pan gaminMartina PupcsikováStalo se nepostradatelnou nutností hledat, čím bychom si vylepšili kondici, co udělat pro naši pohodu a zdraví, a to tak, abychom se na daný přípravek mohli spolehnout, aby neměl vedlejší účinky, aby fungoval. Značka Pangamin společnosti Rapeto a.s. tyto požadavky splňuje. Na českém trhu setrvává neuvěřitelných 60 let. Nabízí množství variant, které naznačují, jakou cestou účinně ke svému zdraví kráčet. Loni do nabídky přibyl unikát: přírodní B komplex. O něm jsme hovořili s Martinou Pupcsikovou, která má ve jmenované firmě na starost marketing:

Naše dny provází neuvěřitelné tempo, zpracováváme neúměrné množství informací, valí se na nás nové technologie, nerozeznáváme stres od pohody a klidu. Abychom vše zvládli, hledáme doplňky stravy, jimiž kompenzujeme špatný životní styl. Co nabízí letitá značka Pangamin?

Pangamin je tradiční a český produkt, osvědčený již přes 60 let. Mnoho generací si ho oblíbilo, protože jednoduše funguje. Od toho se odvíjí jeho dlouholetá tradice a následně i ocenění Volba spotřebitelů a Czech Superbrands, které výrobky řady Pangamin získaly dokonce již potřetí v řadě. Obsahují šetrným způsobem zpracované pivovarské kvasnice, které přirozeně obsahují vitaminy skupiny B, minerály, stopové prvky, aminokyseliny a další biologicky aktivní látky. Má široké využití, stejně jako je každé „béčko“ na něco specifické. Je možné zmínit jeho pozitivní vliv na celkovou vitalitu, imunitu, na kvalitu vlasů, neh­tů a pokožky. Snižuje nervozitu, je vhodný při fyzické i psychické zátěži. Jde o takový přírodní „antistres“. Kromě Pangaminu má firma Rapeto v portfoliu i další značky, které jsou výtečné na imunitu (například Glukamedic s extraktem z hlívy ústřičné, Trio Restart s probiotiky, Cardio Well s ovesnou vlákninou pro regulaci hladiny cholesterolu, pro zdravé srdce a cévy atd.).

Loni jste uvedli na trh přírodní B komplex, přirozený zdroj vitaminů skupiny B, a jak uvádíte, jedinečný přípravek na českém
trhu za dostupnou cenu. Čím je tento výrobek ojedinělý, v čem se od jiných liší?

Pangamin přírodní B komplex jako jediný obsahuje vitaminy skupiny B, od B1 po B12, včetně B15 v přirozené, nesyntetické podobě se všemi výhodami kofaktorů, tedy látek, které v přírodě doprovázejí různé vitaminy, působí s nimi synergicky a posilují jejich účinek. To je v nabídce „békomplexů“ opravdu jedinečné.
Pangamin přírodní B komplex garantuje 100% RHP všech vitaminů skupiny B pouze ve čtyřech tabletách denně. Má tedy vyšší obsah béček než tradiční Pangamin, a to díky moderní technologii řízené fermentace. Vedle komfortu užívání je zajímavou alternativou pro ty, kteří drží různé zdravotní diety nebo holdují speciální výživě a rozmanitým životním stylům či chtějí být prostě jen fit. Například vitamin B6 zaujme ženy, vitamin B12 pak vegetariány a vegany, a tak bych mohla pokračovat dál. Mnoho lidí dnes už ví, že pravidelné užívání vitaminů skupiny B odpuzuje klíšťata a komáry. To s úspěchem využívají chovatelé a všichni ti, kteří vyrážejí do přírody.

Mohou B komplex konzumovat přepracovaní, unavení a takříkajíc na doraz jedoucí šéfové dlouhodobě, třeba dva tři roky? Nelze se „předávkovat“, není B komplex návykový?

Béčka nejsou návyková a nelze se jimi předávkovat. Jsou ve vodě rozpustná a případný přebytek tělo přirozeně vyloučí a neukládá. Naopak pravidelnost a dlouhodobé užití je vhodné, protože pak nedochází k nežádoucím výkyvům pro organizmus. V přírodní formě ho navíc nijak nezatěžují. Béčka jsou nezbytná pro normální fungování různých (většiny) tělesných funkcí, kdy každý jednotlivý vitamin skupiny B má svůj význam. Patří k nejdůležitějším vitaminům s nejširším spektrem účinků. Béčka by si měl v rovnováze držet každý. A není nic jednoduššího než si prostě vzít 2 x 2 tabletky Pangamin přírodního B komplexu denně a už se nestarat, jestli mám to nebo jiné béčko v normě.

V čem je přínosný pro ženský organizmus?

Béčko, a obzvláště to přírodní, je prospěšné pro každý organizmus. Ale pokud vzpomeneme speciálně ženy, tak nejmarkantnější přínos má kyselina listová (B6) v době těhotenství a vývoje plodu. A protože ženy čelí více hormonálním výkyvům, změnám nálad, a vztaženo k tomu i stresům a únavě například během cyklu, jsou to zase béčka, která mohou organizmus pomoci lépe vyladit. Přírodní produkt nezatěžuje tělo ani duši, je pro ně přirozený a díky kofaktorům (minerály, stopové prvky) lépe funguje než produkt syntetický. Díky tomu je vhodný i pro děti od 3 let, při změně dávkování.

B komplex superbrands 2020 01Ženy bude ale zajímat, jestli se po pivovarských kvasnicích přece jen netloustne...

Tak tento mýtus se kdysi zrodil a stále s ním bojujeme. Béčka se totiž mohou dávat například dětem, které nerady jedí. Ale to není důvod, proč by se po něm mělo tloustnout, když se bere podle dávkování. Když se sní půlhodiny před jídlem, tak by to asi mělo za efekt, že jídlo pak zbaštíte s větší chutí a možná ho spořádáte víc, než je třeba. Ale na obalu je uvedený opak, a to, že se dávkuje až po jídle – tím naopak podpoří trávení. Bohužel v populaci koluje mnoho hloupých mýtů, a toto je jeden z nich. My ve firmě jsme chodící reklamy! Jsme štíhlí, vysportovaní a vypadáme o pár let mladší – to samozřejmě přičítáme celému životnímu stylu, nejen Pangaminu, ale mnoho obchodních partnerů na první schůzce reaguje stylem: „Sami jste nejlepší reklamou na produkt.“
Dalším argumentem je, že Pangamin užívá mnoho vrcholových sportovců, včetně kulturistů, a kdyby se po něm tloustlo, tak to asi brát dlouhodobě nebudou. Naopak jsou si vědomi podílu bílkovin v kombinaci s kofaktory na podporu svalů.

Jde o českou technologii, český „vynález“? Máte ho ošetřen jako patent, průmyslový vzor či jiným způsobem?

Pangamin byl v 50. letech minulého století registrován jako československý patent a my ho dále rozvíjíme.

Lze u vás objednat určité množství B komplexu nebo jiných přípravků jako dárkové balení pro zaměstnance, management a dát výdaj do nákladů firmy či organizace?

Ano, určitě. Malé i větší množství je možné zadat přímo na e-shopu na www.pangamin.cz. Nebo můžeme pro firmy navrhnout a připravit libovolné balíčky – buď jako zdravotní benefit pro zaměstnance, nebo jako neotřelý dárek pro obchodní partnery. Zpracujeme nabídky na klíč. I díky výhodné ceně jsou kromě Pangaminů oblíbené velmi chutné cucavé C vitaminy v různých ovocných příchutích. Céčka nabízíme i jako reklamní předměty s etiketami podle požadavků zákazníka. Mohou být zabalené dokonce i v reklamních krabičkách, kdy se postaráme o grafiku. Stačí se na nás obrátit přes web pangamin.cz nebo na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Popřemýšlíme společně!

za odpovědi poděkovala Eva Brixi