FOTO PANIYveta SliškováKdyž jsme zahajovali v naší Madam Business letošní rubriku na straně 4, v níž se vyjadřují ženy podnikatelky a manažerky každý rok na určité téma (tentokrát je to zdravé stravování), jako první osobnost jsme do lednového vydání oslovili obchodní ředitelku Lázní Teplice v Čechách Ing. Yvetu Sliškovou, MBA. Zdaleka jsme netušili, že právě pro ni je vyvážený jídelníček velké téma, záliba i potěšení, že jsme zkrátka udeřili hřebíček na hlavičku. Slovo dalo slovo a zde je další příspěvek:

Myslím, že se situace ve srovnání s devadesátými lety významně vylepšila. Dnes mnoho manažerek a podnikatelek má skvěle propracovanou logistiku a dokáže svůj čas rozdělit mezi práci, rodinu i sebe. Pokud člověk potřebuje zvládat časové posuny při pracovních cestách do zahraničí, zároveň stresové situace při jednáních nebo řídit krizové projekty, nemůže na své zdraví zapomínat. Protože pak by to ani fyzicky nezvládl. V lepším případě by se o to jako zombie pokoušel, ale koho by přesvědčil? Přesto mnoho manažerek ve snaze odvést perfektní výkon nestíhá zajít na oběd nebo na procházku, což je velká škoda. Dlouhé hodiny u počítače nebo za volantem se odrážejí nejen na páteři, odkud jdou signály dál v podobě bolestí hlavy či brnění končetin. Pokud si včas neuvědomí, co je špatně, jejich problémy se mohou stát chronickými.

Řídíte obchodní činnost známých lázní, máte tedy ke zdravému životnímu stylu velmi blízko, ať už z jakéhokoli úhlu pohledu. Co si myslíte, že lidé dělají špatně, čím zbytečně ničí svůj organizmus?

Mnoho problémů souvisí s nedostatkem pohybu. Stále komfortnější způsob života nás obírá o příležitost protáhnout svaly při fyzické práci, vyživit kloubní chrupavky přirozeným způsobem, kterým je třeba chůze, zažít trochu chladu, než se roztopí kamna, a posilovat tím imunitu. A pak to nepřeberné množství všelijakých lákadel v podobě slaných delikates či sladkých pamlsků, tak snadno dostupných. Tak proč si je odpírat, že! Nestřídmost v jídle a možnost mít vše bez většího úsilí vede k pohodlnosti a přebytku energie přijaté nad vydanou, DSC09162 Editcož organizmu škodí.

A co je typické pro manažerky a podnikatelky? Také si více hledí firem a společností, pro které pracují, a až poté řeší své zdraví?
e velký zastánce rozumného stravování. Co se vám osvědčilo?

Jíst všechno a s chutí, ale v menších porcích. Vždy si nechám prostor, kdyby náhodou přišlo nějaké neodolatelné překvapení! Odpovídá to osvědčeným starým pravdám: Jez dopolosyta, pij dopolopita! Přejídání se mi opravdu příčí. V mnoha restauracích mě vyděsí velikost porce. Nemám ráda vyhazování jídla, proto se nerozpakuji požádat o prázdný talíř a o porci se rozdělit. Mám ráda jídla jednoduchá, kdy vynikne chuť té které složky. Preferuji ryby, luštěniny a pečenou zeleninu. Bez cibule a česneku skoro nic nevařím. Kromě meruňkových knedlíků! K základním surovinám u nás patří také olivový olej, ghí, dýně hok­kaidó, citrón, bazalka, majoránka a petržel.

Hodně využíváte bylinky z vlastní zahrady. Čím jsou pro vás zajímavé? Nepřeceňujeme někdy jejich úlohu, nebo jsme je stále ještě nedocenili a spoléháme na tabletky a injekce?

Tabletkám a injekcím se snažím vyhýbat. Ale máte pravdu, že mnoho lidí preferuje rychlou úlevu a sáhne okamžitě po nějaké pilulce. Často je to řešení krátkodobé, i když celkem pohodlné. Mnozí však myslí na prevenci a věnují energii zkoumání nejrůznějších potravinových doplňků, aby podpořili své zdraví. Je dosti komplikované vybrat z palety výrobků ten nejlepší porovnáváním uváděných hodnot a účinných jednotek. Připadá mi lepší si nějaké ty aromatické léčivky či koření užít i v zelené podobě a při sušení či plnění do plátěných sáčků nebo skleněných dóz. Pak člověk ví, co si třeba do čaje dá. Například divizna, to je velká radost. Ráno bosky po mokré trávě nasbírám misku zářivých žlutých květů. Část jde na sušení a hrstka do konvice, kde pluje spolu s mátou, meduňkou a dalšími bylinami, dodá čaji lahodnou chuť a je úžasnou pastvou pro oči.

Má smysl vracet se v dnešním světě, který se od toho před sto lety velmi liší, k některým stravovacím návykům našich předků?

Nejsem expertem na stravovací návyky minulých generací, avšak určitá pravidla nebo běžně konzumované plodiny našich prababiček stojí za to si připomenout. Třeba hrách a kroupy, červenou řepu, kvašenou zeleninu... Je to nálož vitamínů, minerálů a vlákniny. Maso bylo tehdy vzácné, proto konzumace jednou týdně, stejně jako vdolky z bílé mouky!

Jak vypadá třeba vaše večeře? Zařazujete hodně zeleniny, nejíte pečivo?

Večeře u nás nejsou žádné opulentní hody. Většinou je studená. Pečivo není tabu, čerstvý slunečnicový chléb si klidně dvakrát v týdnu vychutnám s máslem a plátky česneku. Jinak vedou zeleninové saláty v různých variacích.

BeethovenMáte nějaký vlastní postup, jak například zklidnit zažívání, jak jídelníčkem napomoci snadnějšímu usínání těch, co jsou den co den v poklusu? Osvědčila se vám určitá bylinka, ovoce, obilninová kaše?

Přes den vystřídám celou řadu činností a večer jsem ráda, že se konečně zastavím. Po fyzické aktivitě se hodí sklenka piva, jinak voda s citrónem a chvíle čtení před usnutím. Ovesnou kaši nechávám na ráno, stejně jako čerstvě vypresovaný pomerančový džus nebo kefír. U toho bych se zastavila. Před dvěma lety jsem dostala tibetskou houbu kefírovku. Ani nevím, proč jsem si ji brala, když do té doby jsem kefír pila maximálně jednou za půl roku. Houbu (struktura růžiček květáku) zalít mlékem a nechat 24 hodin v pokojové teplotě, pak přecedit přes nekovové sítko a proces opakovat. Tak zněla instrukce. S nedůvěrou jsem testovala přecezený nápoj a ejhle, byl chutný, docela jiný než kupovaný. Něco jsem si o tom léčivém zázraku z Tibetu, který kromě jiného zklidňuje trávení, přečetla, a od té doby je mou snídaní pětkrát v týdnu. A protože se houba rychle množí, rozdávám ji po svém okolí. Lidé neodmítají a někteří už sami pilně rozdávají.

Na jakých principech se vaří ve vaší lázeňské kuchyni? Zařazujete hodně lehkých jídel, anebo také myslíte na gurmány?

Snažíme se nabídnout pestrou biologicky hodnotnou stravu s možností několika výběrů. Vaříme z čerstvých surovin a na kvalitě jídla je to znát. Klienti si chválí zeleninové saláty, domácí polévky i dobře ochucené hlavní pokrmy. V nabídce jsou kromě žádané české klasiky i jídla velmi lehká, pro někoho překvapivé inspirativní kombinace, a nezapomínáme ani na vegetariány. Většinou za největší problém hosté označují to, že až příliš dobře vaříme! Vždy se však najde pár nespokojenců, kteří glosují cokoli. Protože denně na obědy do jídelny s klienty chodím, mám přehled o tom, jak stravování u nás vypadá.

Vím, že zastáváte názor, že když hřešit, tak bez výčitek. Klidně jdete do cukrárny a pochutnáte si...

Musím přiznat, že jsem na zákusky trochu náročná a naším Café Restaurantem Beethoven zhýčkaná. Když už si něco dopřeju, nemůže to být „prázdná kalorie“. Takže pokud se mi v nějaké cukrárně nic nezamlouvá, klidně zase odejdu. A podobné je to s kávou. Naštěstí se již postupně objevují kavárny, které jsou v obou směrech excelentní.

Lázně jsou místem, kde si člověk dá kondici do pořádku. Má také většinou dost času o svém životě více přemýšlet. Vrací se někteří klienti právě proto, aby se u vás naučili sami o sebe lépe pečovat?

Takových klientů je celá řada a mě vždy potěší, když se jejich jména objeví na seznamu přijíždějících hostů. Ráda s nimi pohovořím a s potěšením zjišťuji, že vidí a oceňují postupná vylepšení služeb. Pobyt v našich lázních jim pomáhá od bolestí pohybového aparátu a doslova nabíjí baterky. Kromě předepsaných procedur si v Thermaliu užívají termální minerální vody z relaxačních trysek, zajdou na nějaký gurmánský zážitek do restaurace či využijí příležitosti zhlédnout divadelní představení nebo koncerty, na které v Praze neseženou vstupenky. Výlet do krušnohorských kopců nebo třeba jen do Zámecké zahrady je též příjemným zpestřením pobytu, který opět za čas rádi zopakují.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi