Jarmila podhornáJarmila PodhornáUkazuje se, že ani rok 2021 nebude pro nás jednoduchý. Zákeřný koronavir se stále dokonaleji snaží ukázat svou sílu, což ovlivňuje naše životy, podnikání, náladu, i pohled do budoucnosti. Ti lidé, kteří covid-19 prodělali, mnohdy zápasí s následky, které jako by neměly konce. Jedno řešení však existuje a je spolehlivé. Vzít si na pomoc bylinné přípravky. Poměrně širokou škálu jich vyrábí firma NADĚJE, již založila odbornice na slovo vzatá Mgr. Jarmila Podhorná:

Ani mezi podnikatelskou a manažerskou obcí není málo těch, kteří prodělali covid-19. Někteří se potýkají delší dobu s následky. Například se jim hůře dýchá. Mohou však pomoci vhodně zkombinované výtažky z bylin a pupenů. Jaké máte zatím zkušenosti?

Již od jarního výskytu covidového onemocnění se ukazuje, že jednak virus napadá dýchací ústrojí a v následné době pak také nervový systém. Máme již spoustu odezev na působení tinktur z těl rostlin i gemmoterapeutik. Tedy že na tyto problémy při nemoci i na následky vzniklé onemocněním covid-19 zabraly a celkově zlepšily stav organizmu.

Vaším novým produktem je Mukoben. Vyvinuli jste ho právě v souvislosti s pandemií? Mohou ho užívat i ti, kteří by se potřebovali doléčit po delším kašli, který se jim vrací, nebo po prodělání tzv. zadní rýmy? Lze využívat jednu lahvičku jen tak pro vyladění organizmu, jako poslední krok, který člověk cítí, že by měl udělat?

Mukoben byl vyvinut na řešení problémů organizmu, konkrétně na zlepšení stavu dýchacích cest, na podporu vykašlávání a na podporu sekrece hlenů. Jednotlivé bylinky, které výrobek obsahuje, tyto záležitosti pomáhají řešit. Podobné působení na činnost dýchacích cest a na sekreci hlenu má též tinktura s názvem Mukolyt. Při problémech s doléčením dýchacích cest jsou účinné další bylinné prostředky, jako je žampion – přírodní antibiotikum na dýchací cesty, Respiro – směs bylin pro regeneraci dýchacích cest, dále gemmoterapeutikum habr SV19 Mukobena divizna na doléčení horních cest dýchacích. Přímo na doléčení plic je vynikající tinktura z pupenů lísky.

Mohou se tyto přípravky kombinovat s léky proti kašli, anebo všeho moc škodí?

Všechny tyto přípravky jsou doplňky stravy, takže je není problém kombinovat s léky vždy s půlhodinovým odstupem od sebe.

Koronavirus nenapadá jen dýchací ústrojí člověka, ale zanechává své stopy rovněž na nervové soustavě. Jak postupovat v tomto případě? Jaké bylinky pomohou třeba při nespavosti, horší koncentraci, návalech úzkosti?

Už dnes se ukazuje, že koronavirus napadá po prodělání nemoci nervový systém, zhoršuje spánek, vyvolává deprese. Je též několik bylinných prostředků, které i zde mohou pomoci. Jedním z nejlepších na nervový systém a deprese je třezalka, která také pomáhá při zlepšení spánku. Největší účinky však mají gemmoterapeutika – výtažky z pupenů, jako je lípa, která zklidňuje, bělotrn zase regeneruje nervové vlákno, a tím zlepšuje jeho činnost, javor babyka zlepšuje vedení vzruchu nervem. Také gemmoterapeutika z šišáku či bacopy jsou účinná na zklidnění a doléčení nervové soustavy.

Nároky na majitele firem či jejich management jsou v této době mimořádné. Málokdo dokáže odolat stresu, vyčerpání, obavám. Navíc mnoho členů domácnosti bývá spolu pohromadě na home office, včetně školáků. Musí se vařit, s dětmi je třeba se učit, a přitom profesní výkon nesmí utrpět. Kromě přístupu k životu a vlastních metod, jak vše zvládnout, by někteří rádi sáhli po přírodních preparátech, s jejichž podporou se dá překlenout složité období bez ztráty kytičky. Co byste zvolila?

Při velkém náporu na organizmus, nervový systém je třeba podpořit především imunitní systém, vnitřní orgány a rovněž řešit ty problémy, které jej během života trápí. Prostředky, které naši imunitu mohou podpořit a chránit, jsou jednak tinktura z eleuterokoku, maralího kořene, echinacey, ale hlavní jsou výtažky z pupenů černého rybízu, ořešáků, lesního bezu hroznatého. Protože se únava též projeví, musíme ochránit orgán, který je hlavní pro potlačení únavy – játra. Na regeneraci jater je hned několik přírodních prostředků – z ostropestřce, schizandry, pupenů jalovce či rozmarýnu.

Lze využít některou z tinktur i pro zklidnění očí a předcházení zánětu?

Hlavním prostředkem pro regeneraci oka je výtažek z pupenů borůvky. Také tinktura ze schizandry a kustovnice podpoří nejen játra, ale hlavně oči.

IMG 1861Posilovat imunitu je patrně to nejlepší, co dnes může člověk udělat. Dříve se hojně spoléhalo na syrový česnek. Opravdu tolik ovlivňuje naše tenké střevo?

Posilovat imunitu můžeme i tím, že pomáháme organizmu bojovat s bakteriemi a viry. A v tomto případě byl česnek používán odedávna, protože likviduje spoustu bakterií, ale také zlatého stafylokoka. Můžeme ho využívat v čerstvém stavu, ale také v podobě tinktury.

Mohla by fungovat tzv. usínací mast? Namíchaná ze silic příjemně vonících rostlin, jež zklidňují a jejichž vlastnosti se mohou využít těsně před spaním? Na bázi aromaterapie? Zájemce by si ji vmasíroval třeba na zápěstí, nebo pod nos či na hrudník.

Takováto mast by mohla fungovat, ale nemám s tím zkušenosti.

Čím si vy udržujete podnikatelský optimizmus a veselou mysl? Ostatně je stav psychiky významným prvkem, který ovlivňuje kvalitu našeho zdraví?

To, co dělám, není jen podnikání, ale činnost, která mi působí radost, když mohu pomoci, když vidím, že to funguje. Samozřejmě, že je to činnost náročná, a tudíž musím dělat pro své zdraví vše dostupné. Užívám tedy bylinky, gemmoterapeutika, imunitní prostředky Matuzalem. Ale také spoléhám na možnosti regeneračních přístrojů z našeho nového centra, které je připraveno do budoucna též pomáhat udržovat zdraví, zlepšovat zdravotní problémy, a tím i psychiku občanů ČR.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi