Michaela TomáškováMichaela TomáškováMít kde bydlet, mít se každý den kam vracet, mít kde snít nebo jen tak nic nedělat. Představa těch, kteří tvoří hodnoty na mnoho a mnoho let. Zakládají rodinu nebo mění své potřeby, jež se s plynoucími roky vyvíjejí. Bydlení náleží k základním jistotám člověka. V Praze se však bytů stále nedostává, ač se o tomto problému dlouho diskutuje. Cennými názory, průzkumy i nástiny řešení se prezentuje silný hráč v oboru, společnost Central Group. S výkonnou ředitelkou Mgr. Michaelou Tomáškovou jsem si povídala právě na toto téma:

Central Group je největším rezidenčním stavitelem v Praze. Co si pod tím máme všechno představit?

Myslím, že velmi výmluvné bude už jen to, když řeknu, že ze všech 123 000 připravovaných nových bytů v Praze více než čtvrtinu máme na starost právě my v Central Group. Za 27 let na trhu jsme dokončili už přes 180 rezidenčních projektů a prodali skoro 17 000 nových bytů, domů a parcel. V současnosti v Praze vlastníme kolem 1,5 milió-nu m2 brownfieldů a pozemků, na kterých připravujeme celé nové městské čtvrti a na velkých projektech vždy spolupracujeme s těmi nejlepšími architekty z Česka i ze světa – například s architektkou Evou Jiřičnou, architektem Josefem Pleskotem či Jakubem Ciglerem. V aktuální nabídce máme stovky bytů v mnoha lokalitách po celé Praze.

Ale bytů se v naší metropoli stále nedo­stává. Je tento problém vůbec kdy řešitelný?

Určitě ano. Jako hlavní překážku toho, aby se v Praze dokázala uspokojit poptávka po bydlení, vidíme pomalé povolování nové výstavby. A s tím nebojují jen soukromí investoři, ale i ti veřejní. Praha by potřebovala povolovat a stavět alespoň 10 000 nových bytů ročně. Dlouhodobě se přitom daří povolovat jen zhruba třetina. To pak vede k obrovskému nepoměru mezi poptávkou a nabídkou. Developeři jsou přitom připraveni zájem o byty uspokojit. Jenže proti legislativním překážkám jsou malí páni. Věříme, že se situace zlepší s novým stavebním zákonem. Protože jakákoli změna bude lepší než současný stav.

Co tedy výstavbu těch nových nejvíce brzdí? Legislativa, nedostatek pozemků, koncepce bytové politiky a územní plán, diskuze, které nemají konce?

Je to na prvním místě legislativa, která je v současnosti spojená s velkou byrokracií. Pro získání stavebního povolení je třeba získat i 40 razítek od různých institucí. Velmi by pomohla digitalizace stavebního procesu. Problém vidíme i v tom, že v současnosti města a obce z nové výstavby téměř nic nemají. Stát sice vybírá za každý nový byt jen v Praze na DPH zhruba milión korun, ale do samospráv se vrací minimum peněz. Samosprávy pak nemají dostatek financí na výstavbu potřebné veřejné vybavenosti a logicky se jí často brání. Je třeba systém nastavit tak, aby města a obce novou výstavbu samy podporovaly a neznamenala pro ně hlavně zátěž. Zde vidíme jako řešení Princip 10+5. Tedy snížení DPH u nových bytů z 15 % na 10 % s tím, že zbývajících 5 % by formou místního poplatku získávaly přímo města a obce.

b4f8ef33 b77e 40de b901 d34393a3164dDoba covidová značně ovlivnila život lidí, pohyb ve společnosti, úvahy o zdraví, životním stylu. Nepromítlo se to do poptávky po bydlení? Někteří lidé opouštějí velkoměsta a uchylují se na venkov...

Určitě se to promítlo do zájmu o venkovní prostory. Zde pozorujeme opravdu zvýšený zájem o byty s předzahrádkami, velkými balkóny či terasami. Lidé chtějí mít možnost trávit čas venku, i když jsou ve městě. Na rozdíl od chat a chalup se zahradou navíc odpadá u bytů s předzahrádkou plno starostí a práce. Udržování předzahrádky zabere minimum času a venkovní prostor naopak další čas ušetří. Maminky mají vyzkoušené, že jim předzahrádka ušetří nejméně hodinu času denně. Děti se zabaví a rodiče mohou čas využít pro odpočinek.

V jakých interiérech chce dnes městský člověk žít? A jak se průměrný byt v Praze proměnil za posledních 30 let?

Například u zmíněných venkovních prostor vidíme postupný trend zvětšování. Zatímco u starších projektů byla velikost předzahrádek 65 metrů čtverečních, dnes je o třetinu větší. Téměř 85 m2. U jednoho z bytů v projektu Viladomy Roudnická na Střížkově máme venkovní prostor dokonce více než 440 m2 a je tak pětkrát větší než samotný byt. Zatímco dříve by to byla rarita, dnes už takto velké venkovní prostory nejsou nic neobvyklého.

Pokud byste mohla a chtěla ovlivnit architektonické řešení, co byste jako žena v roli manažerky do řešení bytů promítla, aby byl komfort dokonalý?

Mám ráda hodně světla. Určitě bych tedy dbala na velká okna, velké venkovní prostory a zeleň. V tomto směru mě nadchnul návrh paní architektky Evy Jiřičné a architekta Petra Vágnera z ateliéru AI DESIGN pro naši novou velkou rezidenční čtvrť Westpoint v Praze 6. Každý byt zde má svůj balkón a jsou velmi originálně postaveny nad sebe tak, aby si nestínily. V hlavní vstupní budově do lokality je navíc navržený vertikální park a na balkónech a terasách je integrovaná zeleň se zavlažováním. Paní Jiřičná a pan Vágner zde počítají s řadou dalších ekologických a chytrých prvků, jde opravdu o unikátní koncept bydlení. Z naší nové spolupráce mám velkou radost a moc se na ni těším.

Ostatně, co uděláte jako první, když přijdete domů? Pustíte si televizi, jdete vařit, nebo jen tak chvíli posedíte u šálku čaje?

Jako první věc po příchodu domů mě čeká nejmilejší vítací rituál s naším psem a hned potom společná procházka.

Máte program nabídky pro mladé rodiny nebo seniory?

Naše nabídka je tak široká a různorodá, že si zde vyberou jak mladí, tak senioři. Každá lokalita a každý projekt nabízí trochu jiné výhody, trochu jiné bydlení. Máme projekty jak v klidných lokalitách v zeleni, například v Praze 10, Praze 4, ale i na Zličíně, v Letňanech či na Střížkově. A pak i řadu projektů blíže rušnějšímu centru, které zase vyhledávají aktivnější mladé páry, případně cizinci.

Jaké prvky v bydlení prosazuje nastupující generace architektů, s nimiž spolupracujete?

To je spíše otázka přímo na architekty. U posledních projektů se ale začíná více dbát na velký a příjemný veřejný prostor, kde bude hodně míst pro relaxaci ve stínu stromů, u vody, hodně laviček, promenáda. To bych řekla, že nové projekty spojuje.

Vize vaší společnosti jsou velkolepé. O čem ale přesně jsou?

My chceme hlavně vytvářet domov, ve kterém se lidem bude pohodově žít, kde se budou cítit dobře a kam se budou chtít vracet. A za těch 27 let, co na trhu jsme, si troufám říct, že se nám to daří.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi