moraSny o podnikání bývají neuvěřitelně rozmanité. Někdy se v hlavě člověku zrodí nápad, ani neví, jak k němu přišel. Jindy je to vyústění bezesných nocí i obav v to, co najednou začne dávat smysl. Občas začínají ženy podnikat i na truc, aby nejen sobě dokázaly, že jim to půjde a že si mohou řídit život více po svém. Nejedna z nich také odchází z korporací, kde bývají přehlceny povinnostmi a seberealizují se jinak, než by si přály. Zjistí, že by se rády věnovaly úplně jinému oboru, než jakým se dosud živí.

Podněty ke vstupu do podnikání bývají také zcela prozaické jako třeba rozvod a nutnost postavit se na vlastní nohy těsně po absolvování vysoké školy či skončení mateřské dovolené. Jindy je to touha otevřít si v centru města kavárničku s neobvyklým sortimentem koláčů a závinů, kde se rádi zastaví vrstevníci na odpolední posezení, krátkou obchodní schůzku nebo jen tak. Některé ženy se v podnikání doslova najdou a okolí žasne, jaké úžasné věci dokážou vymyslet. Fantazie žen a invence, která nemá konce, to jsou jednoznačné charakteristiky, které zasluhují obdiv. Ženy majitelky také vědí, že se mohou na sebe plně spolehnout. K jejich pocitu jistoty však přispívá i dobré pojištění. Podle čeho volit, o tom již Ing. Josef Moravec, ředitel odboru tvorby pojistných produktů v Hasičské vzájemné pojišťovně, a.s.

shutterstock 167706995Smutným faktem je, že se venkov vylidňuje, i menší města mají problém udržet obyvatele. Přesto ne každý touží žít v anonymitě velkoměsta. Otázkou je, jak se seberealizovat, jak se uživit. Třeba pro ženy na mateřské dovolené nebo těsně po ní to bývá problém. Mnohé přemýšlejí o podnikání. Ale i na jeho začátku hraje roli rozvaha a dobré pojištění. Nač tedy nezapomenout?

To záleží na tom, o jakou oblast podnikání jde. Jsou činnosti, jejichž provozování nepotřebuje výrazné investice a nákladné výrobní prostředky. Tam je třeba se zamyslet především nad pojištěním odpovědnosti. I pouze s instalatérskou brašnou lze při nečekané shodě náhod způsobit statisícové, tedy pro začínajícího podnikatele, likvidační škody.
V případě, že si však zařizujete provozovnu i ve vlastním domě typu kadeřnictví, pedikúra a podobně, určitě se vyplatí zvážit i pojištění majetku. Ale přece jenom hlavní důraz bych kladl na pojištění odpovědnosti za škodu.

Mnohá společnost vznikala před 30 lety v garáži, ani dnes tomu není jinak. Firmy i firmičky se rodí v obýváku, na zahradě, v počítači. I v tomto případě je však dobré myslet na zadní kolečka. Jak je tomu u pojištění?

Přesně pro takovéto podnikatelky a podnikatele je učeno naše pojištění FORTEL. Jak už bylo mnohokráte prezentováno, jde o pojištění, které plně pokrývá pojistnou potřebu drobných a začínajících podnikatelů jak v oblasti majetku, tak i v oblasti odpovědnosti za škodu. Začínající podnikatel se může na toto pojištění plně spolehnout právě v začátcích svých aktivit, když si ani sám nedokáže jasně formulovat rychlost vývoje své nové cesty.

hvvpFORTEL je název produktu, kterým jste před dvěma roky obohatili své portfolio. Jakým způsobem tedy pomůže v začátcích podnikání?

S nadhledem je možné tvrdit, že předvídavě myslí za toho daného jednotlivce. Chrání před následky různých vlivů, jež k rizikům podnikání patří. Nicméně pojištění FORTEL nemusí být konečná v pojistné potřebě klienta. Mnohým skutečně plně, po celou dobu podnikání, plní potřebnou ochranu, a pokud z něj svými aktivitami podnikatel „vyroste“, má naše pojišťovna řadu dalších vhodných produktů, které klientovi může nabídnout.

Maminka, která je delší dobu s dětmi doma, se rozhodne, že začne šít oblečení pro volný čas určené předškolákům. Zdánlivě bezproblémová činnost, šicí stroj má, látky uskladní v ložnici, zboží prodá přes internet. O pojištění vůbec nepřemýšlí. Vy úskalí vidíte na první pohled...

V takovém případě bych o pojištění také nepřemýšlel. Pokud je dobře pojištěn dům a domácnost, a individuálně si paní pojišťuje případné dražší balíčky, zasílané poštou, těžko se u takového druhu podnikání hledá pojistná potřeba. Jistě by existovala řada různých pojištění, která by šla na takovéto podnikání aplikovat, ale i pojišťovák musí mít svědomí. Ale možná bych jeden druh pojištění přece jen doporučil, a to úrazové pojištění dětí. Maminka v zápalu práce nemusí mít děti vždy pod kontrolou. A jak víte, vše souvisí se vším.

Jiný příklad skýtá cukrárna, kde se již pracuje s technikou, ať již chladničkami, stroji na přípravu kávy, myčkou na nádobí, klimatizací, mixérem, zmrzlinovým strojkem. Jaké pojištění byste doporučil zde? A proti čemu majitelku ochrání?

Takováto provozovna může již být na hranici kapacity FORTELU. Může jít o velmi nákladné vybavení, možná má majitelka už i zaměstnance. Především v oblasti pojištění odpovědnosti je třeba zvážit pojistné částky. Přece jenom pracuje s potravinami, které necharak­terizuje dlouhá trvanlivost, a v případech nakažení salmonelou se často dočítáme ve zprávách, co vše se může stát. Obdobné provozovny s krajovými specialitami mají mnohdy odběratele, kteří na dodávky zboží spoléhají a mají je smluvně ošetřené. I takové skutečnosti je třeba brát v úvahu. Takže v každém případě se musí posoudit rizika podnikání individuálně, a tedy sestavit také individuální pojistný plán.

shutterstock 168799151Trendem v podnikání je vynalézat mobilní aplikace. Usnadňují lidem život, zejména mladší generace se již bez nich neobejde. Může se také autor takové aplikace pojistit? Proti čemu vlastně? Může mít pojištěn drahý mobil, počítač, tiskárnu u sebe doma, má-li podnikání na adrese svého bydliště? Může si nechat pojistit vlastní produkt, který prodává? Tedy mobilní aplikaci?

Ano je to tak. Pojistit si může vše, co zmiňujete, a pokud podniká vážně, tak to pojištěné dříve nebo později mít bude. I když, pokud podniká v místě bydliště, řada rizik by byla pokryta pojištěním domácnosti. Takový podnikatel nesmí opět zapomenout na pojištění odpovědnosti.
S tím produktem je to složitější. Ano lze pojistit vše, a je to jen otázka ceny, jak tvrdí někteří kolegové. Já spíše vidím problém ve stanovení pojistné částky, na kterou takový případ pojistit.

ptala se Eva Brixi