image0 Klaudia Rojčík KocmanováBylo nebylo. Dostala jsem e-mail, který mne překvapil a nadchl zároveň. Přinesl do mé duše novou energii, povzbuzení, radost. Napsala mi podnikatelka Klaudia Rojčík Kocmanová. Certifikovaná realitní makléřka, realitní business mentorka, certifikovaná koučka, majitelka realit, lektorka. A zakladatelka projektu Reality v sukních. Žena, která věří, že vše je možné i bez ohledu na věk. S důvěrou v to, co děláme, nabídla stránkám Madam Business svůj příběh. Rozkryla kapitolu osudu ženy, která dlouho působila ve vysoké korporátní pozici špičkové banky. Ženy, která si vyzkoušela být samoživitelkou a splácet hypotéku. Ženy, která se dnes seberealizuje ku své vlastní radosti a spokojenosti. Ženy, která je i babičkou i partnerkou v novém vztahu. To, že se odvážila vstoupit do businessu a vytvářet hodnoty v podobě smysluplných obchodních projektů, za něž je zcela zodpovědná, jí dává sílu a přináší ten správný adrenalin, v tomto případě hormon štěstí. Její životní a profesní dráha se změnila. Začala podnikat a dokázala sobě i ostatním, že nikdy není na změnu pozdě.

Po padesátce jste opustila svět korporátu, částečně financí. Proč?

Život přináší občas situace, které nejsou předem v plánu. O to náročnější jsou rozhodnutí, která si tyto situace žádají. Rok 2019 byl pro mě rokem zásadních změn. Já měla úraz a pooperační komplikace, které si vyžádaly více než 11 měsíců o berlích. Měla jsem dvě volby. Pokračovat na vysoké manažerské pozici 150 km od domova a mít skvělou práci v Bratislavě, ale zanedbávat nutnou intenzivní dlouhodobou rehabilitaci po operaci, nebo vnímat, že neustálé pooperační komplikace mi „něco naznačují“ a zapnout intuici? Musela jsem se rozhodnout i přesto, že se patrně zřeknu krásné a tvořivé práce. Dala jsem prio­ritu rekonvalescenci a svůj koníček týkající se bydlení, designu a obchodu s nemovitostmi jsem proměnila v profesi na volné noze.

A rozhodla jste se začít podnikat. Jaké otázky jste si při tom kladla?

Například: Uživím se? Budu mít klienty?
Budu mít zakázky? Budu umět prodat „sama svou službu“, aniž by za mnou stála silná instituce? Co když to mé okolí nepřijme?
Preco mam prave ja na to robit tento biznis 4Budu umět stát si za svou cenou? Opravdu si chci vybrat obor, který nemá dobrou pověst? Mám dělat sama na sebe, nebo jít do realitní kanceláře?
Otázek bylo mnoho. Padlo jedno rozhodnutí, kterému předcházela spousta myšlenkových map, sebereflexe, sebekoučinku, rozhovorů sama se sebou i s mými bývalými klienty z banky... Nebylo to jednoduché. Dnes ho však hodnotím velmi pozitivně.

Těšila jste se na novou profesní dráhu, nebo jste to brala spíš jako východisko ze své nové životní situace?

Čas změny je čas obav nebo příležitostí. Který z nich bude můj, záleželo jen na mém postoji. Být upřímná sama k sobě a vidět realitu vyžaduje často velké úsilí. Osobní rozvoj a učení se novým věcem je moje celoživotní vášeň, a když už jsem věděla, co budu dělat a proč, tak už jsem se těšila. Začala jsem se učit vše, co souvisí s prodejem, ale i nákupem nemovitostí, a učím se i nyní. Dodnes mě baví přinášet klientům to nejlepší z mé služby. Aby spolupráce se mnou byla pro ně zážitkem. Věnovala jsem pozornost své inspiraci. Našla jsem si svou cestu a už se neohlížím zpět. Reality v jakékoliv podobě jsou důležitou součástí našich životů a ve své práci k nim podle toho přistupuji.

Místo financí reality. Čím vás obor oslovil?

Bydlení, architektura, nemovitosti, interiérový design, obchod a vše s tím spojené mě vždy bavilo a v době mé bankovní kariéry to byl můj koníček. Sama jsem koupila, zrekonstruovala a prodala několik bytů. A také jsem pomáhala s investicemi do nemovitostí. Tento obor nebyl pro mě až tak nový. Práce s lidmi mi dodávala energii. Měla jsem štěstí na ty okolo sebe i bankovní domy. Nabyla jsem obrovské množství vědomostí, zkušeností a dovedností, které bych zřejmě na volné noze těžko získala. Něco mi říkalo, že přišel čas všechno toto zúročit právě v tom, co mě vždy bavilo.

Založila jste rovněž komunitu Reality v sukních. Co bylo cílem? A co se díky této aktivitě podařilo?

Tento projekt spatřil světlo světa teprve v lednu letošního roku. A jsem velmi vděčná a nadšená, že už je v něm přes 140 ambiciózních žen z realit a financí. Sama vím, jak je těžké uspět v realitách – když nemáte ty podstatné informace. Když jsem já začínala, málokterý makléř byl ochoten sdílet se mnou své know-how. To mi nedávalo smysl. V rámci projektu je mým posláním pomáhat a vést ženy, které chtějí v realitách či financích najít svoji jedinečnost, začít růst, rozšířit svůj realitní business a dát mu systém. Zároveň je to komunita, která posiluje postavení žen z realit a financí pomocí tréninků a vzájemné spolupráce.

Praxe vypovídá, že z korporátního prostředí odcházejí lidé z řady důvodů, někteří nezvládnou tlak na výkon, který pociťují, někomu se příčí mezilidské vztahy, jiný potřebuje uplatnit více osobní kreativity, ženy zatouží dělat si věci jinak a po svém. U vás to bylo ještě jinak, prodělala jste úraz, jak jste naznačila...

Nikdy jsem nepodnikala. Nevyrůstala jsem v podnikatelské rodině. Podnikat nebyl můj dětský sen. Ale někdy karty zamíchá sám osud a cesta k podnikání se nabídne jako jediné možné východisko. Zpětně však hodnotím, že vše, co mě potkalo, bylo v pořádku a pro moje dobro. Jsem za svůj osud věčná.

S čím je třeba počítat, když se žena rozhodne vládnout svému času a penězům sama?

Aby to vše fungovalo, potřebujete odvahu, vášeň, víru v sebe sama a vytrvalost. A na straně druhé je potřeba mít neustále na paměti, že dveře k úspěchu se točí na malých pantech disciplíny a taky trpělivosti.

Měla jste od začátku jasný podnikatelský plán, nebo se postupem času vyvíjel?

Uměla jsem si nastavit vizi a smart cíle, a zpracovat swot analýzu, ale strategii a jednotlivé akční kroky jsem dodávala postupně. Až když jsem zjistila, co vše se musím naučit. A pořád se učím. Například marketing. Nikdy dříve jsem se marketingem nijak do hloubky nezabývala. Dnes využívám ke své práci, ale i k inspiraci ze zahraničí, také online marketing.
Až když jsem si ujasnila moje „proč a kdo je můj klient“, potom přišlo na řadu „jak“. Jak chci pracovat. Neboli strategie, plánování, jak na to půjdu a co všechno k tomu potřebuji. Vytvořila jsem si systém, a potom jsem ho už jen lehce upravovala.

A co bylo pro vaši volbu nejsložitější? Nebála jste se, že se neuživíte? Jaká další rizika jste zvažovala? A jaké výhody spatřovala?

Nejsem si jistá, zda bych našla odvahu odejít, kdyby mě nepotkal úraz. Dobrovolně opustit zlatou klec a začít podnikat, to není úplně jednoduché. Není úplně jednoduché jen tak odejít. A navíc mě práce v bance bavila. O to těžší bylo image0 9moje rozhodování. Vzdát se „jistot“, odepsat emoční a finanční investice do minulosti není vůbec snadné. Ale vzhledem k tomu, že klíčovou roli v mém případě hrálo zdraví a potřeba času na rekonvalescenci, nakonec to délku přemýšlení urychlilo. Odchod z korporace neznamená, že budu mít spoustu času a hromadu peněz. Nestačí si jen říci „jdu do toho“. Bylo třeba si uvědomit, že jakmile se rozhodnu, tak už jsem zodpovědná sama za sebe. Dát si na misku vah, proč zůstat a proč jít dál. Napsat si vlastní hodnoty. Pro mě byla nejvíce zásadní víra v sama sebe.

Doporučila byste těm ženám, které o podnikání v realitách teprve uvažují, příliš neváhat a skočit do toho rovnýma nohama?

Ano. A proč? 1. flexibilita, 2. rovnováha mezi pracovním a soukromým životem, 3. možnost kombinace práce z domu, 4. finanční svoboda, 5. možnost kariérního růstu.
Podle mého názoru jsou reality jednou z nejlepších kariér pro ženy, které chtějí jít naproti svému osudu. Je to pro ty ženy, které jsou ambiciózní, zároveň se chtějí věnovat svým dětem a být finančně nezávislé. Je to jedna z těch kariér, kde můžete být vlastní šéfkou a budujete si vlastní firmu a také vlastní značku. Je to jedna z nejlepších kariér pro ženy, které sní o tom, že budou schopné zajistit svou rodinu a finanční budoucnost.
Dnes je ještě pořád celá řada profesí, které nutí ženy, aby si vybraly mezi prací a péčí o děti. Nemovitosti jsou jedním z těch oborů, kde dostanete to, co do něj vložíte. Ženy se silnou pracovní morálkou budou schopny utvářet svou realitní kariéru tak, aby fungovala pro jejich cíle.

Co jim často chybí, aby se rozhodly jít svou vlastní cestou?

Většinou se potkávám s ženami, které si nevěří a nenašly v sobě tu odvahu. Ale to vše se dá naučit a vypěstovat v sobě. Výhodou žen je umění používat intuici. Realitní business je nejdříve o emocích, a potom až o číslech. Moje rada pro ženy, které chtějí kariéru v oblasti realit, je definovat své profesní a osobní priority, být sebevědomá, komunikovat jasně a převzít odpovědnost. V zahraničí je zcela běžné, že nejen každý podnikatel má svého business mentora a kouče. Já je měla i v bance. A pokud bych dnes uvažovala o podnikání, tak jedině s jejich pomocí. Ušetří totiž hodně stresu, času i financí.

Čemu vás podnikání nejvíce naučilo?

Pochopila jsem, že rozdíl mezi „být zaměstnaná“ a „podnikat“ je v tom, že podnikání není jen práce a není jen o tom vydělat si peníze.
Je to životní styl a zvykla jsem si na to, že sice jsem získala svobodu z pohledu plánování času, ale spolu s touto svobodou jde ruku v ruce také velká zodpovědnost a disciplína. A dnes mohu říci, že moje práce je moje životní cesta, nikoliv jen zaměstnání.
Práce realitní makléřky mi otevřela nové a zajímavé možnosti a příležitosti. Rozmanitost činnosti vyžadující všestrannost, kreativitu, ale i propojení znalostí a zkušeností z realitního, ekonomického a finančního světa mě nadchla. Ve své práci využívám svou unikátnost, a ta spočívá ve spojení znalostí z realitního světa s širokým know-how a zkušenostmi z oblasti manažerské, finanční, a to vše je obohaceno o oblast koučování a osobnostní typologii. A díky tomu dokážu přinášet klientům jiný pohled na věc z mnoha různých perspektiv.

ptala se Eva Brixi

www.klaudiakocmanova.cz 
www.realityvsuknich.cz 
www.stodolazeliv.cz