sazka 0Veronika DiamantováKdy je člověk bohatý, a kdy ještě ne? Podle jakých měřítek srovnávat? Názorů na to může být nespočet. SAZKA a.s. se pokusila najít odpověď nedávno v souvislosti s významným krokem, který se zapsal do historie sázení u nás. Ptala se kromě jiného na to, s jak velkým majetkem se podle Čechů člověk stává bohatým, a jak to vnímají další Evropané. Odpovědi přinesl exkluzivní mezinárodní průzkum, který realizovala při příležitosti spuštění druhého losování loterie Eurojackpot. Kromě tradičního pátku se od 29. března losuje i každé úterý a výherce může nově dosáhnout až na tři miliardy korun, což je nejvyšší možný jackpot v historii českých loterií. Výsledky za Česko, Slovensko, Itálii, Německo a Finsko naznačily, kam se vnímání bohatství posunulo. Komentovala to Veronika Diamantová, tisková mluvčí Sazky:

Zaujaly vás některé odpovědi?

Určitě ano. V porovnání s rokem 2017 se až osmkrát více Čechů cítí být bohatými. Zatímco jim před pěti lety ale k pocitu bohatství stačil měsíční příjem 50 000 korun, hranice se pro polovinu dotazovaných posunula nyní až k 120 000 korunám čistého měsíčního příjmu. Částka 120 000 byla klíčová pro všechny dotazované země. Pokud si ale porovnáme výše průměrných měsíčních příjmů, pak Češi a Slováci potřebují k bohatství 4násobek průměrného platu, Finové si přejí jen dvakrát víc. Avšak polovina Italů by si pro pocit bohatství potřebovala dopřát příjem nad 500 000 měsíčně.

Eurojackpot 2tah produkt 1Jak dopadli Češi?

Zdá se, že jsou ve svých představách nejskromnější. Na rozdíl od platu se představa o celkové hodnotě majetku bohatého člověka v porovnání s předchozími lety nezměnila. Podle téměř 60 % Čechů stále platí, že hranice bohatství začíná na deseti miliónech korun, v ostatních dotazovaných zemích převažuje suma desetkrát vyšší, tedy 100 miliónů korun. Nejnáročnějším národem zůstávají Italové, 10 % z nich si bohatství spojuje s částkou dvě a více miliard korun. Proč tomu tak je? Italové pocházejí historicky z velmi bohaté společnosti, a to jak z pohledu přírodních zdrojů, tak i jejich životní standard zůstává na velmi vysoké úrovni. Na druhou stranu v současné době vnímáme, že mladá generace pociťuje důsledky jejich hospodaření, a pravděpodobně názor na bohatství časem přehodnotí.

Inovační krok, tedy přidané losování Eurojackpotu i v úterý, nabízí od března šanci stát se nejen milionářem, ale také miliardářem i těm, kteří se rozhodli nečekat na pátek...

Ano, přesně tak. Přestože by si podle průzkumu 90 % Čechů vystačilo s milióny, společnost Eurojackpot dává nyní zákazníkům dvě šance týdně stát se rovnou miliardářem. Miliardové výhry už neznamenají, že si koupíte například auto nebo chalupu, ale máte možnost si zcela změnit život nebo zajistit několik generací. Eurojackpot přidal k pátečnímu losovacímu dni ještě jeden v úterý, zvýšil tedy možnost vyhrát nemalé sumy. Mění se i matice hry, kdy se losuje 5 čísel z 50 a 2 z 12 (místo dřívějších 2 z 10), zvedla se ale i možnost výhry. Maximální Eurojackpot může dosáhnout až k hranici 120 miliónů eur, v přepočtu až tří miliard korun. Úplně poprvé se v českých loterních dějinách objevuje šance vyhrávat téměř tři miliardy korun. Jde o nejvyšší možný jackpot v historii ČR.

Posloužily by peníze lidem i k podnikání?

Vysoké výhry by mohly skutečně podle některých odpovědí posloužit jako základ k novému businessu. Podle mne to dává smysl, někdo by si tak splnil sny o vlastní seberealizaci, prostředky by dobře investoval a začal vyrábět třeba multivitamíny ve formě, která vás okamžitě postaví na nohy, když zápasíte s chřipkou. Mohl věnovat peníze do výzkumu a vývoje miniaturních tepelných čerpadel nebo šlechtění meruněk, kterým nevadí žádné mrazy.

A život s miliardou na kontě?

image001Podle průzkumu by se více než 70 % Čechů nevzdalo svého zaměstnání a dál chodilo do práce. Slováci by viděli nové příležitosti v podnikání, naopak odpočinek od práce by si dali Finové. Slováci jsou velmi obchodně a dynamicky založený národ a v tomto smyslu jsou velmi podobní Italům nebo například Polákům. Češi na druhou stranu preferují jistotu a tradici, a proto mají tendenci být podobní Němcům. Tendence Finů nepracovat, užívat si života a starat se o sebe, bude pravděpodobně stále větším trendem i u nás.

Vložili by výherci peníze také do bydlení?

Zcela určitě, je to ostatně sen mnoha Čechů. Průzkum se zaměřil právě také na miliardové investice. Lidé napříč státy by si na prvním místě pořídili luxusní nemovitosti. Nejčastěji ale o krásném bydlení sní Češi a Slováci. Na druhém místě by si muži pořídili luxusní automobily. Ženy by naopak investovaly do soukromého ostrova. Muži rádi žijí v dynamické energii a neznám žádného, který by neocenil luxusní auto. Ženy se naopak cítí velmi často unavené a rády si dopřejí odpočinek a relax, což pro ně bude právě ostrov a moře představovat.

A jak by se podělili majitelé nejvyšší výhry o své emoce?

V případě miliardové výhry by se Češi svěřili jen svým nejbližším členům rodiny, stejně jako Slováci. Až 15 % by o svém štěstí v loterii neřeklo vůbec nikomu. V případě, že jsou v manželství, ale ze zákona musí.
Věřte, nebo ne, ale není úplně vyloučeno, že ve vašem sousedství žije skrytý miliardář. Lidé napříč Evropu se totiž shodují, že by o své výhře v loterii pravděpodobně řekli maximálně nejbližší rodině, jako je manžel, manželka, životní partner, rodiče a potomci. Perličkou je informace, že se najdou i lidé, kteří by výhru tajili i před svými dlouholetými partnery. Tajnůstkařili by zejména muži, jen s výjimkou Finska, kde by si pro sebe častěji nechaly tajemství o výhře spíše ženy.

Eurojackpot je velké lákadlo...

Eurojackpot je nejrozšířenější loterií v Evropě, která vznikla ve Finsku, a nyní se hraje v osmnácti zemích. Od října 2014 také v České republice, kde padla dosud rekordní výhra Eurojackpotu: 2,5 miliardy korun. V roce 2019 pak Sazka zaznamenala nejvyšší výhru v českém online sázení, a to ve výši 1,4 miliardy korun.

Rostou s věkem nároky na peníze a životní úroveň?

Čím jsme starší, tím více peněz potřebujeme pro své pohodlí. Zatímco generace Z, prezentovaná studenty a mladými, kteří nastupují do prvního zaměstnání, je poměrně skromná a spokojená, generace mileniálů už má vyšší nároky. S věkem se požadavky na bohatství stupňují. Podle evropského průzkumu mezi Čechy, Slováky, Němci, Finy a Italy si chudí připadají spíše starší lidé. Dá se u nich sice předpokládat finanční zajištění, ale k dosažení uspokojivé životní úrovně potřebují více peněz.

Trochu mne překvapilo, že generace Z po životní změně neprahne. Jak to vnímáte vy?

InvestováníDovedete si představit, že ze dne na den získáte miliardovou výhru v loterii? Překvapivě nejčastějšími odpověďmi v průzkumu byl život beze změny. Přestože by měli lidé na účtu částku, kterou si neumíme představit ani napsanou na papíře, spousta jednotlivců by v případě rychlého zbohatnutí dala přednost běžnému životu před povýšením do řad boháčů. Dokonce by s výjimkou Finů ani nechtěli odejít ze své práce. Pouze by si užívali finanční zajištění. Nicméně i v tomto existují rozdíly mezi generacemi. Největší sklon k životním změnám totiž převládá mezi mileniály a lidmi ve středním věku. Mladší ročníky z generace Z jsou většinou spokojené a nemají tendence svůj život měnit. Generace X má zase ráda své stálé zázemí a nerada je opouští.

Existuje vzorec na to, kde bychom utratili své peníze?

Každý člověk je jiný, takže není úplně možné jednoznačně ukázat prstem na první věc, kterou si šťastný výherce pořídí. Přesto odpovědi dotazovaných Evropanů ukazují shodu mezi generacemi v různých státech. Vlastní nemovitosti a bydlení měli v hledáčku hlavně mileniálové, naopak generace X by si peníze užívala více impulzivně. Pořizovali by šperky, jezdili na dovolené a kupovali luxusní auta. Mezi extravagantní možnosti, jak naložit s miliardovou výhrou, patří i nejrůznější nákupy, jako je pořízení vlastního ostrova, sbírání umění či soukromé letadlo.

Do představy o bohatství vstoupila ekologie a racionální přístup...

Téma ekologie a udržitelnosti se promítlo i do představ o bohatství. Italové, Němci i Finové si luxusní dům představují jako energeticky úsporné bydlení obklopené zelení. Na Slovensku šli ještě dál a místo okázalého luxusu lidé sní o vlastní salaši s ovcemi. Na rozdíl od konce minulého století, kdy symbolem bohatství byla vlastní jachta či letadlo, je nyní za skvělý život považováno bydlení v souladu s přírodou.

Respondenti přemýšleli o výhře také jako o prostředku k dosažení lepšího vzdělání a zdraví. Pro některé Finy jsou snem preventivní zdravotnické zákroky, jako je například zmrazení vajíček v genetické laboratoři. V Německu by si za vyhrané peníze dopřáli studium na prestižních univerzitách, na kterých se platí vysoké školné.

Kolikrát jste si během svého působení v Sazce vsadila vy?

Vsadila jsem si tolikrát, že to ani nedokážu spočítat. Teď jsme si například koupily s kamarádkou předplatné v rámci syndikovaného sázení právě na úterní Eurojackpot. U nás doma jsou v kurzu hlavně stírací losy, výherní vždycky dám na ledničku a pak je měním za nové stírací losy.

A podle čeho se rozhodujete, zda vsadit, či ne?

Občas mě motivuje nějaká mimořádná prémie, teď v případě Eurojackpou to byla šance vyhrát Land Rover. U stíracích losů si vybírám podle designu a ceny. Důležité je ale hrát pro zábavu. U Sportky mě nalákají příběhy našich výherců, hlásí se jich totiž tolik, že si říkám, že to musí vyjít i mně.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi