Martina BoledovičováMartina BoledovičováKnížky, které jsou dárkem pro vaši duši. Které jsou povzbuzením, radou, dobrou informací pro praktický život nebo jen inspirací pro život třeba nepraktický, leč krásný, plný příležitostí i objevů na cestě poznat sám sebe, rozeznat hodnoty, jež se k člověku blíží. Knihy, které potěší, pohladí a šíří tu správnou energii. Asi tak nějak bych si dovolila charakterizovat díla, která se k nám dostávají prostřednictvím nakladatelství Smart Press, s.r.o. A bez nadsázky – jedno hezčí než druhé. Není divu, že sbírají světová ocenění.

Do soutěže Gourmand Cookbook Awards byly tentokrát nominovány české knihy Rytmus roku s Hankou Zemanovou, Postní kuchařka šéfkuchaře Pavla Drdela a Vánoční Tradinář farářky Martiny Viktorie Kopecké a Martiny Boledovičové. Letošní vyhlášení a finální ceremonie mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Awards se odehrály 27. května ve švédském městě Umea v rámci několikadenního setkání autorů, fotografů a nakladatelů nominovaných kousků. Ocenění a diplomy za výše jmenované autory převzala Martina Boledovičová, zakladatelka nakladatelství Smart Press.
„Tématem letošního 28. ročníku byla udržitelnost v gastronomii, ale i v jiných oblastech života. Několikrát během celého sympozia zaznělo, že tím, co jíme, jaké suroviny volíme, co vaříme a pro koho, ovlivňujeme nejen zdraví naše, ale i celé planety. Bylo velmi zajímavé vidět, že téma šetrného vaření, vaření beze zbytku, ale i návraty ke kořenům a důležitost jídla jako možnosti propojování lidí se objevují na celém světě, ať je to naše republika, Turecko, Singapur, či Mexiko,“ podotkla Martina Boledovičová.
V roce 2005 založila nakladatelství Smart Press. Kromě toho, že je podnikatelka a spisovatelka, stala se z ní i nadšená obdivovatelka pozapomenutých tradic, a především obřadního pečiva. A také osobnost se vztahem k naší planetě, udržitelnosti, žena, které není budoucnost lhostejná. Zeptala jsem se jí:

Vaše nakladatelství průběžně boduje nejen u čtenářů, ale také v soutěžích. Kolik cen jste již získali?

Obdrželi jsme několik cen v mezinárodní soutěži World Cookbook Gourmand Awards, a to jak v tomto roce, tak v uplynulých letech. Ocenění Gourmand Cookbook Awards získaly letos v květnu 2023 dokonce tři naše knihy. Výpravná publikace Rytmus roku s Hankou Zemanovou, která dostala dokonce ceny dvě –
1. místo v kategorii Východní Evropa a 2. místo v kategorii Zdraví a výživa, dále Postní kuchařka s podtitulem Od kořene po nať Pavla Drdela se umístila na 2. příčce v kategorii Šéfkuchaři a Vánoční Tradinář Martiny Viktorie Kopecké a Martiny Boledovičové získal 4. místo v kategorii Pohostinnost.
Za uplynulé roky to byly třeba: 2019: Julie Kučerovská: Kuchařka pro teenagery – 1. místo (kategorie Rodina)

 2018: Dominika W. Gašparová: Švédská kuchařka – 1. místo (kategorie Skandinávská kuchyně)
 2015: Denisa Bartošová – Láskominy

Denisy Bartošové – 1. místo (kategorie Zábava)
 2014: Denisa Bartošová – Láska prochází kuchyní – 1. místo (kategorie Design)
 2013: Martin Škoda – Škoda nevařit –
3. místo (kategorie Nejlepší prvotina)

Většina vašich knih jsou opravdové unikáty, nejen obsahem, ale hlavně v přístupu k námětu, jeho uchopením, filozofií. Také grafické zpracování je víc než osobité. A do třetice – člověk se během četby něco dozví, odpočine si a je mu fajn, je to pro něj i zážitek. Čím to?

To jste popsala moc krásně, opravdu děkuji, to jsem ráda, že na vás naše knihy tak působí. Ano, vizuální dojem je pro nás velmi důležitý, ten funguje někdy i beze slov. Zároveň často slyšíme, například i v zahraničí, že máme v knihách mnoho textu, tudíž je pro nás také důležité, aby kniha poskytovala i kvalitní textové informace. A jak to všechno propojit, to je naše práce, kterou máme moc rádi – utváříme společně v týmu několika žen (i externistek) to, čemu říkám duše knihy.

Postni kucharka 2 vydani hrbet kkPodle čeho volíte téma, o němž si myslíte, že by mohlo zaujmout?

Obvykle je to záležitost, která nás zajímá osobně – v redakci, mě samotnou, mé kolegyně. Dost o tom mluvíme, často, dlouho. Názor každé z nás je důležitý. Zřejmě přirozeným způsobem sledujeme trendy. I když pro okolí to je téma zatím okrajové, stává se aktuálním a my se nebojíme i těmto okrajovým tématům dát nadstandardní grafiku, fotky, provedení. A tím oslovit i další čtenáře, nejen ty, které téma již zajímá. V zásadě jde ale o to vydávat knihy, které mají smysl. Ve většině je obsažena snaha přispět k lepšímu životu.

Často jsou publikace pod křídly Smart Press věnované jídlu, receptům, udržitelnosti, ojedinělým informacím, vznikají úchvatné kuchařky, inspirace k tomu, jak se stravovat, jak žít. Naznačila jste, že se do tohoto konceptu promítá i kousek vašeho osobního životního přístupu...

Myslím, že ano. I když i já bych chtěla ještě lépe a zdravěji vařit, mít zodpovědnější domácnost ideálně bez odpadů, vypěstovat si velkou úrodu na své zahrádce. Moc se mi to ale nedaří, jsem málo praktická žena, možná i proto potřebuji smysluplné a přehledné návody, a tak možná i proto vzniká to, co někomu dalšímu může pomoci. Určitě je ale v knihách obsažen můj názor na to, že jsme součástí celku, jak přírody, tak společnosti. A to nelze nevidět a je potřeba své okolí pozitivně ovlivňovat. Zároveň je potřeba mít na to sílu. A vše má svůj čas.

Letos získaly ocenění tři knížky, v jejichž obsahu se zrcadlí udržitelnost. Celosvětově je to velký rozcestník, mnoho otazníků i vykřičníků. Chystáte se v tomto zaměření pokračovat?

Určitě ano, myslím, že jiná cesta vlastně ani není. Nelze neustále růst, není kam a není z čeho. Vše nás vede k přírodě, a ta se vine
jako červená nit všemi knihami. Když se nad tím zamyslím, je to vlastně všechno logické a dojdeme k základu – vždy a všude byly a jsou důležité vztahy a prostor, kde žijeme. A to můžeme ovlivňovat i skrze vaření. Důležité téma je třeba cykličnost, i to nám může změnit náhled na neustálý růst.

Co vám takové umístění napovědělo?

Udělalo nám velkou radost, naše knihy uspějí i v mezinárodním srovnání. Dvě ceny získala kniha Rytmus roku s Hankou Zemanovou, úžasná publikace plná sdělení o darech a elixírech z přírody podle každého měsíce. Potěšilo mě, že se věnoval prostor právě tématům udržitelnosti, hledání kořenů a identity i skrze jídlo, uchovávání původních receptů. Vnímání jídla jako prostředku komunikace. A to jistě splňují i další dvě oceněné knihy Postní kuchařka Pavla Drdela s podtitulem Od kořene po nať i Vánoční Tradinář.

Určitě již připravujete další poutavé knihy, které si rádi darujeme pod vánoční stromeček. Naznačíte, nač se můžeme těšit?

Tento rok jsme vydali Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska s uvedením spousty tradičních i pozapomenutých receptů z národopisných oblastí jako například Valašsko, Horácko, ale i Praha, Brno, jižní Čechy. Kromě receptů jsou v knize nádherné fotografie a tipy na výlety.
Na rok 2024 připravujeme opět TraDiář – diář se svátky a tradicemi s Martinou
Viktorií Kopeckou, a chystáme i pokračování edice Tradinář, tentokrát s názvem Jarní Tradinář. Měly by vyjít dárková Kniha o kávě a nové aktualizované vydání bestselleru Bioabecedáře.

Rytmus roku medaile hrbet kkVáš profesní příběh je o odvaze, houževnatosti i touze dělat něco jinak, po svém, smysluplně. Co na vaší cestě bylo dosud nejdramatičtější?

Určitě moje téměř tříletá mateřská dovolená s dvojčaty. Měla jsem doma i dvě starší, ale také malé děti (pět a šest let), byla jsem dva měsíce v porodnici. Při návratu domů mi nešel zapnout počítač a nebyl čas ho zprovoznit. A zjistila jsem, že se vlastně vůbec nic neděje, když nefunguje. Nakladatelství to zvládlo i beze mě. Složitý byl návrat po mateřské, se čtyřmi dětmi ve věku tří, tří, sedmi a osmi let jsem potřebovala být hlavně maminka a kloubit vše prakticky moc nejde. Dramatická situace nastala také při začátku lockdownů s výpadkem cash flow od důležitého distributora. Minulý rok dvojnásobná cena papíru. Ale velmi mě potěšilo, že jsme zvládli zatím všechno a stále vydáváme kvalitní knížky.
V České republice vychází knížek nespočet, ale vydávat je není levná záležitost. Kvalita není zadarmo. Co je pro vás hlavním měřítkem toho, zda se do té či oné publikace pustíte?

A jak moc důležití jsou inzerenti?

Tím hlavním je smysluplnost knihy. Má nějaké poslání? Koho a proč má oslovit? Také je důležitá motivace autora, ale ta vnitřní – proč tu knihu tvoří, co je za tím? Někdo chce mít třeba jen krásnou knihu, jiný takovou, která pomůže co nejvíce lidem... A samozřejmě, protože jsme malé a nezávislé nakladatelství, zvažujeme i ekonomické hledisko, zda se mohou vynaložené investice (a to nejen finanční), vrátit.
Inzerenti byli vždy důležití, ale v současné době je důležité na ně nespoléhat.

Někdo pracuje s kompromisy, jiný je odmítá. Jak uvažujete vy, když přemýšlíte o titulu, který by byl krásný, hodnotný, inovativní, žádaný, ale realizace by byla příliš nákladná? Jdete do toho, nebo raději od nápadu upustíte?

Určitě hledám kompromisy a cesty. Ale naučila jsem se i odmítat, protože opravdu nelze stihnout a zvládnout vše, co by se i mně osobně líbilo. Narazím také na svou vlastní kapacitu, kapacitu našeho týmu, nakonec i na finanční možnosti. Jsme zase u otázky udržitelnosti. I my sami ji musíme respektovat. V tomto směru jsem se naučila trochu sama sebe blokovat – těch nápadů a možností je tolik, že prostě nejde zvládnout vše.

I podnikání je o emocích, intuici, zásahu na první dobrou. Jsou to vaši dobří rádcové?

Intuice určitě ano, ta je mou rádkyní největší. Emoce – s těmi se učím trochu více a lépe pracovat, nepotlačovat je. A zásah na první dobrou – nevím, jestli to chápu správně, ale řekla bych to asi takto: někdy intuitivně znám odpověď a názor velmi rychle, ale většinou nejsem vůbec ranař ani neriskuji. Naopak stále zvažuji, vyvažuji, jsem ochotná přehodnocovat s novými informacemi, vstupy, naskakovat na změny a nové příležitosti. Často mi ostatní říkají, že mám kliku, štěstí. Jdu mu ale sama naproti.
otázky připravila Eva Brixi
celou produkci nakladatelství najdete
na www.smartpress.cz