banda1Martina BrandováKvalitní čokoláda okouzlí za každých okolností. Nezevšední. Pobídne k ochutnání. Stačí kousek, jedna pralinka. Ta nejlepší čokoláda se nemlsá, jen vychutnává. V okamžiku, kdy nespěcháte, kdy si na ni uděláte čas. Kdy vnímáte, že ji vkládáte do úst a myslíte jen na ni. S noblesou a v okamžiku, který patří pouze vám. Špičkovou značkou čokolády jsou Andělské pralinky, které jsme již jednou na našich stránkách představili. Vyrábí je Martina Brandová v Lipníku nad Bečvou. Milují je však znalci vysoké jakosti napříč Českou republikou i mnohé celebrity světového kalibru. V září se chystá otevření jedinečné prodejny v Praze. Také o tom je následující rozhovor:

Andělské pralinky je značka prvotřídní čokolády. Získala si přízeň mnoha lidí i vyložených gurmánů. Je mezi nimi i mnoho firemních zákazníků. Co nového pro podzim a čas vánoční chystáte?

Máte pravdu, těší nás, že si naše pralinky našly cestu nejen k běžným milovníkům čokolády, ale také do firem, které je každoročně využívají jako vánoční dárky. V tuto chvíli už prezentujeme letošní vánoční katalog, který je plný novinek, krásných nových tvarů pralinek, příchutí a designů. Myslím si, že kromě klasiky, kterou naši klienti každoročně očekávají, jako jsou pralinky s firemním logem, oblíbení barokní andílci, čokolády s betlémem nebo pralinky s perníkovou náplní, můžeme letos překvapit novinkami, jako jsou pralinky s příchutí vanilkových rohlíčků, hrozinek s rumem nebo netradiční ganache ze smrkových výhonků.

V září byste také ráda otevřela prodejnu v Praze. Kde přesně to bude a v jakém stylu jste ji navrhla?

 DSC1159Ano, splnila jsem si opět jeden ze svých snů a doslova jsem narazila na právě uvolněný prostor, který čekal na rekonstrukci a novou etapu našeho společného „soužití“. Nachází se v Praze 8 – Kobylisích, konkrétně v Ládví přímo naproti lékárně. Aa protože každý nový začátek si zaslouží i nové jméno, pojmenovali jsme naši prodejnu Andělské dobroty. Vzhledem k tomu, že mám vztah k historii a starožitnostem, navrhla jsem prodejnu ve stylu našich prababiček tak, abyste i na sídlišti našli oázu, ve které se zastavil čas a kde vás přivítá známá milá tvář, nabídne vám něco dobrého a vy se budete cítit dobře jako kdysi doma u babičky.

Půjde tedy o čokoládovou cukrárnu, kde se bude zároveň servírovat zmrzlina podle vašich vlastních receptur i dobrá nálada?

V podstatě ano, půjde o naši firemní prodejnu, o takovou výkladní skříň toho, co všechno vyrábíme a jsme schopni pro vás i na zakázku vytvořit. Místo, kde není nic čokoládového nemožné, kde nebudete vědět, kam se podívat dřív, a když to vyjde, tak vám zkusíme vypěstovat Pavlovův reflex!
Kromě krásné starožitné skříně plné pralinek, lanýžů a čokolády se na vás budou hned vedle smát makronky, dortíky, bezlepkové sladkosti. A protože myslíme i na zákazníky s intolerancí na laktózu, najdou zde také oni své výrobky. Budete moci také vybírat z našich domácích marmelád a sirupů, koláčů podle receptů mé lipenské babičky Marie nebo ochutnat pravé italské gelato, které také vyrábíme. Káva z rodinné pražírny v Litomyšli bude servírována stejně jako čaje z Dobré čajovny ve starožitném porcelánu, a když se zdržíte, uslyšíte odbíjet historické hodiny.

Ostatně k mlsání čokolády pohoda patří, ona sama v člověku vzbuzuje libé pocity a navozuje pohodu v duši. Vaše pralinky jsou jedinečné, už na první pohled dělají člověku radost. Umíte ji dělat i sama sobě? Jak se dokážete oprostit od starostí a jak odpočíváte?

Měla jsem velké štěstí, že můj koníček se stal mým zaměstnáním a všechna vydaná energie se mi teď vrací prostřednictvím krásných reakcí a pochval našich zákazníků. Tohle je moje radost a odměna. Na vaši druhou otázku, jak se dokážu oprostit od starostí, musím říci, že to asi nikdy úplně nedokážu. Pokud má člověk smysl pro povinnost a dávku zodpovědnosti, dělá si starost, ale to je samozřejmé. Jsem proto vděčná, že mám ve svém okolí, rodině i kolegyních takovou podporu, že věřím, že i ty občasné starosti překonám s úsměvem. A jak odpočívám? V posteli se dvěma mainskými mývalími kocoury, se skleničkou vína a nějakým českým filmem. To je největší relax!

Co doporučit těm, kteří se snaží omezovat sladkosti, ale mají nezkrotnou touhu si kousek čokolády dát?

Doporučím jen jediné – dejte si ji! Netrapte se a kousek si dejte, protože čokoláda léčí i duši. Nemusíte sníst celou tabulku, ale odměňte se, užijte si ji, a hlavně si nic nevyčítejte! Čokoláda obsahuje mnoho prospěšných látek a vysokoprocentní čokoláda v sobě má minimum cukru. Hlavní je, aby byla čokoláda kvalitní.

 DSC1378Jaké novinky obsahuje váš sortiment?

Baví nás vymýšlet novinky a rádi klienty překvapujeme, takže jsme letos rozšířili výrobu o pravé italské gelato. Protože nám záleží na použití kvalitních surovin, jdeme cestou zmrzliny bez palmového tuku, snížili jsme také obsah cukru. Některé zmrzliny jsou bezlaktózové a prakticky všechny i bezlepkové. Ovocné základy jsou především z „naší zahrádky“, takže používáme ovocné pasty, které si sami vyrábíme z ovoce, které jsme v létě nasbírali v sadu nebo na jahodové plantáži. Na to navazuje další novinka – marmelády a sirupy, které budou k dostání v nové prodejně, jak jsem už naznačila.

Bude možné si v pražské prodejně čokoládu také objednat třeba pro firemní večírek nebo jako dárková balení pro obchodní partnery?

Samozřejmě, v prodejně budou jak vzorky na ochutnávku, tak katalogy, ze kterých můžete firemní dárky objednat. Na akce a večírky připravíme i dezerty a makronky s logem, které jsme vyráběli například i pro módní značku Karl Lagerfeld.

Říkáte, že jste se dala rovněž do pečení dortů a makronek. Proč jste zvolila zrovna tuto cestu?

Makronky jsou velmi oblíbenou sladkostí a nejedna nevěsta touží mít na svatební tabuli elegantní makronky v barvách svatby. Proto jsme je začali vyrábět a ani ve snu by mě nenapadlo, jaký to bude „fičák“! Teď už máme v nabídce kolem 50 různých příchutí, ale nejoblíbenějších je zhruba 15 druhů. Dorty a dezerty byly už jen logickým vyústěním celé sladké výroby a baví nás udivené reakce zákazníků, kteří se diví, že ten krém opravdu chutná jako máslo, a ne jako chemická náhražka. K nám totiž mají margaríny a chemické náhražky vstup zakázán!

Vím, že se chystáte přihlásit do letošní Čes­ké chuťovky, soutěže pro české výrobce potravin. S čím před porotu předstoupíte?

Letos předvedeme naše již zmiňované Andělské makronky a možná vznikne historicky první spojení dvou někdejších vítězů České chuťovky, kteří dohromady stvořili produkt, se kterým se budou ucházet o přízeň poroty. S paní Janou Kolrusovou z firmy Dandelion root plánujeme soutěžit s našimi Dandelionkami – Andělskými pralinkami, které obsahují extrakt z praženého kořene pampelišky. Ta kombinace je chuťově úžasná, proto věřím, že porotce bude čím zaujmout.

Každá podnikatelka má své tajné sny i touhu uspět. Čas je však neúprosný a stále člověku šlape na paty. Nač bychom při budování firmy neměli zapomínat?

Asi na to, že všechno je relativní. Co je dnes jistotou, to zítra nemusí existovat a osud nás postaví před různá rozhodnutí. Je potřeba mít kolem sebe lidi, které máte rádi a oni mají rádi vás a nezanedbávat je na úkor podnikání. Jen pokud je člověk šťastný, může si splnit své sny. A to přeji nejen vám, ale i vašim čtenářkám!

otázky připravila Eva Brixi