MSF 7945Křehké kouzlo Vánoc patří k závěru každého roku. Konec prosince má v sobě cosi těžko pojmenovatelného, magicky osobního. Dává prostor ke klidu a rozjímání, radosti ze společných okamžiků s nejbližšími. Patří k němu i zdobení vánočních stromečků, které se ubírá mnoha směry. Vévodí dekorace z foukaného skla, nejčastěji ve tvaru kouliček krásně malovaných, jež reprezentují um mistrů, českých sklářů. Ruční výroba vánočních ozdob má u nás velkou tradici. Do její síně letos vstoupila nová značka Koulier z Vysočiny.

V českém prostředí byly vánoční ozdoby běžné až od počátku minulého století. Na stromeček se ale věšelo zpočátku ovoce, zejména jablka, hrušky, sušené plody, ořechy a sladké pečivo. Posléze i další materiály jako vosk, vata, dřevo, kov, papír. V první třetině minulého století se objevily ozdoby z méně obvyklého materiálu, jakým byl celuloid, skleněné vlákno, případně papírmašé.
První skleněné ozdoby se začaly vyrábět v první polovině 19. století ve sklářské dílně v německém městě Lauscha v Durynsku. Souběžně však v Jizerských horách ve sklárnách v Antonínově, v obou místech je to doložitelně od
40. let 20. století. Protože se však Jizerské hory tehdy začaly stávat jedním ze světových center výroby bižuterie, od vánočních ozdob se zde upustilo a zůstala jen Lauscha. Na počátku 20. století to byly v českých zemích pouze vánoční ozdoby z foukaných perlí, foukané v dnešní podobě se dostaly ke slovu až později. Je to mimochodem důsledek cílené státní podpory nezaměstnaných foukačů perlí v českém Podkrkonoší během světové ekonomické krize; předtím se těmito pracemi zabývala jen jedna jediná dílnička ve Vsetíně od 20. let minulého století. Vsetínsko bylo tedy v minulém století prvním místem u nás, kde se skleněné foukané vánoční ozdoby začaly vyrábět. Dále následoval Dvůr Králové nad Labem a Kralupy nad Vltavou. Obor se soustředil zejména do Pod­krkonoší a na Jablonecko.
První vánoční stromek rozžehla kněžna Henrietta von Nassau-Weilburg ve Vídni v roce 1816. Odtud se tento zvyk rychle šířil mezi evropskou katolickou šlechtou. V Čechách překvapil prvním stromkem své přátele při dobročinném dýchánku ve svém domě na Čertově vršku v pražské Libni v roce 1812 ředitel Stavovského divadla Johann Karl Leibich.
Dnes je samozřejmostí vánoční stromeček v každé domácnosti, firmě, divadle, kavárně, škole... Zkrátka pořídit si ho a nazdobit podle chuti je pro nás stále natolik úchvatný obyčej, že si bez takového rituálu a slavnostního interiéru konec roku už vůbec neumíme představit. A je to dobře. Těšit se na něco má v lidském životě mimořádný význam. K emocím při vánoční pohodě přispívají i skleněné ozdoby na stromečku. V tomto roce již některé z nás okouzlí ty, které se zrodily pod novou značkou Koulier.
Výrobní ředitelkou firmy Atelier – S a.s., které Koulier patří, je Růžena Secká. Svými letitými zkušenostmi v oboru se dnes podílí na tom, aby nová značka úctyhodné tradice v závěru roku těšila děti i dospělé:

Česká republika je proslulá výrobou skleněných vánočních ozdob, šikovností sklářů, neuvěřitelnou invencí, kterou zná celý svět. Jak se nová firma v oboru vypořádá s konkurencí?

Jsme nová firma, ale jen podle názvu. Naši foukači, malířky a další zaměstnanci ve své profesi pracují už řadu let a musím říci, že jsou opravdu mistry ve svém oboru. A já věřím, že v této nové firmě s novými nápady dokážou ještě více než doposud a dostane se jim určitě větší ocenění.

MSF 7923Když jste přijala pozici výrobní ředitelky, co vás přesvědčilo o tom, že navázat na tradici a rozvíjet ji má smysl?

Nejprve to byl náš tým, který souhlasil, že začneme znovu vyrábět vánoční ozdoby na novém místě a s novými majiteli, protože bez zkušených foukačů a malířek bych nikdy nemohla být výrobní ředitelkou. Oni jsou těmi, co opravdu umí a s láskou dělají svoji práci. Oni jsou ti, o kterých vím, že se na ně mohu vždy spolehnout. A pak to byli noví majitelé, kteří mě přesvědčili, že mají chuť pomoci naší výrobě a hlavně, že mají spoustu dobrých nápadů.

Jaký vztah k Vánocům a zdobení stromečků máte? Je to pořád něco ojedinělého, slavnostního, na co se každý rok těšíte?

Ano, pro většinu z nás jsou Vánoce zcela ojedinělé a výjimečné. Pro nás, kteří vyrábíme vánoční ozdoby, jsou krásnější o to víc, když slyšíme slova úcty a pochvaly nad našimi výrobky. Když víme, že ty naše vánoční ozdo-by přinesou do mnoha domácností spoustu radosti.

Vizí firmy Koulier je nejen zachování klasického českého řemesla, ale také jde o prostor, který mu chcete dát – na jeho základě vytvořit nové řady vánočních ozdob, nabídnout další trendy, přizvat fantazii a ukázat, že jsou Češi mimořádně talentovaní, zruční a mistři řemesla...

Souhlasím s vámi. Naše firma chce udělat vše pro zachování tradičního českého řemesla, které má u nás v republice tak dlouhou tradici. Nové řady vánočních ozdob chceme tvořit podle uceleného tématu. Chceme mít kolekce, které si budou moci naši zákazníci každý rok doplňovat, a tím i rozšiřovat. To znamená, že část našich kolekcí by se měla každý rok rozrůst o nové tvary, ale v designu, který kolekci obohatí. Zákazník by pak měl mít každý rok možnost dokoupit něco nového, co mu ještě v souboru chybí a čím stromeček obmění, a přitom rozšíří paletu k výběru.

Vyrábíte na Vysočině, ale prodáváte již na několika místech. Kde všude lze vánoční nádheru koupit?

Naše vánoční ozdoby budou moci zákazníci již brzy koupit v naší podnikové prodejně v Oflendě a potom také na zámku Loučeň ve středních Čechách. Nyní přibyly ještě prodejny sítě ROSSMANN a náš e-shop.

E-shop. Není to příliš odvážné? Vždyť jde o mimořádně křehké zboží...

Vánoční ozdoby jsou křehké zboží, ale pokud je dobře zabalené, tak vydrží i náročnou přepravu. A my samozřejmě klademe důraz na kvalitní přepravní krabičky. Ty budou velmi pevné, odolné, ale také se mimořádně designově povedly.

Mezi vaši klientelu již nyní patří řada firem. Mohou si u vás objednat ozdoby dle svého návrhu, s logem, takzvaně na míru? Stihnete jim ještě letos vyjít vstříc?

Je pravda, že už nás oslovila řada firem, kterým připravujeme firemní ozdoby. A pro pár zájemců máme v letošním roce ještě malou kapacitu, která však může být opravdu rychle vyčerpaná. Avšak snažíme se vycházet co nejvíce vstříc.

Přemýšlíte rovněž o exportu?

Samozřejmě. Této otázce se budeme věnovat hned na začátku příštího roku, kdy chceme oslovit zákazníky ze zahraničí.

Když se to tak vezme, budete mít v nadcházejících letech Vánoce po celý rok. Nezevšední vám jejich kouzlo?

Vzhledem k tomu, že se v oboru vánočních ozdob pohybuji již celou řadu let, tak ani nadcházející roky nebudou výjimkou. A Vánoce jsou svátky, které přinášejí lidem pocit lásky a štěstí. Mám je ráda i já.
Jsou to svátky, kdy se spolu scházejí celé rodiny u jednoho stolu pod jedním vánočním stromečkem, jsou to svátky, které snad nikomu nemohou zevšednět. A nám, co k těm svátečním dnům vyrábíme vánoční ozdoby tady v Oflendě, nemohou zevšednět nikdy. Přece skleněná vánoční ozdoba, která má v sobě krásný stříbrný lesk, pomáhá přinášet do všech domovů právě ty nádherné chvíle.

DSC 8961Co byste kromě parádně nazdobeného stromečku v závěru roku popřála všem podnikatelkám a manažerkám?

Zejména mnoho úspěchů v jejich práci. Přeji jim chápající blízké. Vždyť žena, která podniká a má na starosti rodinu a domácnost, potřebuje hlavně pochopení a podporu.

ptala se Eva Brixi