DSC 2357 webMartina BrandováOchutnat jen jediný kousek z nepřeberné škály Andělských pralinek je jako ocitnout se v nebi. Kdo tuto značku a originální čokoládové pochoutky s překvapivým designem zná, dá mi za pravdu. I v tom, že to nejsou pralinky jen tak obyčejné. Jsou to výtvarné kousky s duší pokušitele, jímž je podnikatelka Martina Brandová. A byli to určitě andělé, kteří zařídili, aby zdědila po rodičích příjmení, které evokuje představu tvůrce značky v té nejvyšší hodnotě. Majitelka firmy Mestrey s duší výtvarníka dnes nachází zalíbení nejen v práci s čokoládou, ale peče obdivuhodné dorty a míchá famózní zmrzliny.

Nabídku nádherných designových čokoládových pralinek stále rozšiřujete. Co je nejnovějším kouskem?

Máte pravdu, stále zkoušíme nové věci a inspirujeme se novými trendy. Také nás se dotklo téma ekologie a udržitelnosti, takže připravujeme novou řadu pralinek, které budou takovými „životabudiči“. K výrobě použijeme i bio čokoládu, obaly budou v přírodním odstínu z eko papíru, pralinky budou barveny barvami s ovocným nebo rostlinným základem a z náplní budu jmenovat např. korejský červený ženšen, japonský matcha čaj, zázvor, ibišek, extrakt maca nebo pampeliškový kořen. Ostatně na pampeliškových pralinkách Dandelion již několik let spolupracujeme s paní Janou Kolrusovou, která nám produkty z pampelišek v té nejvyšší kvalitě dodává. Za tyto pralinky jsme obdrželi ocenění Česká chuťovka, což nám udělalo velkou radost!

Chystáte se také na Velikonoce. Oč je při příležitosti jarního svátku největší zájem?

DSC06017Milujeme české tradice, proto se na Velikonoce připravujeme a držíme se toho, co je pro Čechy a Moravu typické. Barvy, folklórní vzory, motivy kuřátek, samozřejmě vajíčka a krásné figurky čokoládových beránků. Tito beránci si získali srdce našich zákazníků už před třemi lety, proto se vždycky na jejich výrobu doslova těšíme. Co samozřejmě nesmí chybět, to je vaječný koňak, ten pravý s vanilkou podle receptu mojí babičky z Lipníka, který máme v nabídce i na Vánoce. Tady musím říct, že při jeho přípravě bývá u nás ve výrobně veselo, protože každou šarži musí někdo ochutnat...

Vyrábíte i řadu jiných dobrot, rozmanité cukrovinky, zákusky, makronky. Přibylo ještě něco?

Pořád inovujeme, takže mě teď napadá jmenovat třeba náš nový tříbarevný nugát. Tento krájený nugát vyrábíme z lískových ořechů, žádné sójové nebo arašídové náhražky v něm nenajdete.
Po loňské svatební smršti jsme se letos začali více věnovat svatebním dortům a cukroví, které pečeme výhradně z másla. Margaríny k nám do výrobny prostě nesmí ani nakouknout. Kdysi jsem chtěla studovat pražskou UMPRUM, obor design, ale bohužel, nebo bohudík, to nevyšlo, takže teď mohu povolit uzdu fantazie při tvorbě svatebních dortů. Tady bych si možná trochu posteskla a poprosila současné nevěsty, aby se také nebály invence a byly trochu originální. Bohužel skoro všechny chtějí „naháč“ stojící na dřevěné kulatině, což už nikoho na hostině nepřekvapí. Tak zkusme skoncovat s nudou a trochu se odvažme!

Napověděla jste, že dorty se dostaly už zcela sebejistě do vaší nabídky cukrářsko-umělecké tvorby. Zdá se, že je to další parketa, kde se může vaše kreativita
naplno rozvinout... Připravíte na objed-návku i velikonoční dort?

Velikonoční dort jsme ještě nedělaly, ale rozhodně je to výzva, které se nebráníme! Dokážu si představit veselý barevný dort se zvířátky, sedmikráskami a fialkami. Možná i s postavou notně unaveného koledníka?!

Kde se inspirujete? Ať už jde o nové receptury pralinek, nebo třeba zmíněných dortů?

Od přírody jsem mlsná, takže pravidlem je, že vyrábíme věci, které primárně chutnají nám. To je zásada, která zaručuje, že si za svými výrobky můžeme stát. Inspiraci čerpám z různých zdrojů, někdy v přírodě, motivuje mě i umění a krásné obrazy nebo vůně. Protože mám ráda šikovné lidi, sleduji na Instagramu světové chocolatiery a cukráře. Nemá smysl někoho kopírovat, ale některý výrobek vás doslova nakopne a řeknete si, že by bylo fajn vyzkoušet zrovna tuhle netradiční technologii zdobení, udělat si svou variantu některé z pralinek, zkusit smíchat naprosto nesourodé chutě... A ono to funguje! Pak se bavím tím, že dávám lidem ve svém okolí ochutnávat, a je hezké vidět, jak jim náplň chutná, a přitom netuší, z čeho by mohla být vyrobena. Avšak někdy se stane, že i „soudruzi z NDR někde udělají chybu“ a všechno letí do koše!

Dostáváte náměty na nové chutě náplní, tvary, barevnost také od klientů?

Klienti většinou přicházejí s tím, že chtějí pralinky v bonboniéře ladit do firemních barev, což samozřejmě není problém. Rádi si vybírají z našeho seznamu pralinek různé příchutě, i když se tedy většinou drží tradičních chutí a nechtějí moc šokovat. Občas se ale najde někdo, kdo se toho opravdu nebojí, takže jsme vloni řešili klienta, který mermomocí chtěl do bonboniér pro partnery naši pralinku, která se jmenuje Satanova pomsta. Dva dny mi trvalo, než jsem jej přesvědčila, že nečekaně zkonzumovaná pralinka s krémem z papriček Nagga Jolokia může nemile překvapit tím, že člověka pálí dvakrát až třikrát, ale především alergik by tento vtípek neuvítal. Nakonec jsme se domluvili a Satana vyměnili za příjemnějšího Jamesona.

Mezi vaše zákazníky patří nespočet firem. Jak se projevuje jejich náklonnost k sortimentu právě před jarními svátky? Objednávají balíčky nebo kazetky s pralinkami, velikonoční čokoládové zajíce?

Firmy před Velikonocemi rády do bonboniér zařadí i velikonoční pralinky, ale vzhledem k tomu, že většina firem rozdává pralinky postupně, když mají nějaké meetingy, navštěvují odběratele atd., tak chtějí neutrální složení, které jim vydrží déle. Není nad to dostat velikonoční pralinku třeba v červenci... Do obchodů samozřejmě dodáváme velikonoční sortiment vajíček, pralinek i beránků, protože tam si pro ně zákazníci včas přijdou a jistě žádný náš čokoládový výrobek Velikonoce bez kousance nepřežije.

90638454 2829411260446112 4583087669449326592 nVaříte i džemy a marmelády. Máte nějakou svoji specialitku, jejíž recepturu byste neprozradila ani za nic?

Každý výrobce si chrání své receptury obzvláště chvíli, kdy zjistí, že vaše výrobky někdo z konkurence se slávou kopíruje a uvádí na trh jako svůj nápad. To se v našem případě týká pralinek, takže tady jsem striktní a receptury nezveřejňuji. U marmelády se ráda podělím o zkušenosti s výrobou, protože co si budeme říkat – naše hospodyňky patří k nejšikovnějším kuchařkám ve světě, a proto každá z nás má svůj recept po babičce, nějakou vychytávku na to, jak zavařit všechno, co roste v okruhu 10 km, a naložit vše, co se hýbe, nebo spíš hýbalo. Proto marmelády, které vyrábíme hlavně pro využití v našich pralinkách a gelatu, nejsou nijak tajné. V podstatě jsou všechny bezlepkové, protože do nich dáváme jen pektin, cukr, případně fruktózu nebo med. To je základ, a pak už experimentujeme podle toho, co potřebujeme právě do pralinek.

Ostatně, proč jste se dala na sladké řemeslo? Co vás k tomu vyprovokovalo?

Jak už jsem dříve několikrát uvedla, k opuštění práce facility managera a založení Andělských pralinek mě vedl sen. Tedy lépe řečeno několikrát opakovaný neodbytný sen, ve kterém jsem byla celá od čokolády, všude ležely pralinky a já jsem byla naprosto nadšená, jak jsou lesklé a barevné. Bylo to v době, kdy jsem po sedmi letech cítila profesní vyhoření a únavu, takže jsem si chtěla udělat radost. Od malička mě babička vedla k pečení, protože byla sice účetní, ale ve volných chvílích pekla všem v okolí na svatby atd. Byla vyhlášenou amatérskou cukrářkou, a tak mi přišlo normální pokračovat v rodinné tradici. Teď mám její fotku ve výrobně a občas se na ni musím podívat a říct, že by se asi babi dnes nestačila divit, do čeho všeho jsem se pustila...

A je složitější být cukrářkou, nebo podnikatelkou?

Já to nějak nerozlišuji, pořád jsem to já. Jsem jak cukrářkou, podnikatelkou, tak chovatelkou mainských mývalích kocourů, kartářkou i milovnicí starých filmů. Snažím se být v souladu se všemi svými stránkami a dělat radost lidem. A dokud to jde, tak tu radost budu dělat Andělskými pralinkami a vším, co umím vyrobit.

Neláká vás po letech pustit se třeba do slaných laskominek? Různých kořeněných sušenek, závinů, krekrů, preclíků?

Někdy si říkám, že už jsem si naložila pořádný balvan na záda, a myslím si, že člověk by neměl příliš tříštit svou pozornost, měl by se zaměřit na to, co umí dělat dobře, a to vypilovat k dokonalosti. Zatím posledním oborem, který jsem přidala do naší nabídky, je Andělské gelato, které si už druhým rokem razí cestu mezi milovníky zmrzliny. Za chvíli už budeme začínat další sezónu, takže se gelatu chci věnovat naplno a zahájit ji s několika novými příchutěmi. Už teď mohu uvést, že jsme začali spolupracovat s rodinným lihovarem Anton Kaapl, z jehož luxusních destilátů vyrábíme řadu designových pralinek. Jejich destiláty letos budeme mít i v alkoholové řadě Andělského gelata, která rozhodně nebude pro děti. Máte se na co těšit!

za odpovědi poděkovala Eva Brixi