IMG 7587Nicole KrajčovičováUž víte, jak naložit s finančními prostředky, které neutratíte, ale rádi byste je postupně chtěli zhodnotit? Jakým směrem se vydáte, aniž byste později litovali? Těšíte se na investiční adrenalin, který vám přináší uspokojení? Nebo moudře rozmýšlíte, jak si zajistit veselé stáří plné odměn a optimizmu? Případně jste již vyzkoušeli úplně vše a na základě zkušeností koupíte pozemek a postavíte na něm pro všechna čtyři vnoučata rodinné domky? Uděláte správně? Nebylo by lepší zkusit diamanty? Nebo obrazy mistrů? Rozhodování ale nemusí být tak složité, jak si myslíte. Stačí zvážit pro a proti a vyslechnout si radu odborníka. Nicole Krajčovičová je předsedkyní představenstva a generální ředitelkou ČSOB Asset Management. Co by doporučila?

Má-li člověk přebytek hotovosti, přemýšlí, co s ní. Někdo pořizuje investiční byty, někdo nakupuje zlato, pozemky, jiný nechává peníze zhodnocovat na termínovaném vkladu nebo založí stavební spoření, penzijní připojištění… A stále více je těch, kteří vyhledávají fondy. Kam investujete vy?

Snažím se, aby moje investice byly co nejvíce diverzifikované a abych ve svém portfoliu měla zastoupené různé typy aktiv. Zároveň se snažím v maximální možné míře využít i daňová zvýhodnění, která jsou pro některé typy investic umožněna. V mém portfoliu byste mohli tedy najít jak stavební spoření a penzijní fondy, tak podílové fondy, investiční životní pojištění, termínové vklady, ale i nemovitosti. Dále již dlouhodobě investuji do svého vzdělání a do vzdělání svých dcer – myslím, že jsou to velmi dobře vynaložené prostředky. Jediné, co v mém portfoliu nenajdete, je investiční zlato – nějak pro něj asi nemám tu správnou slabost... A také považuji za správné si část financí vyčlenit pro své koníčky – je dobré, aby člověk byl spokojený se svým životem a s tím, jak ho naplňuje. Pro někoho jsou to koníčky či záliby, pro někoho to může být něco jiného – záleží na tom, čemu dáváte přednost.

Co poradit těm, kteří zatím jen peníze vydělávají, ale z různých důvodů nestíhají investovat? Mohlo by se zdát, že právě v dnešních dnech je skvělá příležitost a že by bylo škoda ji propásnout.

IMG 7679Asi v tuto chvíli narážíte na poklesy na akciových trzích, kterých jsme mohli být svědky v posledních pár týdnech. Ano, je to krásné, když umíte časovat trh a máte čas nejen sledovat, co se na finančních trzích děje v každém okamžiku, každé minutě, ale může se vám také stát, že se nerozhodnete správně a pak se budete trápit, že jste udělal nebo udělala něco špatně, určitý krok měl být realizován dříve nebo později. Já osobně časování trhu nedoporučuji. Začít investovat je skvělá příležitost vždy, ale důležité je si uvědomit, že se při investování vyplatí nepanikařit při krátkodobých či střednědobých poklesech, držet si dlouhodobý investiční horizont a rozkládat investice v čase, nejlépe formou pravidelného investování. Možná bych neměla opomenout i vaši otázku ohledně „nestíhání investovat“ – v dnešním světě online nákupů a různých online aplikací na cokoliv je možné využívat i služeb elektronického bankovnictví a smart bankovních aplikací.
V ČSOB máme pro naše klienty Investiční portál dostupný 24 hodin denně, do něhož se můžete přihlásit a nakupovat investice ze svého počítače či mobilu, ať jste kdekoliv. Nastavená pravidelná investice přesouvá prostředky přímo z vašeho běžného účtu, ve vámi zvolené frekvenci a její výši. Pokud si nejste jistí výběrem té správné investice, nebo se chcete jen poradit, využijte služeb poradenství svého bankéře, ten vám skrze tuto aplikaci zprostředkovaně vytvoří návrh vašeho portfolia, stačí jen následně potvrdit a investujete. Jediné, co potřebujete, je být klientem ČSOB a využít přístupu do elektronického bankovnictví, prostřednictvím kterého máte všechny produkty skupiny ČSOB po ruce.

Kam namířit pozornost těchto lidí? Pokud vím, investiční nástroje ČSOB jsou dlouhodobě velmi zajímavé…

Jestli dokážete ustát krátkodobé kolísání a jste ochotni přijmout určité riziko, pak je dobré si pořídit smíšený podílový fond minimálně se 35–40 % akcií, jako je například náš fond ČSOB Bohatství. Když nepropadáte panice ani při větších tržních poklesech a jste ochotni akceptovat vyšší míru rizika, dává smysl si určitou část svých investic vyčlenit rovnou pro široce diverzifikovaný akciový fond, jako je ČSOB Akciový. Například pro velmi odvážné investory nabízíme velice zajímavý produkt, sociálně zodpovědnou investici ve formě podílového fondu ČSOB Akciový vodního bohatství, ten investuje do společností, které se zabývají hospodařením s vodou, inovují a zabezpečují vodohospodářský průmysl, doporučený investiční horizont je šest let a více.

Jak se vyvíjí trend vkládání prostředků do známých značek? Kde hledat tyto možnosti a podle čeho se rozhodovat?

U našich fondů ČSOB Bohatství a ČSOB Akciový se setkáváme s velice pozitivními ohlasy investorů, zaměřují se totiž na investice do zavedených firem s vysokou tržní kapitalizací, jejichž známá jména nás oslovují skoro denně, tvoří jakýsi příběh našeho nákupního života. Ten jsme pro naše klienty představili formou videa na našich sociálních sítích Investice pro každého, najdete ho pod názvem těchto dvou fondů. Pokud hledáte start pro svou první investici, ideální možností je ČSOB Bohatství, do kterého zainvestovali naši klienti více než 18 miliard korun, řadí se tak mezi nejpopulárnější podílové fondy pro opatrné investory v naší nabídce.

Možná byste mohla inspirovat některé naše čtenářky, podnikatelky a manažerky. Jak začít? Nač si dát pozor? Mohou se spoléhat i na intuici?

Z našich dat víme, že české ženy mají zájem o investování, a to nejen do známých značek. A tento zájem každoročně roste. V letošním roce jsme dokonce zaznamenali vyšší zájem u žen o investování do podílového fondu ČSOB Bohatství než u mužů. V roce 2019 do fondu ČSOB Bohatství investovalo celkem 6112 žen, pro které to byla vůbec první investice, průměrně investovaly 56 615 Kč. Naše investorky mají většinou vysokoškolské vzdělání a jejich věk se pohybuje mezi 45 až 50 lety. V investování jsou spíše opatrné, a proto je pro ně fond ČSOB Bohatství první volbou, následují fondy ČSOB Vyvážený a ČSOB Premiéra. Výhodou a mým doporučením pro ty, kdo začínají s investicemi (ale i pro zkušené investory), je již zmiňovaný Investiční portál, ve kterém naši klienti přehledně vidí veškeré své investice a mohou s nimi dále pracovat.

A není to riskantnější než nakupovat fondy nebo chytré mozky do firmy?

Já osobně se rozhodně přikláním k tomu investovat do podílových nebo penzijních fondů a svěřit své prostředky do rukou odborníkům. Tyto fondy jsou spravovány profesionálními správci a zároveň jsou diverzifikované, což snižuje riziko oproti investování do dluhopisů nebo akcií jednotlivých firem či značek.

Jistě v tom může kvalifikovaně pomoci vaše společnost...

Společnost, kterou řídím, tedy ČSOB Asset Management, je právě takovým profesionálním správcem, který má na starosti správu podílových a penzijních fondů v rámci ČSOB/KBC skupiny. Máme tým s dlouhodobými zkušenostmi na finančních a kapitálových trzích, zázemí silné finanční skupiny a myslím si, že za naši dlouhou historii jsme prokázali, že svým klientům dokážeme přinést zajímavý, dlouhodobě udržitelný výnos. Kromě podílových a penzijních fondů spravujeme individuálně aktiva privátním i institucionálním investorům. Do námi spravovaných fondů můžete investovat prostřednictvím poboček ČSOB nebo již zmiňovaného Investičního portálu.

Čím se dnes investiční příležitosti vyznačují v porovnání s loňským rokem?

IMG 7754Loňský rok byl pro nás, investory, velmi úspěšným, většina aktiv vydělávala. Kdo měl zainvestováno, neprohloupil. Letos je situace trochu odlišná, ale tak už to v investicích chodí, některé roky jsou špatné, některé lepší a některé vynikající. Dlouhodobě jsou ale investoři za podstupované riziko na akciových trzích zpravidla dostatečně odměňováni.
Jak jsem již říkala, letos jsou trhy volatilnější a celkově je ekonomická situace ovlivněná současným vývojem nemoci COVID-19, je patrná nejistota a nervozita na trzích, jak dlouho to bude všechno trvat a kdy se situace vrátí k normálu, se těžko předpovídá.
Ale každá krize trvá nějakou dobu a jednou skončí, pak se zase celé lidstvo vrátí k tomu hlavnímu, co nás vždy popohánělo vpřed a díky čemu jsme my lidé přežili – rozvoj, pokrok, schopnost adaptovat se na nové a měnící se podmínky. A je třeba si také uvědomit, že my investoři pomáháme do ekonomiky dodat peníze, které firmy potřebují pro svůj rozvoj a pro své investování do zdrojů (ať už výrobních, nebo lidských). Je to prostě takový koloběh.
Nezapomeňte také, že při investování je vždy důležité získat předem dostatečné informace o fondu, například na internetových stránkách fondu nebo již zmiňovaném Investičním portálu.

otázky připravila Eva Brixi