Jana VečerkováJana VečerkováInvestování do nemovitostí se stává v poslední době stále populárnější, ale stále převládá dojem, že tuto oblast ovládají muži. Je tomu ale skutečně tak? Ne, už to rozhodně neplatí, ale tak jako ve všem je třeba pamatovat na několik prověřených zásad vedoucích k úspěchu. Hovořili jsme o tom s Janou Večerkovou, spoluzakladatelkou inovativní platformy BrikkApp, jež se zaměřuje na crowdfundingové investování do nemovitostí.

Jak se staví ženy k investování do realit?

V dnešní době stále více žen začíná objevovat potenciál této oblasti a zvyšuje se také jejich zájem o ni. V minulosti bylo sice investování do realit vnímáno spíše jako mužská doména, ale v posledních letech se situace změnila a stále více žen se stává aktivními investorkami do nemovitostí. Některé ženy se ale cítí méně sebejisté v oblasti financí a bojí se dělat chyby, a proto všeobecně investují méně, ať už do realit, nebo jiných aktiv. Nicméně, zrovna reality vidím jako velkou příležitost pro ženy, které se rozhodnou začít investovat. Investování tímto směrem může být velmi lukrativní, a pokud máte dobrý plán a strategii, můžete dosáhnout atraktivních výnosů při nízkém riziku.

Dobrá, proč by neměly s muži držet krok i jako aktivní investorky? Poraďte, čím začít, aby nedělaly zbytečné chyby?

Vůbec nejdůležitější je začít! Mnoho lidí má z investování ostych, bojí se, že mu nerozumí, že se špatně rozhodnou, a to je natolik paralyzuje, že si vše rozmyslí. Samozřejmě pokud investujete prvně, začněte s menšími částkami. U realit se mnoho lidí obává, že tím nic nezíská, ale to už mnoho let není pravda díky ­nemovitostnímu crowdfundingu. Realitní crowdfundingové platformy umožňují investovat buď do dluhu, nebo do ekvity. Jedním z nástrojů, které mohou pomoci ženám získat více informací o investování do realit, je Brikk­App. Platforma, která pomáhá investorům najít a porovnat různé nemovitostní projekty. Uživatelé BrikkApp mohou nejen investovat do projektů po celé Evropě, ale také získat informace o investičních strategiích a trendech na trhu s nemovitostmi. A co nejlepší? Je možné investovat už od opravdu malých částek, například od 500 korun.

Čeho by se nezkušené podnikatelky měly zpočátku vyvarovat?

Za jednu z nejčastějších chyb pokládám nedostatečné znalosti. Ženy by si měly udělat čas na vzdělávání a naučit se, jak daná oblast funguje. Dále se často neodváží riskovat a preferují jistotu, což je sice pochopitelné, ale může to vést k menším ziskům. Hledejte tedy rovnováhu mezi rizikem a výnosem.

A co z vkladu mohou investorky očekávat?

Realitní investice bývají obecně velmi stabilní a mají tendenci růst s časem. To znamená, že ženy, které investují do nemovitostí, mají vysokou šanci na dlouhodobé finanční zabezpečení. Dále je investice do realit velmi široká a flexibilní, což znamená, že můžete investovat jak do komerčních nemovitostí, tak do bytů, rodinných domů nebo pozemků. To vám umožní vytvořit si portfolio, které odpovídá vašim potřebám a zájmům.

Nabídnete radu těm, které chtějí začít investovat do realit?

Najděte si čas a začněte se v tomto odvětví vzdělávat. Znalost základů realitního trhu může pomoci minimalizovat rizika a maximalizovat výnosy. Dále si definujte své cíle. Vyplácí se trpělivost a sázka na dlouhodobou strategii. Neočekávejte, že díky realitní investici zbohatnete přes noc, ale pokud budete investovat chytře a dlouhodobě, můžete si zajistit stabilní příjem a finanční nezávislost.

Mám tedy připravené finanční prostředky a hledám vhodnou příležitost. Co mám na výběr?

Existuje mnoho faktorů, které by mohly ovlivnit výběr nemovitosti pro investice, jako jsou lokalita, velikost, věk a stav nemovitosti. Zároveň pokud chcete kupovat jednotlivé nemovitosti, zvažte, jestli se o ně chcete starat sama, případně kolik vás bude stát jejich správa, a v obou případech kolik vás bude stát nemovitost vlastnit a provozovat. Začátečníkům ale nedoporučujeme investovat velké částky do jednotlivých nemovitostí, protože si zvyšují riziko špatné investice. Pokud do jedné investice pošlete většinu svých úspor, a následně zjistíte, že jste ji přeplatili, tak už s tím nelze nic dělat. Proto všem investorům – a zejména začátečníkům – doporučujeme diverzifikovat aneb investovat malé částky do většího množství projektů.

připravil Pavel Kačer