lenka vodicovaLenka VodicováChystají nové dávkovače léků, komunikují s bytovými designéry, kteří si oblíbili jejich betonové rámečky k zásuvkám do zdi, bez jejich výrobků by se neobešla spousta užitečných strojů, jako je vrtačka, pračka, zahradní sekačka. Je to však jen zlomek toho, co družstvo OBZOR ze Zlína na trh dodává. Výroba jede, nevázne, brzy se představí novinky. Přesto i zde do pracovního života lidí zasáhl koronavir... Vedoucí marketingu Lenka Vodicová naznačila, jak to u nich nyní vypadá:

Čím dnes žije OBZOR ve Zlíně?

Pokud bychom byli ve standardním režimu, tak bychom aktuálně představovali na německém veletrhu naši novinku – páčkové vypínače v řadě VECTIS a v řadě RETRO, v naší vstřikolisovně bychom řešili koordinaci výroby pro automobilky a její plynulý chod a kabeláže by na tom byly podobně. Ale dnes pochopitelně i OBZOR žije situací ohledně pandemie koronaviru. Museli jsme aktivně reagovat, abychom ochránili nejen zaměstnance, ale i naše zákazníky. Je pochopitelné, že obavy mají všichni. Z tohoto důvodu byla zavedena přísná hygienická opatření, zrušily se služební cesty, zakázaly návštěvy v prostorách firmy – s tím souvisí dočasné zrušení osobních odběrů zboží z e-shopu, pro vjezd do areálu platí zpřísněné podmínky. Také interní záležitosti se snažíme vyřizovat online nebo telefonicky. Osobní porady jsou zkráceny na nezbytnou dobu. Nicméně pozitivní je, že stále vyrábíme a naši obchodníci, byť v hodně ztížených podmínkách, se snaží zajistit potřebný odběr.

rucîniü kompletace 3 foto zdroj OBZORZaměstnáváte velké množství hendikepovaných, to asi zvyšuje nároky na ochranu jejich zdraví...

V našich provozech najdete kolem 65 % pracovníků se zdravotním znevýhodněním. Ale musím říct, že jejich šikovné ruce při montážních činnostech jsou pro nás velkou výhodou. Fungují ve všech našich výrobách, a navíc nám umožňují nabízet subdodavatelské služby na úrovni drobných ručních montáží, na které v mnohých firmách chybí zaměstnanci; díky nim tyto služby rádi poskytneme. Obecně i dnes v období koronavirovém je ochrana našich zaměstnanců nejvyšší prioritou. S tím souvisí samozřejmě přísné nároky na ochranu jejich zdraví. A v OBZORU vůbec nerozlišujeme, zda jde o člověka zdravotně hendikepovaného, či naopak. Aktuální používání roušek a zvýšené využívání dezinfekčních prostředků je samozřejmostí pro všechny.

Změnili jste nějak organizaci práce v jednotlivých provozech?

Ano, tady je změna markantní. V provozech a kancelářích je daleko méně lidí, protože na základě všeobecného doporučení hygieniků jsme tam, kde to bylo možné, omezili množství osob na pracovišti. Vzhledem k uzavřeným školám a školkám zůstalo hodně zaměstnanců doma a pečuje o své děti.

Ve vašem výrobním programu najdeme řadu zajímavostí. Třeba podušku Thermoiont naplněnou solí. K čemu slouží a jak se používá?

Poduška Thermoiont slouží k prohřátí bolavých kloubů a svalů. Doporučujeme podušku nahřát v troubě či na radiátoru asi na 50 °C a poté přiložit na bolavé místo. Vzhledem k použité náplni (nejodované soli) není poduška určena k nahřívání v mikrovlnné troubě. Pár kousků podušky Thermoiont máme sice ještě na skladě, ale její sériová výroba byla ukončena ve prospěch jiných zdravotnických potřeb, zejména dávkovačů léků. Nicméně třeba právě u dávkovačů léků je škoda, že se bohužel na našem trhu stále dává přednost výrobkům z Asie před našimi. Přitom kvalitou provedení jsme na tom samozřejmě lépe. Ale třeba i tato zdravotní krize nás naučí, že dát přednost kvalitnímu výrobku s dlouhodobější životností je výhodnější.

Velkou část vašeho sortimentu tvoří drobné elektropříslušenství. Po čem je zejména poptávka?

Vedou tzv. malé koncové ovladače, kterými se spínají například vrtačky, pájky, pračky, zahradní sekačky. V těsném závěsu za nimi jsou kontaktní stírací kartáčky, které se používají v elektromagnetických spojkách, například u jeřábů, obráběcích, tkalcovských a tiskárenských strojů a s drobným odstupem je následují brzdové spínače.

vstrîikolisovna foto zdroj OBZORNěkteré firmy s ohledem na společenské požadavky doby mění výrobní program. Nechystáte se posílit produkci pro zdravotnictví?

Rozšíření výrobního sortimentu v oblasti zdravotnictví zatím neplánujeme. Snažíme se zdokonalovat ty výrobky, které jsou už osvědčené. Zákazníci se tedy v blízké době mohou těšit třeba na nový týdenní dávkovač léků.

Proslavily vás designové vypínače a zásuvky. Jak je hodnotí architekti a bytoví designéři?

Na naše vypínače a zásuvky máme pozitivní ohlasy a jsme za to rádi. Líbí se zejména minimalistická kolekce DECENTE, ale architekti čím dál častěji do svých návrhů zařazují i kolekci RETRO. Naprosto bezkonkurenční jsme v Česku v betonových rámečcích. Jsme zvědaví, jaké budou reakce na novinky, které chystáme uvést na trh v průběhu dubna. Jak jsem už prozradila úvodem, půjde o novou řadu VECTIS s páčkovým ovládáním.

Avšak nejen hotové výrobky jsou pro OBZOR typické. Už jste zmínila, že nabízíte i montážní a kompletační služby, na které v mnohých firmách nejsou kapacity...

Přesně tak! Jde vesměs o ruční montáže, kompletace, třídění, etiketování, skládání či balení a jiné manuální práce... V tomto všem jsme pro mnohé odběratele hodně potřebným a oceňovaným dodavatelem. Tím, že je naše výroba zaměřená i na elektro sortiment, nemáme problém s malými objednávkami na úrovni ručního osazování součástek klasickými drátovými vývody, ručního pájení či s jinými dokončovacími pracemi v oboru elektromontáže, včetně kabeláží. Jde o činnosti, na které ve velkovýrobách nemají prostor, ale naši pracovníci, zvláště ti se zdravotním omezením, jsou na ni neskutečně šikovní.

otázky připravila Eva Brixi