IMG 1985Jarmila PodhornáUžíváte si horkých letních dnů, milujete sluníčko, kvetoucí parky, zahrady? Ale když to jde, raději se schováte do klimatizované kanceláře nebo auta, abyste v pohodě zvládli pracovní den v plném nasazení? Jste ten typ, který miluje prázdniny, ale jen u vody? Pravdou je, že vysoké teploty na výkonnosti zpravidla nepřidají. Jak červenec a srpen zvládnout s pomocí bylinek, poradila majitelka firmy Naděje Mgr. Jarmila Podhorná:

Předpovědi počasí jsou vrtkavé, přesto se na léto těšíváme víc než na zimu. Ne každý z nás ale dobře snáší vysoké teploty vzduchu. Bylinky prý nám mohou takové situace zpříjemnit...

V teplém počasí je nutné přijímat větší množství tekutin, ať už minerálek s obsahem hořčíku, bylinkové čaje, nebo alespoň vodu, protože pocením odchází z organizmu zároveň velké množství stopových prvků a minerálů. Ty můžeme dostat do organizmu třeba právě bylinkovými čaji. Navíc jsou takové čaje chutné. Dokážou zpříjemnit i pracovní dobu u počítače, při obchodním jednání, anebo večerní chvilku s knížkou.

Znamená to, že když vypiju větší množství například mátového čaje, že mi bude lépe?

Při vypití mátového čaje jednak dodáme do organizmu tekutiny, dále látky zklidňující a též stopové prvky, takže nám to může přivodit pohodu.

Které rostliny organizmus ochlazují nejvíce? Existují na toto téma nějaké výzkumy?

Největší zkušenosti při ochlazování organizmu jsou s těmito rostlinami: máta, bazalka, kurkuma, skořice, kopřiva a rakytník.

K udržení správné hladiny minerálů doporučujete využívat právě bylinky, například jalovec a maralí kořen, tinkturu z borovice, sekvoje a jedle. Vyrábí vaše firma takový přípravek? Jak dávkovat? A jak dlouho užívat a kdy udělat přestávku?

K dodržení správné hladiny minerálů je nejlépe využívat gemmoterapeutika, která obsahují látky jako stopové prvky, minerály a další prvky potřebné pro organizmus. Gemmoterapeutika jsou vyrobena ze zárodečných tkání, které jsou budoucností rostliny, a proto těchto látek obsahují hodně. Zároveň musíme vybírat gemmoterapeutika na jednotlivé zdravotní problémy. Játra – jalovec, ostropestřec; cévy – jinan a kaštan; ledviny – vřes. Nejvíce stopových prvků je v gemmoterapeuticích z borovice, jedle a sekvoje. Vyrábíme tyto přípravky a dávkují se jedna kapka na 1 kg hmotnosti a doporučené množství se rozdělí na dvě nebo tři dílčí dávky. Většinou je doporučeno užívat je tři měsíce.

Aby se organizmus nepřehříval, je možné zkusit další bylinné přípravky, jako je třeba vaše gemmoterapeutikum z kaštanů, jinanu, olše a jeřábu oskeruše. Pro ty, kteří trpí vysokým tlakem, jsou pak určeny přípravky z hlohu a kotvičníku. Lze aplikovat i v případě, že užíváme léky na vysoký tlak?

Na problémy vysokého tlaku je také možné využít olši a hloh.

Každý má své osvědčené postupy, jak vedra zvládnout. Někdo se rád chladí s ponořenýma nohama v nádobě se studenou vodou, jiný přikládá chladicí ledové polštářky na zápěstí, další hodně pije, jiný preferuje velké množství zeleniny, třeba i ve formě zelených mixovaných nápojů. Asi je nejlepší naučit se naslouchat vlastnímu tělu a podle toho se zařídit. Vaše zkušenosti určitě naznačují i další možné cesty...

Při vysokých teplotách je nejlépe využít chráněné prostředí ve stínu, hodně pít tekutiny a ohledně stravy se zaměřit na pokrmy ze zeleniny a ovoce.

Co byste doporučila ze své nabídky velmi vytíženým ženám, majitelkám firem, političkám, manažerkám ve vysokých pozicích, aby léto například bez dovolené zvládly v plném pracovním nasaze-ní? Aby zkrotily stres, povinnosti,
horko, problémy s usínáním, tlakem, menopauzou?

Podnikatelkám, ženám ve funkcích a vůbec všem vytíženým lidem doporučuji zmírnit tempo, relaxovat a využít různých regeneračních zařízení, které nabízí i naše firma v podobě Regeneračního centra.

Nechystáte se vyvinout kouzelnou lahvičku vhodnou právě do žhavých horkých letních dnů? Nějaké prázdninové osvěžení mysli i těla? Stačilo by pár kapek do skleničky s vodou na konferenci, poradě, při cestách po městě, a bylo by nám lépe...

Každá bylinka je na nějaký zdravotní problém, někdy i na jejich soubor. Vybrat je potřeba ty, které nám nejvíce prospějí. Pro regeneraci organizmu máme také osvědčenou řadu produktů Matuzalem. K rychlému osvěžení doporučuji Matuzalem Energoione a Imunoione, s těmi máme dobré výsledky.

ptala se Eva Brixi