Yveta SliškováYveta SliškováKdyž jsem onehdy seděla v čekárně u zubaře, snažila jsem se myslet na všechno možné, jen ne na to, co mne čeká. Představovala jsem si, jak mlsám v cukrárně ten nejnadýchanější dortík, jak si vybírám novou jarní sukni a k ní tón v tónu tenisky nebo jsem vzpomínala na nedávnou návštěvu teplických lázní. To byla paráda. V myšlenkách jsem se nořila do tamní termální vody, která člověku dokáže odplavit z mysli všechnu negaci…

Lázněmi mne provázela obchodní ředitelka Yveta Slišková. Zároveň mi nabídla osvěžení v úžasném Thermaliu, srdci teplických pramenů. A to byl zážitek, mimo jiné také estetický, je tam totiž krásně. Kdo si to nevyzkoušel, těžko uvěří. Proslavený termální pramen má teplotu 41,5 °C, v lázních se zchlazuje na 38–37 °C a využívá ke koupelím a masážním procedurám...

V teplických lázních letos probíhá již 869. sezóna. Jsou nejstaršími lázněmi ve střední Evropě. Říkalo se jim kdysi Malá Paříž. Nebo Salón Evropy. Přijížděly sem také mnohé slavné osobnosti. Třeba Beethoven. Jim je zasvěcena Lázeňská ulička, kde se o celebritách dějin a o Teplicích dovíte ledasco. Od doby svého vzniku ve 12. století Lázně Teplice nepřetržitě slouží svým hostům. V 16. století slavný zakladatel lékařství Paracelsus zařadil Teplice mezi deset nejlepších lázní světa. Ale více o zdejším unikátu Yveta Slišková:

Vážně je uprostřed města termální pramen? Kolik vody za hodinu vychrlí a kolik se jí každý den v lázních zužitkuje?

Je to takový malý zázrak. Léčivé prameny vznikají ve vulkanickém masivu mezi Krušnými horami a Českým středohořím v hloubce jeden kilometr pod lázněmi. Tady nabírají mimořádné složení více než 18 000 let. Opravdu tolik. Vzniká tak přírodní, mineralizovaný pramen, jmenuje se Pravřídlo, hydrogenuhličitano-sírano-sodného typu se zvýšeným obsahem fluoridů, přesně 7,43 miligramů na jeden litr, s příměsí radonu a bohatým obsahem minerálů a stopových prvků. Pravřídlo je silný pramen. Každou hodinu vydá 30 000 litrů, v celých lázních se pak za jediný den využije k léčebným kúrám takřka milión litrů pramene. A přesně touto vodou u nás pomáháme dostat se lidem do kondice. Nejčastěji k nám jezdí ti, kteří mají potíže například s pohybovým aparátem. Ale léčili se tu už staří keltové, a dokonce Římané.

Ale hosté u vás netráví čas jen tím, že by mysleli na své nemoci, viďte?

Těch, kteří se trošku potřebují dát dohromady, je určitě více než těch, kteří si u nás chtějí jen odpočinout, relaxovat, vypnout. Jsme otevřeni jak těm, kterým pobyt hradí pojišťovna, tak samoplátcům. Těch přibývá, protože pobyt Lazne Teplicev lázních někteří vyměnili za klasickou dovolenou v cizině. Máme mnoho variant, každý si u nás může vybrat. Velmi využívaný je program Senior na pět nocí, který nabízí ubytování s polopenzí, pobyt v solné jeskyni, cvičení v Thermaliu a mnoho dalšího, co vyhovuje už nejen starší klientele. Stal se totiž nesmírně oblíbený.
Loni u nás pobývalo více než 12 000 klientů, z toho 4500 pojištěnců, ale tato čísla nejsou tak směrodatná. Důležitější je údaj, který nazýváme klientoden, to je ukazatel výkonnosti lázní, a měřeno tímto tvořili v minulém roce pojištěnci 70 % objemu „odbavených“ hostů. Jinými slovy, měli jsme úspěšný rok, a i nyní máme skoro pořád obsazeno. Otevíráme proto i dependance.

Doporučují se delší lázeňské pobyty, ale přece jen, dnes nemá nikdo na nic čas...

To je pravda, ale i váš organizmus chce své. Ten věčný kolotoč, v němž žijeme, palba informací, stres, to se může vymstít. Léčebné programy máme nastaveny od sedmi nocí. Kratší pobyt je také možný, ale už nespadá do kategorie léčebných, ale spíše odpočinkových, relaxačních. Každopádně jakákoliv návštěva lázní je investicí do prevence a údržby kondice.

Každý lázeňský dům má všechny procedury pod jednou střechou?

Ano, pacienti a hosté nemusí přecházet někam jinam, mají pro sebe vždy komfort na jediném místě. Největší a nejstarší je Lázeňský dům Beethoven, pro rodinnou atmosféru jsou oblíbené Kamenné lázně, své klienty mají též Císařské lázně. Nové lázně aktuálně využíváme pro humanitární účely. Všechny objekty se nacházejí v centru Teplic, jsme takové město ve městě.

Jaké metody léčení používáte?

Je jich mnoho. Naši fyzioterapeuti jsou velmi zkušení a dokážou téměř nemožné. Rehabilitace je předepsána každému na míru, podle rozhodnutí a doporučení lékaře. Používáme speciální manuální techniky na přetížené svaly, odstraňují se tak například kloubní blokády. Metoda polohování má za cíl snížení kontraktur zkrácených svalových skupin, při tom dochází k protažení měkkých tkání a oddálení kloubních ploch, zlepšuje se tím pohyblivost a rovněž odstraňují blokády. Vyhledávaná je reflexní masáž, vhodná ke zmírnění funkčních degenerativních a druhotných onemocnění pohybového aparátu.

Lázeňští hosté se vždy velmi těší na léčivé koupele. Je to tak?

Je. Termální procedury jsou jedny z nejoblíbenějších. Koupel v mineralizované vodě vás krásně uvolní, a navíc se skutečně významně podílí na zmírňování obtíží při chronických zánětlivých a degenerativních onemocněních kloubů a páteře a při poruchách prokrvení. Čili zregeneruje tělo a povzbudí vašeho ducha. Po koupeli si vychutnáte suchý zábal, můžete v klidu odpočívat. Podobně je to s uhličitou koupelí, tu mohou i kardiaci. Nabízíme také perličkovou koupel, podvodní masáže, hydromasáže. Jsme zařízeni i pro vozíčkáře a pro lidi, kteří se obtížně pohybují. Máme vyhřívaná vodní lůžka pro ty, kteří si nepřejí masáž ve vodě.

Horký pramen plný minerálů je tím nejpovažovanějším, který přitahuje pozornost veřejnosti?

Termální voda je pro nás nejdůležitější médium při napravování lidských potíží, proto rozšiřujeme počet van, chystáme se na větší rekonstrukci prostor přízemí Lázeňského domu Beethoven, kde probíhají „vodní“ procesy, a na přestavbu recepce a praktičtějšího využití vstupních prostor. Naše plány jsou ambiciózní, proto je budeme muset rozdělit do dvou etap. Rádi bychom začali po skončení sezóny v závěru roku. Odhadujeme, že zavřeno bude do poloviny ledna. Rádi bychom též přeorganizovali systém vodních procedur, aby vše vyhovovalo klientům i personálu více, aby to zde bylo vzdušnější, zajímavější, noblesnější. Do takového zázemí stojí za to investovat. To bude tedy předmětem druhé investiční etapy. Svého termálního pramenu si velmi vážíme, nachází se 51 metrů pod zemí, je naštěstí dostatečně vydatný a dle slov našich klientů zázračný.

JAN 2433Přijíždějí k vám třeba na prodloužený víkend skupinky kamarádek nebo nadmíru vytížených žen z businessu, aby tu přišly na jiné myšlenky?

Určitě ano, i když být zcela přesná nemohu, nesledujeme totiž klienty podle zaměstnání nebo důvodu, proč k nám zavítali. Často si kratší pobyt objedná třeba matka s dcerou, manželé, ale právě i kamarádky, které buď společně chtějí prožít pár pěkných dnů, popovídat si, a hlavně si odpočinout. Pro ty máme bohatý výběr nejrůznějších masáží od té klasické přes aromaterapeutickou masáž, masáž plosky nohy, Beauty rituál, medovou detoxikační masáž či masáž proti celulitidě. Velmi vyhledávaná je ájurvédská masáž hlavy, obličeje a celého těla. U té je dokázané, že zpomaluje stárnutí, zlepšuje kvalitu spánku, zvyšuje tělesnou výkonnost nebo zmírňuje projevy artritidy. Tuto masáž provádí rozený Ind a má stále obsazeno, v brzké době bychom chtěli tuto nabídku rozšířit, abychom vyšli vstříc všem zájemcům. Takzvané dámské jízdy jsou stále oblíbené a my jim fandíme, dříve jsme měli dokonce takto nazvaný jeden program.

Lidé z businessu se často lázní obávají, protože bez své firmy prostě nedovedou být. Co jim nabídnete?

Jejich pobyt se dá zorganizovat tak, aby měli čas i na práci. V mnoha pokojích je připojení k wifi, mohou si vyřizovat záležitosti mezi jednotlivými procedurami, mohou si vzít note­book do kavárny, nemáme s tím problém.
Avšak v některých pokojích lázeňských budov jsou tak silné zdi, jde přece jen o historické objekty, že tam wifi nefunguje.

V letáčku o lázních jsem se dočetla, že využíváte i fototerapie. Oč jde?

Podstata spočívá v působení světla na lidský organizmus, světlo, které se používá, má podobné složení jako sluneční. Tato terapie je velmi účinná proti sezónním depresím, je zaměřena na posílení imunitního systému, vhodná při zánětlivých kloubních onemocněních, dokonce ke snižování nadváhy, krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Takže ideální pro lidi zasažené civilizačními neduhy.

A jak funguje vaše solná jeskyně?

Báječně! Stačí jeden vstup a účinky jsou stejné jako tři dny u moře. V tomto prostředí nasytíte organizmus jódem, draslíkem a selenem. Procedura ulevuje zejména alergikům a astmatikům, pomáhá při kožních onemocněních, ale je příjemná všem. Může ji využívat i veřejnost, pokud je právě volno.

Stejně jako například vyhlášený bazén s teplou vodou nebo ten vedlejší plavecký?

Ano, velký zájem nás těší. Do Thermalia není možné se objednat na konkrétní termín. Buď je volno, nebo musejí klienti chvíli počkat. Máme to totiž zařízené tak, že přísně hlídáme počet lidí právě v bazénech, aby nebylo přeplněno a každý měl určitý komfort a mohl si pobyt náležitě užít. Když je třeba počkat, můžete si zatím sednout do naší restaurace a kavárny, ochutnat kávu, něco malého k tomu. Vyhlášeni jsme našimi vlastními větrníky, ale od externího dodavatele nakupujeme i vynikající zákusky, vždy si vyberete. Lze u nás i poobědvat nebo si dát sklenku vína.

Restauraci Café Restaurant Beethoven jste zasvětili věhlasnému umělci, který se v lázních také léčil, napsal v nich i některé skladby.

Má ojedinělý design, na ubrusech je vyšitý umělcův podpis...

Tyto prostory jsou naší chloubou, restaurace se nachází v přízemí Lázeňského domu Beethoven a provozujeme si ji sami. Pořádáme zde různé akce – ochutnávky vín, klavírní večery, pronajmout si prostory mohou i firmy k nejrůznějším setkáním, a je pravdou, že jsme dost vytíženi. Jinými slovy, stále se tu něco děje.

Když jsem procházela jídelnou a viděla pestrou nabídku pokrmů se spoustou zeleniny, sbíhaly se mi sliny. A krásně to tam vonělo...

Na stravování si dáváme záležet. Snažíme se o to, aby si každý vybral, ale zároveň dbáme na skladbu jídelníčku tak, aby více odpovídala tomu, že se návštěvník jede do lázní zregenerovat. Tedy ne na lukulské hody. Zaměstnáváme nutriční terapeutku, která dohlíží na vyváženost jídelníčků a při specifických potřebách pomáhá hostům sestavit stravování tak, aby výživa byla podporou léčebného efektu pobytu v lázních.

Do programu jste zařadili i pitnou kúru Bílinská kyselka. Čemu prospívá?

Dá se jí regulovat pálení žáhy, napomáhá regenerovat játra, stimuluje látkovou výměnu, je účinná při dně. V průduškách rozpouští hleny, ovlivňuje rozpouštění žlučníkových kamenů, doporučuje se i na zmírnění kloubních obtíží. Takže když si dáte dvě deci minerálky před jídlem, jen tím svému tělu prospějete.

Takže na zdraví?

Především na zdraví. Zvu všechny, kteří u nás ještě nebyli, ale i ty, kteří touží se k nám vrátit.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi