20220822 M1A2794Pavel TvrzníkStačí vstoupit do některé z prodejen a zahledět se na tu nádheru. Český granát snoubící se s pečlivou a jistou rukodělnou prací turnovských šperkařů přináší nesčetně pobídek ke koupi a povznášejícím emocím. Pozorovat to nepřeberné množství krásy na jednom místě a prohlížet si prsteny, náušnice, brože, náhrdelníky, zdobené řetízky, no, řekněte sami, může být pro ženu něco přitažlivějšího, svůdnějšího? Ale vybírá se těžko, i když jsou k mání jednotlivé kousky či celé kolekce. Inspirující jsou také investiční drahé kameny nebo zlaté destičky přizdobené, jak jinak, než českým granátem. A právě o investování prostřednictvím šperků i doplňkového sortimentu jsem si povídala s předsedou představenstva turnovského Granátu, družstva umělecké výroby, Ing. Pavlem Tvrzníkem:

Myslíte si, že investovat dnes do šperků je jednou z dobrých cest, jak zhodnotit přebytečné peníze?

Jinou odpověď než kladnou ode mne nemůžete čekat. Samozřejmě to doporučujeme, krásný šperk nikdy svou hodnotu neztratí, ba naopak. A není od věci, pokud má posloužit jako investice. Zvláště pro ženy je to příležitost, která je nejen o číslech, ale také o kráse, smyslnosti, významu šperku v běžném životě, například pro ty ženy, které se pohybují v businessu a musí hodně reprezentovat. Taková šperková investice má však jeden rozměr, který ji povyšuje nad jiné. Denně může být nositelka se šperkem v kontaktu, těší se z něj, když ho nosí. To v případě vložených prostředků do pozemku nebo akcií nelze. Takže – investice do šperku je i zprostředkovatelem vztahu k danému předmětu, případně k dárci. Je to o další přidané hodnotě.

Projevují se nyní více snahy některých zákazníků zhodnocovat volné finanční prostředky pomocí šperků s granáty?

Myslím, že ano. Doba je tomu nakloněna, požadavky na ucelené kolekce, řemeslně náročné na zpracování, dostáváme již poměrně často. Zájem roste. A nakupují muži i ženy.

Ve vaší nabídce převládají šperky stříbrné, nebo zlaté?

20220822 M1A2737Skoro bych řekl, že českému granátu víc sluší stříbro. Ale je to do diskuze. Každému se líbí něco jiného. Stříbro je však přece jen levnější a naše produkce by měla umět oslovit všechny příjmové skupiny. Ty movitější stejně tak jako ty, pro něž je koupě i levnějšího řetízku významnou životní událostí. Takže samozřejmě vyrábíme i šperky ze žlutého a bílého zlata.

Tvoří převládající podíl sortimentu šperky s granáty?

Stoprocentně. Pracujeme s těmi drobnějšími kousky, ale i s těmi většími, vzácnějšími o průměru 6–8 mm. Hodně zpracováváme i vltavíny, ty se staly velmi módní. Často oba kameny v jednom šperku kombinujeme, dobře se vzájemně doplňují. Avšak na přání můžeme třeba náhrdelník osadit i jinými kameny, jako je safír, diamant.

Oč je tradičně největší zájem?

Svým způsobem převažují náušnice, prsteny a přívěsky.

A jaká nabídka už spadá do vyšší cenové relace?

Na to je odpověď složitější, protože jsme a nadále budeme univerzální. Najdete u nás pěkný dárek od 500 korun až po milión. Záleží na ochotě utrácet, vkusu, věku člověka, jeho společenském postavení a spoustě jiných faktorů. Někdo kupuje šperky na první pohled, když mu takříkajíc něco padne do oka, jiný pečlivě promýšlí třeba půl roku, než se odhodlá. Přece jen převažují kousky určené širší veřejnosti, i když nedávno jsme předávali soupravu naceněnou na více než 1,5 miliónu korun nebo s broušenými diamanty, ta byla kolem jednoho miliónu.

Historii bohatou na vážené zákazníky jste měli vždy...

To jistě. Pracujeme pro Pražský hrad, Úřad vlády, Senát, náš šperk obdržela královna Alžběta, princ Charles s Camillou, manželé Obamovi. Družstvo náleží mezi rodinné stříbro republiky, a to doslova. Český granát je považován za národní kámen. A my jsme jako jediní oprávněni v České republice granát těžit. To s sebou nese jisté poslání, tradici, kulturní dědictví.

Domácí trh je vám ale malý, vždy jste spoléhali také na zahraniční turisty. Jak je tomu nyní?

V době před covidem tvořila zahraniční klientela asi polovinu našeho obratu. Nakupovali u nás Rusové, Američané, Číňané. S ohledem na mezinárodní i covidovou situaci je to dnes jiné. Tržby nám znatelně klesly. Na druhé straně se dobře prodává přes e-shop, tady jsme na ustálené hranici 10 % tržeb. A číslo se zvyšuje. Objednávají věrní zákazníci a přibývá i těch, kteří se u nás objeví poprvé.

A online lze nakoupit také investiční zlato a šperky vyšší hodnoty?

Samozřejmě, je zde plný sortiment. Investiční kameny nebo zlaté destičky s granátem. Zájemce si může poskládat ze šperků celou kolekci, má neomezené možnosti. Dámy bych upozornil i na čtvero našich náramkových hodinek osázených granáty, je z čeho vybírat.

Rozhodnu-li se u vás utratit větší obnos, jak postupovat?

Dokážeme se přizpůsobit. Můžete si vybrat z již hotových kolekcí a ty ještě doplnit dalšími kousky, které jsou v tomtéž designu, nebo jiné, které s ním budou ladit. V tom naši odborníci vždy spolehlivě poradí. Nebo si můžete objednat šperky na zakázku podle vlastní představy. Tu s námi zkonzultujete a podle toho budeme postupovat. Má-li zákazník zájem o jiné kameny, než jsou granáty, pak mu je nakoupíme, vybrousíme, osadíme tak, jak jsme se předem dohodli. Můžeme zhotovit i granátovou šňůru z fazetovaných kuliček. Vlastně pro nás není skoro nic problém.

Jak se taková zakázka platí?

Když si klient vybere nebo se dohodne, co by si přál vyrobit, složí zálohu dle naší cenové nabídky, a to hotově tady v Turnově nebo na náš firemní účet. Až je šperk vyroben, osobně jej přivezeme, zákazník, zákaznice si ho vyzkouší, případně se upraví například velikost prstenu nebo se doladí nějaké drobnosti. Pak se doplatí zbylá část. Jen podotýkám, na splátky u nás kupovat nelze. K tomu snad ještě jen to, že zakázku může zájemce zadat i v našich prodejnách, třeba v Praze v Dlouhé ulici. Je to vždy především o tom, aby zákazník a výrobce sjednotili představu a možnosti. Fantazii se meze nekladou.

Mají lidé dostatek povědomí o tom, že investovat s Granátem Turnov je vlastně úplně snadné?

Určitě ano, sdělení najdou na našem webu, e-shopu, a prodavačky poradí. Problém spíše vidím v tom, že informací o všem možném je dnes tolik, že se v té informační smršti člověk ztrácí, a tak je někdy rád, když další už nemusí vnímat. Ale když hledá cíleně, určitě se dozví, že utratit peníze za šperky není žádný hazard.

Do jaké gramáže je třeba náhrdelník ještě nositelný?

To se odvíjí od pocitu každého jednotlivce. Někomu vyhovuje 10 g, jinému nevadí ani 100 g. Také záleží na tom, jak chce šperk nosit, kdy, k jaké příležitosti, co od něj očekává. Do divadla jednou za čas asi těžší nevadí, pro běžné denní nošení jsou optimální šperky lehčí.

20220822 M1A2756Když by někdo stál o piercing s českým granátem, i to můžete zařídit?

Asi ano, i když to s uměleckou výrobou nemá tolik společného.

Všechny šperky navrhujete sami, tak, jak to bývalo v Granátu zvykem?

Ano, zůstali jsme věrni tradici. Know-how je tu veliké, čerpáme z něj. Máme vlastní oddělení vývoje a designu, kde se rodí celé kolekce i jednotlivosti, zejména pro sériovou výrobu. Sortiment se průběžně inovuje, ale ne zas překotně. Ctiteli granátových šperků jsou převážně lidé střední a starší generace, kteří rádi setrvávají v jisté konformní zóně, a to i z hlediska estetického. Ale část sortimentu cílí i na mladé, kteří si u nás mohou najít šperk podle svého vkusu.

Směřujeme pozornost zejména ke šperkům pro ženy. Ale jak pamatujete na muže?

Mezi milovníky českého granátu mužská část populace určitě patří také. Mnozí pánové si potrpí na manžetové knoflíčky, kravatové spony, jehlice, odznaky. V oblibě jsou pánské prsteny s granáty, v nabídce máme i vizitkáře nebo pero s českými granáty.

Dala by se ozdobit granátem i dýmka?

Podle mne ano, jen by se muselo zvolit vhodné lepidlo, aby odolalo určitým teplotám.

Existují také investiční mince s drahými kameny?

Zrovna nedávno jsme do České mincovny dodávali vybroušené vltavíny, ale i granáty a safíry právě pro tyto účely. Takové mince se tedy dělají, ale vždy jde o malé, sběratelské série, které prodává Česká mincovna.

V minulosti si u vás také objednávaly firmy dárkové předměty s českými granáty. Trvá tento zájem?

Rád potvrzuji, že ano. I když je teprve září, na Vánoce se už ve firmách připravují a v té souvislosti přicházejí i poptávky po dárcích. Udržujeme určitou provozní zásobu, můžeme vyjít vstříc. Když by to byl předmět na přání, uvítali bychom zakázku alespoň pět až šest týdnů dopředu. Vyrobit umíme prakticky všechno, jsme opravdu velmi univerzální a přizpůsobiví.

Obracejí se na vás ohledně firemních dárků i firmy vlastněné ženami? S ohledem na vztah tohoto pohlaví ke šperkům?

Víte, že ani ne? Alespoň si nevzpomínám. Určitě by nám bylo velkou ctí. Stejně tak jako zájem českých rodinných společností.

Stále se zabýváte renovací starých šperků, třeba prvorepublikových, z pozůstalostí a podobně?

Možná vás překvapí, ale takových kousků je stále dost. Opravujeme je, revitalizujeme, zlatíme, dáváme jim další život. Hodně takových nabídek evidujeme v našem Muzeu českého granátu v Karlově 8 v Praze. Takové šperky pak zase prodáváme. I to je investiční příležitost.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi