David Buchta 3David Buchta Krize středního věku je označení pro psychologický stav, který přichází obvykle mezi 45. a 65. rokem života, a jsou jím pověstní hlavně páni v letech. Ale vztahuje se i k jejich protějškům. Ženy dokonce bývají na změny citlivější. Víc se jich dotýká, když děti odcházejí z domova. Všímají si s nevolí prvních projevů fyzického a duševního stárnutí, deprimují je nemoci a smrt rodičů nebo fakt, že biologické hodiny už dotikávají... Jak se s těmito životními fakty vyrovnat, radí David Buchta, propagátor zdravého životního stylu ze společnosti Primulus.

Čím se krize středního věku ohlašuje, podle čeho ji poznáme?

Lidé mohou pociťovat úzkosti z nedostatku životních úspěchů, strach z toho, že už si nesplní své sny. To může vyvolat nejen lítostné stavy, ale i deprese. Krize středního věku se také mnohdy projevuje až přehnanou touhou po zachování mladistvosti, radikálními změnami životního stylu či snahou změnit minulá rozhodnutí a události. U mužů trvá krize středního věku přibližně 3 až 10 let, ženy ji prožívají průměrně 2 až 5 let. Rozhodně ale neplatí, že si touto krizí musí projít každý.

Co spouští tyto charakteristické změny chování?

Krizi středního věku může vyvolat už samotný fakt, že stárneme. Většinou jde o kombinaci stárnutí se změnami a problémy, které ho doprovázejí. Mohou se týkat práce, starostí o rodiče, konfliktů v partnerských vztazích, problémů s dospívajícími potomky. U žen přicházejí hormonální výkyvy způsobené menopauzou i fyzické změny spojené se stárnutím.

Právě u něžného pohlaví bývají první vrásky citlivým tématem...

Zatímco starší muži získávají charizma, ženy stárnou, tvrdí otřepaný bonmot. Šediny nejsou sexy, vrásky dámám nesluší. Trápit se nad vzhledem je ale zbytečné. Dnešní doba přináší spoustu možností, jak situaci zlepšit. S šedinami zatočí kadeřník, vrásky vyhladí krémy. Potřeba je jen smířit se s tím, že veškerá péče bude spolu s věkem náročnější a také nákladnější.

Syndrom prázdného hnízda se rovněž týká spíše matky než otce. Co s tím?

Ano, dostavuje se pocit zklamání a opuštěnosti poté, co se děti osamostatní a opustí rodinu. Dříve nic takového téměř neexistovalo, péče o děti plynule přecházela v péči o vnoučata. Dnes ale lidé zakládají rodinu ve vyšším věku, a tak se jejich rodičům může zdát, že se snad vnoučat ani nedočkají. Pro některé rodiče je právě odchod dětí z domova dobrou příležitostí k tomu, aby se začali věnovat jen sami sobě. Ale především ženy mohou nést fakt, že přišly o možnost pečovat o své nejbližší, těžce a volný čas nedokážou vyplnit.

David BuchtaA jak mění život menopauza?

Menopauza představuje milník, které je náročný nejen fyzicky, ale také psychicky. Má nepříjemné projevy, jako návaly horka, pocení, výkyvy nálad nebo třeba problémy se spánkem. Ve spojení s krizí středního věku jde ale hlavně o ztrátu plodnosti. Pro ženy může být těžké vyrovnat se s faktem, že už si (další) děti nepořídí. I když je třeba ani neplánovaly.

Smysluplná práce nepomáhá?

Je to velmi individuální. Po letech v zaměstnání může být náročné rozvířit stojaté vody. A přicházejí otázky: Je ještě kam kariérně růst? Má moje práce vůbec nějaký smysl?
Čeho ještě můžu dosáhnout? Tyto otázky mohou vyvolat změnu, mnohdy pozitivní, v chování, zejména u žen, které nechtějí jen odevzdaně čekat na důchod. Dalším problémem je tzv. sendvičová generace. Musíte pečovat o své rodiče, zároveň ale chcete být při ruce dětem a užít si vnoučat. Do toho všeho stále pracujete a důchod je zatím v nedohlednu. Je toho přeci jenom trochu moc. Sil spolu s věkem ubývá, povinnosti se ale kupí.

Dá se zobecnit, jak právě ženy prožívají krizi středního věku?

Ženy nejčastěji reagují pomyslným útěkem nebo bojem. Plastické operace, dramatické změny účesu či stylu oblékaní, pozdní těhotenství, nový životní styl či diety. Odhodlání a stále nové cíle. Takto může vypadat boj s vlastním stárnutím. Opačný pól představuje uzavření se do sebe a odmítnutí přiznat si stárnutí a změny, které probíhají. Tady je ale třeba dát pozor! Apatie a uzavření se sama do sebe vede k lítostným stavům, úzkostem i depresím.

Určitě je dobré hledat cestu a změnit třeba úhel pohledu...

S chladnou hlavou se má člověk zamyslet nad tím, čeho chce v životě dosáhnout a co chce změnit. Plánujte tak, aby byly vaše cíle uskutečnitelné. Nezabývejte se jen krátkodobými záměry a přemýšlejte i nad trvalejšími změnami. Rozhodně nemusí jít o drastické změny, třeba přijdete na to, že jste se svým životem vlastně spokojeni a trápí vás problémy, které nejsou tak důležité. Je třeba si uvědomit, že toho máte ještě hodně před sebou. Život sice utíká, ale nesprintuje. Střední věk má své mouchy, ale také výhody. Važte si vlastních úspěchů! Ne každý je vidět, a dokonce vás za něj nemusí ani nikdo nahlas chválit. Pochvalte sami sebe! Pro někoho je úspěch povýšení v práci, pro jiného jeho rodina, krásná zahrada, sportovní výkon, okruh přátel. Možná, že některé věci, které byste mohli považovat za úspěch, berete jako samozřejmost.

Někdy pomůže netrápit se tím, co už je za námi. Je to tak?

Co bylo, bylo. Nikdo z nás není dokonalý a každý dělá chyby. Stále se nevracejte k tomu, co se vám zrovna nepovedlo, a posuňte se dál.

A když chci prodloužit mládí a aktivní život farmaceutickými přípravky?

Pokud si krizí středního věku procházíte a chcete tímto obdobím co nejlépe projít, máte v podstatě dvě možnosti. Buď podstoupit hormonální léčbu, nebo jít přírodní cestou. První varianta, tedy hormonální substituční léčba, bývá sice většinou účinná, ale přináší i rizika. Například pokud se s léčbou začne příliš brzy a podává se ještě v době, kdy v případě žen menopauza není úplná. Zvyšuje se riziko vzniku nádorů souvisejících s ženskými pohlavními orgány. Někdy může zvyšovat riziko aterosklerózy, srdečního infarktu nebo cévní mozkové příhody. Pokud žena nemůže nebo nechce podstoupit tuto léčbu, doporučujeme dodržovat správnou životosprávu a vsadit na osvědčené bylinky. V dnešní době totiž existuje i mnoho doplňků stravy s obsahem bylin, které jsou vhodné pro ženy v menopauze. Mezi ně patří například Kotvičník zemní, který obsahuje látky, jež tělu pomáhají regulovat hormonální nerovnováhu, a dokáže nás nabudit. Kromě toho podporuje imunitu i dobrou psychickou kondici, zvyšuje libido, dodává tělu energii, snižuje krevní tlak i cholesterol.
Ženám bych doporučil doplněk stravy Feminus. Díky přírodnímu složení se zaměřuje na posílení imunitního systému a udržení dobrého sexuálního zdraví. Přispívá také ke kondici močové soustavy, reprodukčního systému a k hormonální rovnováze. Snižuje míru únavy a vyčerpání. Jde o přírodní produkt obsahující ověřené látky pro optimalizaci ženského hormonu estrogen.

Předpokládám, že stále platí pravda starých latiníků: Ve zdravém těle zdravý duch...

Samozřejmě je také nezbytné, aby i zralé dámy žily aktivně. Prospěje jim pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Například jóga, procházky, jízda na kole a věku přiměřené sportování vůbec. Radím všem, najděte si nové koníčky a smysl života. A nezapomeňte na to nejdůležitější, udržovat si pozitivní přístup. Jen v této kombinaci máte šanci, že si krize středního věku, když přijde, ani nevšimnete.

za odpovědi poděkoval Pavel Kačer