05Zájem o konference s názvem EXCELLENTNÍ ŽENA, které pořádá Anna Šperlová v Plzni, jednatelka firmy EXCELLENT PLZEŇ s.r.o., je nebývalý. Proto se loni rozhodla, že začne organizovat další platformu setkávání, a to zhruba dvouhodinové pracovní networkingové obědy, které kromě gurmánského zážitku přinesou možnost představit podnikajícím ženám výrobky a služby, navázat spolupráci, rozkrýt, kdo může být komu a jak užitečný. A navázat kontakty. I v tomto případě zájem předčil očekávání:

V Plzni jste proslula organizováním konferencí pro ženy pod značkou EXCELLENTNÍ ŽENA. K tomu jste loni přidala Business networkingové obědy pro podnikavé ženy. Co je jejich cílem?

Úspěch není zadarmo a u žen podnikatelek to platí dvojnásob. Je velmi důležité budovat své dobré jméno a kvalitní vztahy s lidmi, kteří mají podobné hodnoty a cíle. Poznávat aktivní ženy ve svém okolí a nabídnout jim své služby. Být ve společenství žen, které jsou na stejné lodi a řeší stejné problémy, a proto mohou být ostatním užitečné. Na jednom místě a v jeden okamžik mají možnost potkat hodně zajímavých osobností, získat důležité kontakty, navázat vztah. Šetří tak čas, využijí ho velmi efektivně.

Na 24. září se chystá další setkání při obědě. V pozvánce se uvádí, že umíte spojit dobré jídlo, humor a podnikání. To je opravdu jedinečné. Myslím, že právě toto může být jedním z předpokladů úspěchu. Osvědčil se právě humor ženám při podnikání? Jaké jsou jejich zkušenosti?

04Anna ŠperlováJiž naši předkové věděli, že s úsměvem jde všechno líp. Proto nechci, aby to bylo jen nudné setkávání a mentorování, ale naopak je vítaná vřelost a optimizmus. Bez humoru se podnikat nedá, vždyť někdy je to tak náročné, že právě humor může pomoci. A největším dárkem pro mě je, že právě z Business oběda odcházejí ženy usměvavé a odpočinuté. A také plné dojmů a nových zkušeností. Moudrá žena ví, že úsměv a humor leckdy dělají v podnikání divy.

Tentokrát jste pozvala firemního sociologa Vojtěch Bednáře, který zvolil zajímavé téma: Žena jako lídr mužů. Proč?

Každá podnikatelka má kolem sebe muže – kolegy, podřízené, dodavatele, klienty... A není pro ni vždy jednoduché udržet si autoritu. Co udělat, dojde-li k nesplnění povinností nebo se k podnikání přimíchá uražená ješitnost? Jak vysvětlit jednoduše úkol tak, aby muži chtěli rozumět? Jak si zachovat svoji ženskost v mužském kolektivu? Spousta otázek, na které podnikatelky určitě dostanou odpověď.

Významný bývá prostor k představení služeb a produktů účastnic. Využívají toho? A vznikají nové kontakty a přátelství?

Podstatou Business oběda není jen seznamování žen, ale hlavně networking – budování sítě kontaktů. Ženy mají možnost představit své podnikání, nabídnout ostatním své služby. Navozuje se zde prostor nejen pro výměnu zkušeností, ale i následnou spolupráci. Je zde příležitost získat nové kontakty a zakázky díky doporučení. Co nejvíce se naučit z úspěchů, ale i chyb ostatních. Protože podnikání je i o vzájemné podpoře a empatii.

Potenciál networkingových akcí do budoucna je velký. Vy těžíte z regionálních možností, zájem roste. Plyne z toho, že se ženy mají chuť učit stále něčemu novému?

Myslím, že nastává doba, kdy se vracíme k osobní komunikaci, nechceme se znát jen z e-mailové korespondence. A to je dobře. A ženy podnikatelky nemohou ustrnout, jsou zvídavé, aktivní a společenské. Učit se nové věci je základem pokroku, a to je ženám vlastní. Tato setkávání jsou důležitá i pro začínající podnikatelky, těch „aha“ momentů zažijí během jednoho oběda opravdu hodně.

Jakou zkušenost jste získala z těchto obědů pro své vlastní podnikání?

Překvapuje mě stále jedna věc – kolik je u nás podnikavých žen a neví se o tom. Ženy nemají jako prioritu být všem na očích, dokážou potlačit své ego. Ale když vyjdou ze své ulity, je to nádhera. A pro mě je největší potěšení takové ženy potkávat, podnikat s nimi, propojovat je s ostatními. Proto považuji Business obědy i za srdeční záležitost a zvu všechny podnikavé ženy 24. září 2019 do Plzně. Podrobnosti lze zjistit na www.excellentnizena.cz.

otázky připravila Eva Brixi