KnaraMUDr. Pavel KnáraJeden z naplňujících pohledů je pro mne ten na pramen vody. V hloubi studny, ve stráni, v lázních. Dívat se na takový úkaz dává prostor k odpovědím na dříve nepodstatné otázky týkající se dnes špatného hospodaření s vodou obecně, a také: pozorovat pramen života je magické, fascinující, uklidňující i plné inspirace. Připomíná sepětí člověka s přírodou, upozorňuje, jaká mocná čarodějka voda je. Obzvláště pak ta, která nám naznačuje, že je potřeba vnímat sebe sama a usmívat se více, než je naší zbytečnou denní praxí. Voda je nedoceněný zázrak, hbitá kulisa každého dne. Ta minerální, vhodně používaná, dokáže člověku připomenout, že zdraví je hodnota, o niž stojí za to pečovat a radovat se z ní. O pramenech Mariánských Lázní ví doslova celý svět. V okolí města jich vyvěrá více než stovka a v samotném městě rovná čtyřicítka. Mezi hlavní patří Ferdinandův, Křížový, Lesní, Rudolfův a Karolinin pramen. Minerální prameny jsou velké téma i pro MUDr. Pavla Knáru, emeritního primáře hotelu Nové Lázně:

Prameny plné minerálů v optimálním složení, to je skutečné bohatství, jež nelze vyvážit ani penězi, ani zlatem. Jak byste ty, které slouží k nejrůznějším procedurám v Mariánských Lázních, charakterizoval vy?

Já bych mariánskolázeňské prameny charakterizoval jako „den a noc“. Až tak se liší svým chemickým složením. Na jedné straně na něco působí příznivě, ale na druhé straně negativně. Proto je pitnou léčbu v Mariánských Lázních nutné vždy zkonzultovat s lékařem.

KOLONADA 16A3216Příroda je stále mocnější než my. Dává nám zdroj, který vylepšuje naši fyzickou i duševní kondici, navrací zdraví, pomáhá je udržet. Co oceňují lékaři právě na takových minerálních vodách?

Mě nejvíce u minerální vody zajímá množství kationů, vápníku, hořčíku a sodíku. Platí, že čím více vápníku a hořčíku, tím lépe. U sodíku je to naopak, čím méně sodíku, tím lépe. Vápník je nutný pro kosti a zuby. Hořčík je proti únavě, depresím, je nutný pro práci mozkových, srdečních a svalových buněk, je důležitý pro kosti. Obecně sodík zadržuje vodu v těle, a my v česku přijímáme v potravě tolik sodíku, že jeho další vyšší přivádění je zcela zbytečné.

Kolik pramenů v Mariánkách využíváte a k čemu všemu se hodí?

V Mariánských Lázních je více než 40 pramenů minerálních vod. Všechny tyto minerální vody obsahují okolo 2,5 g rozpuštěného oxidu uhličitého v litru, a daly by se tudíž používat k vodním uhličitým koupelím. K pitné léčbě se používá především šest pramenů. Léčí se led­viny a močové cesty, dýchací cesty, žlučník, žaludek, játra a slinivka. V loňském roce měly Mariánky velké výročí. Uplynulo 200 let od prohlášení Mariánských Lázní lázeňským místem. U této příležitosti jsme napsali knihu Minerální vody v Mariánských Lázních. Je to první komplexní informace o našich minerálních vodách po roce 1945.

52 Nove Lazne Pitna kuraV čem jsou tedy unikátní? A přemýšlíte o jejich dalším zhodnocení? Třeba ke speciálním inhalacím, masážím, obkladům?

Unikátnost mariánskolázeňských pramenů je právě v jejich různosti. To nemá ve světě obdoby. Např. Lesní pramen používáme k inhalacím, uvolňuje hlen z dýchacích cest. My máme v Mariánských Lázních ale ještě jeden pramen. Pramen Mariin. To ale není pramen minerální
vody, ale vývěr přírodního oxidu uhličitého, tzv. Mariin plyn. Tento Mariin plyn využíváme ve formě suchých uhličitých koupelí, a plynových injekcí. Máme dokonce unikátní Mariino jezírko, kde hosté sedí v Mariině plynu, který dosahuje do výšky zhruba 50 cm. Všechny uhličité procedury zlepšují prokrvení celého těla, a jsou výborné pro regeneraci. Plynové injekce jsou naše nejznámější procedura proti bolesti.

Lze některý z vašich pramenů doporučit i k aplikování Priessnitzových obkladů? Měly by silnější účinek?

Tak to mne nikdy nenapadlo. Ale proč ne. V lázních Jeseník používají studenou vodu. Naše všechny minerálky jsou studené, tedy
8–10 stupňů teplé, tak by to šlo. Co by dělal uvolněný oxid hlinitý? Vstřebával by s kůží? Asi ano. Budu o tom přemýšlet.

Mnoho lidí si zvyklo „načepovat“ si minerálku do láhve a popíjet doma. V čem chybují a nač je dobré je upozornit?

Všechny mariánskolázeňské minerální vody obsahují hodně železa. Když je ta minerální voda v zemi, je to železo dvojmocné, ale na vzduchu oxiduje na železo trojmocné, které se již nemůže vstřebávat a začne v lahvi vypadávat jako sediment. Staří balneologové říkají, že se pak i hůře vstřebávají ty důležité minerály, mám na mysli vápník a hořčík. Minerální vodu je třeba pít u pramene, to je nejefektivnější. Když už se minerálka vezme do láhve, tak je třeba ji vypít v co nejkratší době.

Vzpomínám si, že jednu dobu býval velmi populární pramen Rudolfův, pili ho zejména lidé s ledvinovými kameny, a tzv. Rudolfka se dala koupit v kdejaké vesničce... Kde se dá nyní sehnat? Jen u vás?

Mariino jezirkoTak pozor! Rudolfův pramen není příliš vhodný u ledvinových kamenů. Ledvinových kamenů je řada druhů a podle toho je třeba volit pitnou léčbu. Třeba u urátových (z kyseliny močové) kamenů je vhodný Lesní pramen, u oxalátových a smíšených kamenů je vhodný Karolinin pramen, a u fosfátových kamenů pramen Ambrožův. Rudolfův pramen nemá konkurenci při zánětech močových cest, hlavně u zánětu močového měchýře. Rudolfův pramen je díky svému poměru mezi vápníkem a hořčíkem 2 : 1 vhodný při podpůrně léčbě osteoporózy. Díky nízkému obsahu sodíku je ideální pro seniory a i pro ty, kteří budou muset ještě dlouho, dlouho pracovat. Rudolfův pramen je znovu v prodeji v plastových lahvích 0,5 a 1,5 l vody. Slyšel jsem, že se znovu bude stáčet jako dříve do skleněných lahví.

Je rozdíl v přístupu k léčbě a rehabilitaci pomocí minerálních vod mezi ženami a muži? Kdo pramenům více věří?

Řekl bych, že zodpovědněji přistupují k využívání minerálních vod ženy. Zajímavější ale je, že z hlediska národnostního jsou nejzodpovědnější při pití minerálních vod rusky mluvící hosté. Ti mají ale často tendenci vypít minerální vody dvakrát více než předepíše lékař, v domnění, že budou dvakrát více zdravější. To je pěkná hloupost a mohou si i uškodit.

Většina podnikatelské a manažerské populace trpí vysokým krevním tlakem, nadbytkem cholesterolu, nespavostí, únavou. Jak v tomto případě pomůže „zázračná voda“?

V tomto případě bych „zázračnou minerální vodu“ využil ve formě vodních uhličitých koupelí. Tyto koupele snižují krevní tlak, zlepšují práci srdce, zlepšují prokrvení, působí proti stresu a podporují relaxaci. A jakou vodu pít? Nic nezkazíte, když budete pít Ambrožův pramen. Traduje se, že tento pramen hojně pil J. W. Goethe. Goethe prožil při svých třech léčebných pobytech v Mariánských Lázních poslední životní lásku s mladičkou Ulrikou. Goethe byl po pití Ambrožova pramene plný sil, a proto se tomu prameni říká pramen Lásky, a kdo se chce v Mariánských Lázních zamilovat, tak jde popít tento pramen. Tady alespoň vidíte, kolik různých problémů je možno v Mariánských Lázních „léčit“.

Zpivajici fontanaMyslíte si, že jsou ve vašem regionu další, zatím neobjevené prameny?

Určitě ano, akorát nevíte, jaká minerální voda z toho bude. Můžete narazit na vody silně mineralizované či prosté kyselky, a právě dle tohoto složení je nutno posoudit, k čemu taková nová minerální voda může sloužit.

 

A co poradit těm, kteří ve vašich lázních zatím nebyli?

Poradil bych jim, aby především absolvovali procedury z přírodních léčivých zdrojů. To jsou v Mariánských Lázních vodní uhličité koupele, suché uhličité koupele, tzv. plynové obálky a plynové injekce. Víte, naši předkové nebyli hloupí, a budovali lázně tam, kde právě tyto přírodní léčivé zdroje byly.

ptala se Eva Brixi