Autor Petr Lemberk MAFRA 2Radek Chládek. Autor Petr Lemberk MAFRA Především ojedinělá kvalita, elegance a jedinečné užitné vlastnosti, možná tak by se daly charakterizovat společenské i speciální profesní oděvy, které šijí ve Vývoji, oděvním družstvu v Třešti. Mají zde letité zkušenosti s novými technologiemi i neobvyklými požadavky zákazníků, k nimž patří i četní zahraniční odběratelé. Když nastala náhlá potřeba zásobit trh rouškami, dali se okamžitě do práce. Chtěli pomoci řešit, chtěli přispět svými možnostmi, zkušenostmi i umem. Vše dokázali dobře zorganizovat, emoce samozřejmě nechyběly. Jenže u nás o jejich roušky zatím není zájem. A tak je nabídli jinam. I přes „rouškování“ však zůstávají svému mnohaletému výrobnímu programu věrni. Vývoj vás obleče do společnosti i vybaví do práce, potvrdil předseda představenstva Radek Chládek:

Vývoj se zapsal do českého podnikání jako ikona, která umí ušít pánský oblek nebo dámský kostýmek nejbáječnějších vlastností, a to díky unikátním materiálům, které používá, a nejen to. Je to stěžejní část sortimentu?

Družstvo Vývoj bylo založeno roku 1931 a na trhu kontinuálně vyrábí dodnes. Sortimentně se přizpůsoboval poptávce a zlomové období přišlo po revoluci, kdy se rozhodlo rozvíjet technologii materiálu gore-tex, a tím se dostat do špičky nejlepších výrobců speciálních oděvů v Evropě. Klasické pánské oděvy na míru a módní kolekce jsou nosným pilířem dnešní doby a jsou nabízeny v našich firemních prodejnách v Brně a v Třešti. Dámskou módu máme v sortimentu v brněnské prodejně, kde jsou také zastoupeny kolekce firmy
E-Daniely.

Prosluli jste výrobou oděvů mimořádných vlastností pro nejrůznější profese. Tento směr výroby vznikl i díky tomu, že družstvo dlouhodobě fandí tkaninám, které jsou na špičce, jak jinak, vývoje...

Profese, které jsme za celou historii družstva „oblékli“, už asi nespočítáme, ale zajímavostí jsou zásahové hasičské oděvy pro Saúdskou Arábii, švýcarské gardy ve Vatikánu, výstroje rakouské, německé a české armády, rakouské policie a celní správy. Je zajímavé vytvářet takové oděvy, nebo se na tom spolupodílet a vědět, že je pak lidé rádi nosí a cítí se v nich bezpečně a reprezentativně.

Autor Petr Lemberk MAFRAJsou v této nabídce také nějaké oděvy pro ženy hodně neobvyklých oborů?

Součástí dodávek profesních oděvů jsou vždy i ty dámské, které jsou přizpůsobeny svým vypracováním tak, aby i ženy v armádních či hasičských oděvech zdůraznily svoji ženskost, aby jim oblečení padlo a líbily se. Většina zastoupených dam jsou u profesních útvarů třešinky na dortu, a proto jim věnujeme zvláštní péči.

Zaujetí pro nové technologie se úročí. Co máte přichystáno pro obohacení českého nebo evropského trhu?

Technologie výroby materiálu se neustále posunují kupředu, a tím také náročnost zpracování oděvů. Je to nekončící koloběh nabídky a poptávky, a hlavní slovo má bezpečnost a pohodlí zákazníků. Cílem je přinést vždy komfort, a to například i v obleku nebo kostýmku, který muž či žena nosí celý den. Oděv musí mít svojí vlastností regenerační schopnost, a to hlavně v případě stoprocentních vlněných látek, kde se očekává, že mírné sklady se vyvěšením oděvu na ramínku vyrovnají, a tím jsou připraveny k nošení následující den. Máme také sortiment sak a kalhot, které lze prát v domácím prostředí, a tyto oděvy jsou vhodné pro pány, kteří používají kalhoty a sako jako profesní oděv.

Dají se i v oděvním průmyslu uplatnit nanovlákna?

Materiály, které běžně používáme, určitě nano technologie mají a slouží k omezení špinivosti oděvu při běžném nošení. Například vylitá káva na sukni či na kalhoty není žádný problém, protože ji ve formě kapek jednoduše setřepete. Je to užitečná věc a v určitých chvílích dobrý pomocník. Naše hlavní zaměření je zpracování membránových materiálů v technologii gore-tex, které zaručuje maximální komfort oděvů zejména v nepříznivém počasí. Tyto materiály se nepoužívají jen pro profesní oděvy, ale také do komfortních pánských plášťů a bund, které exportujeme mimo Českou republiku.

Jste jedním z producentů, který dokázal své kapacity nabídnout v rámci akutních požadavků po rouškách. Už jste rozjeli výrobu? Kolik jich zvládnete ušít a jaké budou mít vlastnosti?

Výroba roušek se spustila okamžitě, jak bylo oznámeno nařízení nosit roušky a do dnešní doby (do 3. dubna) máme za sebou zhruba 40 000 kusů, a dokud bude zájem, budeme vyrábět. Snažíme se roušky také inovovat a dle zájmu přinášet lepší materiály, které ochrání před onemocněním. Situace na trhu materiálů není jednoduchá, ty jsou většinou produkované pro specializované firmy – výrobce roušek, i přesto se nám ale stále daří zajímavé roušky šít a distribuovat. Věřím také, že jsme české vládě a všem, kdo je zodpovědný za zásobování jednotlivých klíčových rezortů, ukázali, že se na nás mohou spolehnout a sníží nákupy v zahraničí, čímž podpoří český trh.

Ještě nevíte, zda půjde o trvalejší položku v sortimentu?

To ukáže poptávka. Vzhledem k tomu, že čeští zadavatelé nejeví zájem a jsme odmítáni, začínáme vyrábět pro zahraničí, a to nejen roušky. Je to velmi smutné, ale je to bohužel stav, na který jsme zvyklí. Častým příkladem jsou dodávky oděvů pro policejní a armádní složky ČR. Vždy se klade důraz na nejnižší cenovou hladinu, avšak nikdo si nespočítá, co znamenají neustále se zvyšující náklady, a to nejen na mzdy. Nyní se ukázalo, že zavřením hranic jsme nesoběstační v dodávkách materiálu a roušek, kdybychom jako národ nesedli ke strojům, tak jsme ještě dnes chodili zahaleni kde čím.

Co bylo tím hlavním impulzem k tomu, abyste se do takové práce pustili?

Impulz byl jednoduchý, prostě bylo nařízeno nosit roušky, tak jsme je okamžitě začali vyrábět. V prvním týdnu to skutečně bylo hektické a také musím říct, že tato situace prověřila náš dobře fungující tým krejčích a kolegů z kanceláří, kteří neváhali a přiložili ruku k dílu. Jsem na ně patřičně hrdý a vím, že se jako družstvo neztratíme ani v těch nejhorších chvílích. Moc jim děkuji a jsem rád, že je máme.

Dala by se zkonstruovat rouška více méně i jako módní doplněk? Účelná, ale milá výstřednost?

Ano, ale po skončení opatření budeme rádi, že roušky odložíme a budeme si užívat čerstvého vzduchu bez omezení. Jako doplněk do pánského obleku, jako kapesníček lze a bude jen na zákaznících, jak využijí fantazii.

Doba koronavirová přiměla mnoho lidí k zamyšlení se nad možnostmi planety, rozjíveností lidstva, honbou za něčím, co se dá těžko zdravým rozumem definovat. Jak to vnímáte?

Tato doba snad přinese opravdu větší klid a možnost zamyšlení se nad tím, zda je opravdu nutné tahat věci běžné spotřeby přes celou planetu, nebo raději podpořit domácí výrobce, kteří se nyní ukázali jako klíčoví v zásobování potravin a zdravotnického materiálu. Přál bych si opravdu model, který byl za první republiky, a to uvědomování si hodnot věcí, které pro nás vyrobil, vypěstoval, ušil někdo z našeho městečka, vesnice. Jsem přesvědčen, že se ukázalo, jak zranitelný trh je, a že k sobě opět musíme najít úctu a podporu jeden druhého a vztah státu k firmám tady v Česku.

Myslíte tedy, že si začneme po této zkušenosti více vážit českých firem, umu našich lidí, že to posílí podporu domácího podnikání v oborech, kde to je ještě možné?

Nyní se ukáže, že je nutné okamžitě řešit učňovské školství a rychle přehodnotit koncepci fungování státu v jednotlivých oborech. Pokud se toto zanedbá, tak do budoucna, pokud nastane opět něco podobného, co nyní prožíváme, už improvizace nebude stačit. Stačí přece jen trochu selského rozumu a spočítat, kolik je v Česku schopných firem a v jakých oborech a ty podpořit dlouhodobě jen tím, že jim bude stát dávat státní zakázky, které firmám přinesou jasný výhled existence a investic. Tím bychom dokázali být vždy připraveni na uzavření hranic, případně trhu, jako za současné situace. Pokud zůstaneme jen v podpoře automobilového průmyslu, nebude to dobré. Ukázalo se, že firmy tohoto odvětví byly v krizi první, které zavřely brány...

otázky připravila Eva Brixi