776A7077Nikola MarklováProvonět pracovnu či obývák čerstvě umletou kávou nebo připraveným nápojem z hnědých upražených zrnek je jasný pokyn k tomu, aby se v daném prostoru rozprostřela pohoda a lepší nálada. Je to pobídka k soustředění i rozptýlení zároveň, pomyslné tlačítko „začni“, ať už jde o cokoli. O milé popovídání mezi čtyřma očima, o dělnou poradu k nové strategii firmy nebo blížící se převratné marketingové kampani. Přitom každý z nás prožívá svůj kávový rituál trochu jinak. Někdo miluje malé kavárničky a cukrárny, další popíjení za svižné chůze po chodníku, jiný si šálek vychutná pouze v soukromí, ve své vlastní samotě, nebo jen během pracovní doby v kanceláři. Aby byla naše káva opravdu tím, čím má být, o to se stará například značka kávovarů Melitta. Její příběh, zajímavosti a postavení na českém trhu komentovala Nikola Marklová, Marketing Manager CZ/SK společnosti Melitta ČR s.r.o.

Značka Melitta má za sebou bohatou historii. Čím je vám blízká a čím vás oslovuje?

Značka Melitta byla vybudována německou rodinnou firmou v duchu tradičních hodnot, které si úspěšně uchovává po více než sto letech své existence dodnes. Za založením společnosti stála žena, paní Melitta Bentz, což je ve své podstatě nadčasový a stále inspirativní příběh. Na začátku tohoto příběhu byla touha po čistém šálku kávy, která vedla k vyrobení zcela prvního kávového filtru na světě. Odfiltrováním všudypřítomných zrníček mleté kávy z nápoje byla odstartována zcela nová éra ve světě kávové kultury. Logo Melitta dnes nosí nejen tradiční kávové filtry, ale také kávovary na přípravu překapávané kávy a plnoautomatické kávovary. Hnací silou naší společnosti je motivace přinášet neustále nové produkty vysoké kvality, na které se můžete spolehnout a se kterými si každý den dopřejete snadno a pohodlně svůj dokonalý kávový moment.
Melitta je již třetí rokem kávovým partnerem fotbalového týmu Manchester United, kterému zajišťuje kompletní servis po stránce vybavení celého areálu stadionu svými kávovary a kávou. Být součástí této spolupráce je úžasná zkušenost.

Co všechno umí vaše plnoautomatické kávovary a kdy se nejvíce prodávají? Před Vánocemi, nebo na jaře?

Technická vybavenost našich plnoautomatických kávovarů se u každé produktové řady liší. Pro všechny však platí jednoduchá obsluha i údržba, inovativní technologie a vysoká kvalita přípravy šálku kávy díky jedinečnému systému extrakce kávového aroma. Standardem je také funkce přípravy dvou šálků kávy současně nebo možnost nastavení objemu i intenzity šálku dle vlastní preference. V souladu s vysokými hygienickými standardy je možné u všech přístrojů vyjmout a pročistit celou spařovací jednotku. Kávovary nejvyšší modelové řady, Melitta CI Touch a Melitta Barista TS Smart, disponují dvěma zásobníky na kávová zrna, mezi kterými se dá snadno přepínat, a rozšířit tak výběr kávových receptur o další chuťový aspekt. Se základním modelem Melitta Solo si připravíte espresso či café créma, s nejvyšším modelem Melitta Barista TS Smart máte na výběr z 21 receptur, včetně těch mléčných.
Nejvyšší zájem o kávovary je tradičně okolo Vánoc, kdy sháníme krásný dárek pro své nejbližší nebo si chceme udělat radost něčím novým do domácnosti. Pití espressa se ale stává stále více oblíbeným, a tak je nákup kávovaru nejen sezonní záležitostí.

Melitta Barista TS Smart stribrnyČím se na českém trhu odlišují, jakou přidanou hodnotu nabízejí?

Jako jeden z velkých benefitů vnímám, že jsou kávovary vyráběny v Evropě a splňují standardy německé kvality, včetně všech kontrolních procesů před zabalením kávovaru do krabice a expedice na náš sklad. Zákazník tak má jistotu, že si domů odnáší spolehlivý a kvalitní přístroj. Velkou výhodou je již zmíněná vyjímatelná spařovací jednotka i unikátní systém extrakce kávového aroma. Kávovary Melitta CI Touch a Melitta Barista TS Smart jsou navíc vybaveny super tichým mlýnkem, který získal mezinárodní ocenění Quiet mark a promění váš kávový požitek v naprosto nerušený okamžik. Tento mlýnek má ve své výbavě také kávovar Melitta Purista, který uvedeme na trh již na konci března. Pro nadšence do technologických vychytávek je určitě zajímavé ovládání modelu Barista TS Smart prostřednictvím chytrého telefonu. A nesmím zapomenout zmínit moderní a elegantní design kávovarů.

 

Naznačila jste, že jeden z kávovarů je možné ovládat prostřednictvím chytrého telefonu. Jaký ten slaví úspěch na trhu?

Ovládání prostřednictvím chytrého telefonu je opravdu skvělá funkce, která dělá personalizované nastavení i přípravu kávy naprostou hračkou. Kávovar Melitta Barista TS Smart však nabízí mnohem více, a tím se stává velice zajímavou volbou pro všechny kávové gurmány, milovníky designu i technologické nadšence. Tichý mlýnek, dva
zásobníky na kávu s automatickým přepínáním, 21 přednastavených kávových receptur, mléčný systém, velký barevný displej s dotykovým ovládáním, tlačítko Můj šálek kávy s nastavením až pro osm osob, systém Aroma Plus pro ještě intenzivnější chuť kávy nebo speciální kolečka v zadní částí podstavy kávovaru pro snadné přesouvání. Kávovar je opravdovou špičkou ve své kategorii.

Jak vás osobně oslovila kávová kultura? Kdy pijete kávu nejraději a v jaké úpravě? Jsou příležitosti, kdy si jí dopřejete více a máte čas si tu chvilku náležitě vychutnat?

Mé srdce si naprosto získalo espresso macchiato. Kapka mléčné pěny je pro mě taková pomyslná třešnička na lahodném kávovém dortu. Ráda si zajdu do své oblíbené kavárny na velký hrnek kvalitní filtrované kávy, u něj se totiž dá dlouze sedět a v klidu o samotě rozjímat, nebo naopak ve společnosti přátel zaujatě mluvit o životě. To je spíše takové víkendové hobby. Myslím, že nejvíce litrů kávy vypiju přes týden s kolegy v práci. Pracovat pro značku Melitta je tak pro mě velkým štěstím, u nás se na kvalitu kávové kultury opravdu dbá.

Vzato odhadem – myslíte si, že Češi konzumují kávy málo v porovnání s jinými národy, anebo je tomu spíš naopak?

Ve srovnání se severskými státy není spotřeba kávy v ČR příliš vysoká. V tomto žebříčku vede Finsko, Švédsko, Island, Norsko a Dánsko. Česká republika spadá spíše do průměru ve spotřebě kávy i oproti sousednímu Německu nebo Itálii.

Melitta CI Touch image2Nezevšednělo nám její popíjení příliš? Nebo i v těch nejvytíženějších dnech máme každý svůj malý, intimní rituál, který k našemu životu patří a my si ho náležitě uvědomujeme?

Osobně vnímám vzrůstající trend kávové kultury. Stačí se jen podívat, kolik krásných a útulných kaváren se okolo nás neustále otevírá. Většinou je těžké najít zde volné místo, tak velký je zájem o kvalitní šálek kávy. Nasvědčují tomu také každoročně vzrůstající prodeje plnoautomatických kávovarů nebo přibývající lokální pražírny, které nabízejí široký výběr kávových zrn z celého světa. Z toho lze usuzovat, že si chceme dopřávat svůj kávový rituál i u sebe doma a na chvilku se zastavit uprostřed každodenního kolotoče.

Kde všude si mohou zájemci vaše kávovary pořídit? A jsou určeny spíše pro vybavení firem, patří do kaváren či cukráren, nebo si je kupují jednotlivci gurmáni?

Kávovary jsou momentálně dostupné na online prodejnách Alza.cz, Mall.cz nebo Datart.cz a tento rok bychom se rádi začali soustředit také na kamenné prodejny. Přístroje Melitta jsou určené jak pro domácí, tak pro firemní používání nebo do menších kaváren či cukráren.

ptala se Eva Brixi