Helen Stanku kartyHelen Stanku Různým způsobem se snažíme odhadnout, co nás v příštích měsících čeká. Zažíváme dobu, o níž jsme se naučili říkat, že je nejistá. Mnohé, co běžně patřilo k našemu každodennímu komfortu, už neplatí. Firmy zápasí s cenami energií a s vidinou, že plyn do Evropy přestane proudit. Některým lidem se tenčí peněženky a nevědí, jestli mají šetřit nebo investovat, dokud inflace korunu zcela neznehodnotí. Zdá se, že mnozí to neunesou. Ale pozor, zdání klame. Možná by stačilo, kdybychom se na skutečnost podívali více vynalézavě, zkusili to jinak. Tuším, co mi opáčíte. Ale přesto. Dějí se zázraky a my v ně musíme věřit. O tom, proč hledat východisko, jsem se bavila se známou kartářkou Helen Stanku:

Jsme plni otázek: Co přinesou další měsíce? Bude se nám dařit v podnikání? Poslouží zdraví nebo zas civilizaci postihne nějaký nebezpečný vir? Zvládneme zimu bez dostatku plynu? Obrací se dnes s takovými otázkami na vás také ženy z businessu? A je větší zájem znát pravdu z karet v poslední době?

Abych pravdu řekla, mé klientky řeší spíše osobnější záležitosti. Řeší vztahy a osobní růst. Na světě se vždycky bude něco dít, vždy se najdou nové nemoci a vždy budou nějaké problémy, které se musí naléhavě řešit. Vždyť snad v každé době zaznívá slovní spojení – v této těžké době či doba je zlá. Myslím si, že silní lidé a silné ženy si dokázali doposud poradit se vším možným a nic, co by nezvládli, a nenašli své vlastní řešení, se konat nebude. Je to samozřejmě i o přístupu. Vždy se naleznou tací, kteří budou na vše hledět černě a také to patřičně komentovat, a vždy se naleznou i ti, kteří hledají vlastní cestu a svůj osobní vnitřní prostor si nehodlají kalit negativními postoji jiných lidí. A o tom to, prosím, celé bude. Velké Arcanum spravedlnost nutí spojit protiklady a spolupráci i tam, kde se hrubě nechce. Stále se budeme pohybovat na tenkém ledě a nějakou dobu to bude trvat. Lidi to naučí odpovědnému přístupu. Mečová pětka ukazuje mísení vlivů a neshody všeho druhu, zmatky, téměř nemožné domluvy a oslabení sil. Vše toto hrozí při nečinnosti a nedůslednosti. Pětka mečů varuje a osmička z Velkých arcan před ní říká, co se musí lidé naučit a kam to má směřovat. Až se bude zdát, že to tak bude napořád, pak přichází Čtyřka disků. Zprvu se tváří velmi nevinně, a stabilně, ale je to ticho před bouří. Nakonec ukazuje jistý zlom. Lidé budou chtít jistoty a oporu, otázkou je, co tomu budou ochotni obětovat.

DSC 1032Co je tíží dnes nejvíce?

Jak jsem říkala, vztahy hýbou světem. Lidé potřebují mít někoho, s kým mohou sdílet. Ano, je nyní větší počet dotazů na práci a životní jistoty, na stranu druhou jsou lidé ochotni pro to něco dělat, a ne jenom pasivně přihlížet. Aby měli kvalitnější vztahy, tvrdě pracují na seberozvoji. Pokud nemohu vydržet sama se sebou, jakou mohu nabídnout společnost tomu druhému? Pokud nemám dostatečnou kvalifikaci, jak mohu pohlížet na lépe placené místo?

A jaké odpovědi je uklidní?

Mám úžasné klienty, některé stačí pouze popostrčit, nasměrovat. Oni často hledají. Hledají svůj cíl, a pokud jej objevíme, pak se mapuje i cesta, kudy tam. Karty dokážou vystihnout energie jedince. Stejně tak, jako virgule či kyvadlo reagují na vibrace tazatele. Pokud něco není v harmonii, neomylně na to ukážou. Když má klient starostí nad hlavu a za něčím se žene a ono pořád nic, a aniž by si to uvědomoval, motá se v kolečku, je skvělé, že může dostat ukazatele. Jak s tím naloží, je samozřejmě na něm.

Jenže v podnikání vždy platilo, že člověk musí spoléhat především sám na sebe a také že za svá rozhodnutí nese veškerou zodpovědnost. Nebo je to podle karet
jinak?

Jsme kapitány na své lodi. Karty zrcadlí naše rozhodnutí a ukazují možné důsledky. Mohu nastínit i mapy, kudy dál. Možná člověka uklidní, když si uvědomí, že na některé věci si bude muset chvilku počkat, ale vyplatí se nepolevit, nebo naopak z něčeho rezignovat a odložit to ze svého života jako staré a nepotřebné haraburdí. Karty poradí, ale rozhodnutí je na osobě, na velitelském můstku.

Život na Zemi plyne střídáním časů dobrých a horších. Lze tedy doufat, že už bude přece jen lépe, klidněji, že začnou platit určitá pravidla, plány, že bude spoleh na dodržování smluv? Anebo si budeme muset zvyknout na improvizaci jako základ všech našich kroků?

Asi budeme muset začít každý sám u sebe. Dodržování smluv je o vlastní laťce. Můžete lidi lehce balamutit, ale dokážete se potom ráno podívat do zrcadla a mít čisto? Někdy mi připadá, že jsme tu na zemi jako v takové zvláštní škole, kde jsou v jedné třídě profesoři, docenti, učitelé, průvodci a pečovatelé. A také malé a nevědomé děti, které se teprve musí všemu naučit. Třídy jsou pomíchané a na první pohled není poznat, kdo kam patří. Za lidi promlouvají jejich činy. Ty jsou jejich vysvědčením. Malé děti si umí někdy ubližovat, protože ještě nedokážou dohlédnout důsledky svého počínání. Až dospějí, většinou se svým hříchům z mládí diví, a někdy se i lehce zastydí. Přílišné sebemrskání ale není na místě. Všichni každou chvíli svého života žijí tak, jak se doposud naučili, a dle svých dosavadních zkušeností. Možná jste někdy ujeli, ale jak jste tehdy měli vědět, jaké to je schytat od někoho nezasloužený políček? Nyní již víte. Jde samozřejmě o to být v životě připraven na to, že ne všichni to mají stejně jako vy, a také to přijmout jako fakt a nehroutit se z toho. A střídání dobrých a horších časů? Nic není více proměnlivé. Jsou lidé, kteří jsou právě v těch nejlepších složitějších časech nejvíce šťastní a mohou ukázat, co v nich je, a jsou lidé, kteří, i kdyby jim padali pečení holubi do huby, budou nadávat, že nejsou propečená na medium. O střídání lepších a horších ekonomických časů by asi promluvil objektivně nějaký odborník v tomto směru, já mám na věci tento svůj soukromý pohled. Moc věcí si děláme svými rozhodnutími i skutky sami.

Dá se pozitivním myšlením otevřít prostor pro změnu osobního i pracovního života?

Uvedu malý příklad. Dvě matky budou mít dvě miminka a každá bude mít odlišný přístup. Jedna matka nechá dítě plakat, až se unaví a usne. A druhá dítě ukonejší, pohladí a dítě spí s úsměvem na tváři. Tyto děti dospějí v dospělé lidi. První dítě bude mít za samozřejmost, že je svět nepřátelské místo a vše je špatné, a svět mu to bude zrcadlit. Druhé dítě, nyní již dospělý člověk, bude vyjadřovat laskavý postoj a sebevědomí, a dokáže si získat svým klidným DSC 0922přístupem v životě vše, co potřebuje. Něco v sobě máme naprogramováno, a pokud z nás bude tryskat negace, budeme si přímo koledovat o nepříjemno. Ostatně budete nakupovat v obchodě, kde je nepříjemná a pro­tivná prodavačka? Asi půjdete tam, kde se budete cítit dobře. Naše vnitřní nastavení je to, co z velké části tvoří náš osud. Se svými
klienty velmi často odhalujeme vzorce, které jim brání v šťastnějším životě. Je až neuvěřitelné, jak takový zvládnutý a překonaný blok dokáže proměnit život. Pokud se odmítané dítě naučí, že to tak v životě nemusí být, a odstraní tyto nánosy bolesti, začne vyzařovat jiné energie a stejné si bude přitahovat. To je ohromná magie života.

Nač by se měly podnikatelky a manažerky dnes připravit? Budou muset mnohé změnit sortiment a nabídku, nebo více spoléhat na dobré obchodní vztahy, více se uskromnit? Uvažovat nad tím, proč vlastně jdou po dráze úspěchů i neúspěchů?

Mnohé ženy v sobě mají kus čarodějek a mistrně využívají tzv. ženský intuitivní princip. Dokážou skloubit příjemné s užitečným a svou práci se svým koníčkem. Jejich klienti či zákazníci je sami často navedou, kudy vede cesta. Přitom to nemusí být o nějakých přehnaných výdajích. Správné investice ve správný čas se však vždy vracejí. Moudré ženy sázejí na jistoty. Udržují si dobré obchodní vztahy, upravují sortiment dle požadavků zákazníků a nevymýšlejí výdajové hlouposti. To je však receptem pro každou dobu. Nedávno mě poněkud udivila žena, a to jsem zvyklá na leccos, která mi volala ze zahraničí s tím, že má přítele a ten jí nabízí možnost fantastického výdělku, pokud na burze zainvestuje tam, kam on radí. Mělo to háček, musela by si na to vypůjčit. Moc tomu nerozuměla, ale chtěla vyhovět muži, který jí balil pár měsíců. A někdy na ni měl i čas. Finanční hotovost je většinou podložená velkou zodpovědností. Pokud si vyděláte či nastřádáte nějakou sumu, velmi dobře zvážíte, jak peníze investujete. A zadlužit se na dlouhou dobu kvůli rádoby báječnému obchodu, o tom ta zodpovědnost není. Ten, kdo má již něco za sebou, si bude umět poradit. Lehkomyslní lidé budou mít potíže vždy a v každé době. Byla jsem ráda, že se mne zeptala. Jako zdravotní sestra se pohybovala zcela v jiném sektoru. Stačilo však, že ty věci pouze řekla nahlas a musela si sama odpovědět na několik nepříjemných otázek a vyhnula se nepříjemnostem ještě větším.

ptala se Eva Brixi

pokračování rozhovoru v říjnovém vydání
Madam Business