Jana ŠtudenbtovaJana ŠtudentováZajít na kávičku, k tomu ochutnat nějakou dobrotu, popřát duši klídek a tělu pohodu, i k tomu se musí dnes člověk umět takříkajíc propracovat. Musí se naučit ty okamžiky nad voňavým šálkem vychutnat, užít si je, okořenit si je emocemi prostředí, posezením se sebou samotným, nebo s přáteli či náhodným hostem, který jen tak přisedne. K takovým chvilkám vybízí kavárna Janies v Rožnově pod Radhoštěm. Najdete ji v architektonickém komplexu Brillovka, jež proslula nejen podnikatelskou historií s velkým příběhem, ale i možnostmi, jež skýtá nyní. Kavárna Jannie’s coffee house je proslulá, a ti, kteří hledají jiný zážitek než ten uspěchaný na dvacet minut s rychlým občerstvením, tu nacházejí prostory plné dobrot a inspirace. Mnozí se vracejí, protože je jim tu dobře. Co chtít víc? Majitelkou je Jana Študentová:

Proč jste se dala do tak složitého podnikání, jako je provoz kavárny? V kolika letech jste začala? A byla jste na vše sama, nebo vám někdo pomáhal?

Vlastně vše začalo po maturitě, kdy jsem s kamarádkou odjela na rok do australského Sydney, abych se naučila anglicky. Nakonec jsem zůstala tři krásné roky a ke studiu jsem pracovala v pekárně a potom začala pracovat v kavárnách, udělala si barista a latte art kurzy a zamilovala se do vůně kávy. Když jsem se pak vracela domů do Rožnova, toužila jsem otevřít si jednou svoji kavárnu.

Čím se odlišujete od jiných podobných podniků v okolí?

U nás v kavárně dbáme na kvalitu a vyvážené chutě. Důkladně vybíráme kvalitní kávu od různých pražíren. Odmítli jsme vyrábět krémové indiány, máslové krémy a marcipánové dorty, a šli jsme tak vlastní cestou vyšší přidané hodnoty, vlastních receptur dezertů naučených od francouzského cukráře Marc le Bretona. A co je hlavní? Děláme to s láskou a úsměvem.

DSC04401V Rožnově pod Radhoštěm chtějí turisté určitě ochutnat tradiční valašské frgály. Také je pečete?

Ano, Rožnov je turistické město a valašské frgály zná celé Česko, jen my je nepečeme, vybrali jsme si cestu nových chuťových poznání.

Proslavily vás krásné dorty, ale to jistě není vše...

Dorty bez lepku a máslových náplní, a každý den čerstvé dezerty z naší cukrářské dílny. Kromě zdravějších verzí, jako je třeba chia puding, u nás nejvíc převládá francouzská cukrařina, která je krásně barevná, jak co se chutí týče, tak i pro oči. Samozřejmě nesmí chybět pavlova, koláče, domácí tiramisu nebo náš úžasný slaný karamel ve skleničkách či mandlové uši. Z nápojů nabízíme kromě pampeliškové kávy ženšenovou kávu, red espresso, pravou tureckou kávu, matcha čaj, zelenou kávu. Troufám si říct, že si u nás vybere každý.

Je těžké kavárnu dnes uživit? Anebo o zakázky a hosty nemáte nouzi?

Kavárna jde vlastní cestou. Připravujeme a nabízíme stále nové chutě, zkoušíme nové technologie. Cestujeme, abychom viděli, kam se trendy posouvají, a předávali informace dál našim zákazníkům. Dorty a dezerty pečeme na zakázku a také připravujeme sweet bary na svatby a oslavy.

Co děláte pro to, aby zájemců přibývalo? Jaké akce pořádáte?

Kvalitní kávou a pozitivním přístupem lákáme zákazníky, kteří se k nám pak rádi vracejí. Snažíme se vymýšlet stále nové věci, pořádáme besedy, koncerty, taneční workshopy, cupping (což je degustace kávy), vinné degustace, čajové rituály společně s jógou. Něco úspěch má, něco ne, ale pokud to nezkusíme, nikdy na to nepřijdeme.

Spolupracujete s Pampeliškovou kavárnou v Lázních Bohdaneč, již vlastní Jana Kolrusová, specialista na výrobky z pampeliškového kořene. Čím vás její produkty oslovily?

S Janičkou Pampeliškou Kolrusovou spolupracujeme již několikátý rok, začalo to nevinně úžasnou chutí pampeliškové kávy, vyzkoušeli jsme andělské pralinky s pampeliškou, v současné době pro nás v Lázních Bohdaneč praží kávu, kterou u nás můžete jak ochutnat, tak koupit. My pro Pampeliškovou kavárnu pečeme prebiotické sušenky, které jsou z pohankové mouky, slazené stévií se sušeným kořenem pampelišky, která kromě toho, že dělá sušenky probiotickými, jim dodává chuť oříšků. Moc se těšíme na novinku dětské Bio kafíčko s čokoládou.

Jak jste zvládla složité covidové období, kdy jste měli zavřeno?

Období covidu nebylo pro nikoho z nás jednoduché, někoho se dotklo víc, někoho míň. My jsme využili možnosti výdejového okénka a nezavřeli vůbec. Začátky byly hodně krušné, ten pocit, když sedíte sama v prázdné kavárně a čekáte, jestli se někdo ukáže, doufám, už nikdy nezažiju. Naštěstí nás naši zákazníci podpořili, a hlavně díky nim jsme toto období ustáli. Je krásné mít úspěšnou kavárnu s láskou vedenou, ale je těžké najít schopný personál, kdy na mladé lidi bohužel není spolehnutí a s dobou covidovou se vše ještě zhoršilo.

A nastaly i chvíle, kdy jste si řekla, že skončíte? Nebo naopak takové myšlenky nepřicházely vůbec?

Jsem bojovník, takže myšlenky že bych skončila, u mě nepřipadají v úvahu. Věčně pozitivní a usměvavá, to je Jannies, která to jen tak nevzdá.

Jannies 2 303249 20200403 Distribution CoolUrčitě máte své sny. O čem jsou?

Své sny si plním a žiju každý den, a děkuji za to, že můžu.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi