňuji na našem sortimentu rozmanitost. Tu hravost, se kterou se produkty vyvíjejí, protože je to na konkrétních hrách pak poznat. Hry jsou vypiplané jak graficky, tak i svým tématem a kreativitou. Víte, jak dopadla naše vývojovo-výrobní porada při návrhu souborů pro předškoláky? Všichni jsme si v závěru porady hráli, protože nás to samotné chytlo. Vývojový tým měl připraveny tak úžasné náměty, že se nedalo přestat zkoušet další a další nové hry. O tom, že je tento soubor pod názvem Hry pro předškoláky dobrý, svědčí také získané ocenění Hračka roku. A to je přesně to, z čeho mám radost. Věřím, že naše hry a celý sortiment hraček oslovuje nejen malé děti, ale i jejich rodiče, prarodiče, tety, strýčky, kteří chtějí, aby se děti od televizí a počítačů vrátily zpět k těm hmatatelným hrám, a do rodin se tak vrátila běžná, ale tolik potřebná komunikace. Nejspíš proto letos slaví EFKO už 30. narozeniny.

A dokázala byste vyjmenovat, co všechno vyrábíte? Pamatujete si to?

Všechno nyní vyjmenovat určitě nedokážu, ale pamatuji si většinu EFKO položek, přesto že jich je ohromná spousta. Pro sebe je mám tak nějak rozdělené na Igráčka, stavebnicový systém aut MultiGO, deskové hry, stavebnici ROTO a pak to ostatní. Igráček je velmi rozmanitá kategorie, která se dál dělí do dalších skupin. Zahrnují samostatné postavičky, postavičky s příslušenstvím nebo s auty, kreativní sety nebo relativně novou pohádkovou edici Igráčků s podcastovými pohádkami, které pro nás namluvil známý herec Martin Stránský. MultiGO členíme také do skupin, od menších sestav až po velké sety, které jsou častým dárkem třeba pod vánoční stromeček. Deskové hry jsou nejčastěji v pěkných pevných krabicích v nejrůznějších velikostech ať už samostatně, nebo jako soubory her.
ROTO je stavebnice, za kterou je již dlouhá historie. Vychází z původní stavebnice Plastikant. ROTO jsme začali vyrábět již v ro-
ce 2006. Tuto stavebnici dělíme do tematických skupin Farm, Build, Fire, Areo a ty jsou pak k dostání v různých velikostech balení. Před uvedením na trh máme také novou řadu stavebnice ECO ROTO navrženou primárně s ohledem na životní prostředí. Ostatní sortiment tvoří naše společenské hry, různé puzzle, pexesa, domina, karty, didaktické pomůcky.
No a potom je třeba zmínit velkou skupinu zakázkových výrobků. A v té zase dominují hry, puzzle, pexesa, leporela pro jiné vydavatelství nejen v České republice, ale hlavně pro zahraniční zákazníky, dále potahované a vysekávané krabice, různé krabičky na léky, speciální displeje, dárkové sety, šanony a tak dále.
Stále častěji se ozývají i firmy, které chtějí svého obrandovaného Igráčka, a to třeba i s příslušenstvím nebo autem. Děláme pro ně zakázky od několika stovek kusů až po desítky tisíc kusů těchto limitovaných Igráčků. Zakázkových Igráčků se v posledních třech letech prodalo přes 220 000 kusů.Novinka Igacci s podcastovou pohadkou

Také jste jako malá kamarádila s Igráčkem?

Já jsem bohužel Igráčka jako malá holka neměla. Ale znala jsem ho od kamarádek. Toužila jsem po něm, ale tehdy by mě ani ve snu nenapadlo, že mi jich jednou projde rukama tolik. Jsou to statisíce Igráčků, které nyní EFKO ročně produkuje. Vypadá to, že se Igráček mezi lidmi dostal znovu do velké obliby a musím říct, že je to skvělý pocit. Jsem ve věku, kdy bych mohla být klidně babička (zatím nejsem) a Igráčkovi se stále dobře daří v dětských pokojích, na výletech v batůžku, ale i někde pečlivě schovanému ve sbírkách nadšených sběratelů. Igráček je prostě nadčasová figurka pro malé i velké.

Zakládáte si na nápadech, kvalitě i vztahu k zákazníkovi. Je těžké dnes vyrobit kvalitní hračku? Na čem to nejvíce závisí?

Dobrý nápad je polovina úspěchu. A díky zkušenostem a trpělivosti pak můžeme vyrobit kvalitní hračku. Nejen naše vývojové oddělení, ale i zákazníci mají často dobrý nápad, a my jsme tu pak od toho, abychom jim dokázali navrhnout nejlepší řešení. A k tomu potřebujeme zkušenosti a trpělivost. Je skvělé, že těmito vlastnostmi mí kolegové disponují. Pak už je to o možnostech finančních, materiálových a časových. Vždy se snažíme, aby se zákazníkova představa naplnila. Máme technologie, kterými jsme schopní jeho myšlenku co nejlépe převést do hmatatelné podoby a vytvořit mu funkční předvýrobní vzorek. Pomáhá nám tiskový a výřezový plotter a také speciální UV tiskárna pro přímý potisk. Zákazník i náš vývoj tak mají snadnější rozhodování při hledání správného řešení finálního výrobku.

Dáváte zpětné vazby vývojářům a marketingu?

Ano, zpětná vazba je vždy velmi důležitá pro nové projekty. Tady vidím velkou výhodu, že v EFKU není příliš velká migrace lidí. Není žádnou výjimkou, když u nás někdo pracuje deset a více let. Takže nasbírané pracovní zkušenosti se dají dobře zúročit
právě u nových produktů. Přesto se nové výrobky často vyvíjejí dlouho. Do výroby se pustí až po důkladné kontrole a testování. Jak jsem již zmiňovala, velkou výhodou je možnost vzorování, kterou pro tyto účely plně využíváme. Jsou pak ale produkty, ze kterých jsme u nás v EFKU prostě nadšení, ale prodeje pak dle očekávání nejsou. A je tomu i obráceně. Některé položky, které se pustí do prodeje, jako jakýsi doplněk, se pak uchytí na trhu velmi dobře. Ne vždy je úspěch produktu snadno předvídatelný.

Kolik lidí řídíte, jaké profese v EFKU pracují? Nemáte jako žena problém s autoritou u mužů ve výrobě?

Ve výrobě pracuje v tuto chvíli 40 lidí. Přibližně čtvrtina kolegů tvoří technickou přípravu, plánování a řízení výroby a logistiku. A zbývající část jsou lidé, kteří samotnou výrobu pak realizují. Jelikož studijní obor výroba hraček neexistuje, nebo o tom alespoň nevím, tak u nás pracují různé profese. Často jsou to švadleny, u kterých je předpoklad manuální zručnosti, ale také cukrářky, kuchaři, zedníci, zámečníci, automechanici, seřizovači atd... Já osobně mám vystudovanou textilní průmyslovou školu a je pravda, že technické znalosti a zkušenosti využívám dodnes. Myslím si, že mám na ženu celkem dost dobré technické myšlení a představivost. Výrobou jsem navíc prošla od úplného začátku jako řadová pracovnice a nasbírala jsem za ty roky obrovské zkušenosti.
Často se lidé diví, co je za potřebí různých strojů a zařízení k výrobě hraček. A je to pravda. Poměr ručních montáží a kompletací je tak zhruba poloviční než poměr strojové práce. V posledních letech právě její objem na­rostl, a to s sebou přineslo i změnu v obsazení profesí. K takovým strojům je zapotřebí kvalifikované obsluhy, a proto bylo nutné doplnit tým o šikovné pracovníky se zkušenostmi se seřizováním strojů.
S autoritou u mužů opravdu nemám problém, jelikož i oni poznají, že nejsem jen panička z kanceláře, ale že výrobu velmi dobře znám. Vedle toho však dokážu uznat a ocenit šikovnost a nasazení našich lidí při práci. Autoritu si nekoupíte, ani nevymůžete. Tu si prostě musíte vybudovat.

Hodně investujete do inovací. Co jste v poslední době všechno pořídili? A jak se nové stroje obsluhují? Je to jednodušší, nebo naopak přidělávají vrásky na čele?

Jsme vybaveni nejrůznějšími technologiemi, některé jsou více a některé méně vytížené. Potřebujeme je ale všechny. Jsme pak schopní vyhovět zákazníkům v nejrůznějších specialitách. Jsem velmi vděčná za to, že se náš majitel nebojí investovat do nových strojů. Přípravy výroby se pak velmi zrychlí a samotná práce je podstatně snazší i pro obsluhu, a zvyšuje se efektivita a kvalita výroby. Technologická obměna za staré stroje u nás probíhala postupně, a tak jsme nyní vybaveni prakticky nejmodernějšími prostředky v daném oboru. V poslední době jsme zakoupili dva nové výsekové stroje Rabolini Imperia, které jsou světovou jedničkou v kategorii speciálních přesných výseků, dále speciální UV tisk na plasty a v letošním roce bez dlouhého rozmýšlení přibyl šikovný lepicí plotter Felix Gluer, což je zjednodušeně řečeno stroj určený pro automatické nanášení lepidla podle návrhu v konstrukčním programu. Stroj jsme pořídili kvůli větší zakázce, kterou jsme získali, ale už teď vidíme, že Felixe budeme využívat na spoustu dalších operací a bude platným pomocníkem v našem strojovém parku.
A vrásky na čele? Říkávám, že výroba není nafukovací, ale nakonec vždy řešení a nějaké to místo najdeme. Každopádně nové technologie obnášejí nové znalosti, tedy školení a testování. Výsledkem je pak zrychlení produkce, zlepšení kvality a další výhody. Takže na začátku přicházejí trochu nervy, ale pak uznání, že to mělo smysl.

U vás ve Veselí už určitě panují Vánoce. Čeho chystáte nejvíce, co se v podobě dárků hodně prodává?

Ano, to máte pravdu, Vánoce v EFKU začínají už v létě. Spoustu let to bylo dost podobné, ale letos je to trochu jinak. V minulých letech se hodně prodávaly deskové hry, ale i Igráček. Letos zatím asi vedou Igráčkova auta MultiGO. Tato auta mají mezi dětmi velkou oblibu, kvůli důmyslnému systému pro výměnu nástavby. Ta se vymění jedním pootočením a cvaknutím. A oblíbili si je i rodiče, protože auta jsou velmi kvalitní a zvládnou i hrubší zacházení, prostě hodně vydrží. S oblibou říkáme, že naše hračky se nevyhazují, ale že se dědí. Tento stavebnicový systém aut získal ocenění Grand Prix odborné poroty veletrhu For Toys.
Spousta dětí jistě objeví pod stromečkem i některou z našich deskových her, kterých právě vyrábíme větší zásoby na sklady. Dostatečné zásoby jsou důležitým předpokladem pro dobře zvládnuté vánoční vyzásobení obchodů.

A máte chuť si doma večer občas zahrát nějakou hru z vaší nabídky? Kterou?

Mám ráda skladné hry. Naší letošní novinkou jsou hry do kapsy. Je to řada deseti samostatně prodejných her pod názvem Pytliczech, které najdete v potištěných bavlněných pytlících. Design navrhla cestovatelka a designérka Táňa Sekerková a osobně se mi celá kolekce hodně líbí. Ale třeba na naši hru Picasso nebo na hru Jožin z bažin si čas ráda najdu vždycky. Je to klasika a pokaždé se u toho doma i dobře pobavíme a je to skvělý relax.Hry 3 copy

Celé dny se pohybujete ve výrobě hraček, to si tedy stále hrajete... Ale ono je to určitě úplně jinak...

Hraju si hodně s čísly a termíny, to ano. Je to taková trochu strategická hra, aby se vše stihlo, aby na vše bylo dostatek materiálu, který musí do výroby dorazit tak, aby to nebylo ani pozdě, ale ani brzo. Protože sklady mají omezenou kapacitu, snažíme se plánovat tak, aby materiál přišel a v krátké době se zpracoval, a pak rychle vyexpedoval v podobě hotových výrobků k zákazníkovi. Takto funguje hlavně zakázková výroba. U našich produktů se vyrábí polotovary v efektivních technologických dávkách, a ty se pak musí skladovat. Z nich se pak postupně „ukrajuje“ do finálních produktů. Takže musím sledovat a řídit zakázkovou výrobu trochu jinak než výrobu našich EFKO produktů.
Často se prolíná zakázková výroba s naší vlastní výrobou. Mnohdy se některé z firem líbí právě náš produkt, ale chtěla by ho opatřit vlastním logem nebo vlastní grafikou. I to je samozřejmě možné. Prakticky i výhodné pro obě strany, protože můžeme využít našich nástrojů, a zákazníkovi tak ušetříme peníze.

Tradice krásných českých hraček je z historie nevymazatelná. Čím k vám promlouvá?

Miluji staré hračky. Jsou mnohdy tak důmyslně řešeny, že si říkám, jak byli naši předci úžasní! Byli ochotní i při každodenní těžké práci vyrábět ručně pro své děti hračky, které byly často „vychytané“. Muselo to být časově náročné, ale za ten dětský úsměv to určitě stálo. A to si myslím, že máme v naší EFKO rodině společné. Záleží nám na dětech, na jejich radosti, a spokojenosti rodičů. A proto vývoji a přípravě našich hraček věnujeme na začátku hodně pozornosti a času. A pak pochopitelně i samotné výrobě. Kvalita je pro nás na prvním místě a spokojení zákazníci jsou toho důkazem.

otázky připravila Eva Brixi