MG 3069Jarmila JanurováJakmile začnou padat podzimní mlhy a stromy ztratí listí, přichází myšlenky na Vánoce. Líbezné svátky, jež s sebou přináší nespočet emocí, vzpomínek i snahu připravit svým blízkým pěkné pohoštění či dárek. JaJa Pardubice s.r.o. je přesně tou společností, která bývá o vánočních svátcích s námi všemi. Peče totiž perníčky, které zdobí nejen stromeček, ale vůní koření krouží kolem naší duše a vnáší do ní klid a pokoj, a sváteční cukroví, jež na Štědrý den nesmí chybět na žádném stole. Firma z Pardubic se také již několik let účastní soutěže o kvalitní český výbrobek Česká chuťovka. Byla přítomna i letos, kdy klání slaví 10. výročí. A uspěla. S novým výrobkem, kokoskami. Ochutnala jsem a okusila bych znova. Jarmily Janurové, zakladatelky, jsem se zeptala:

Opět jste letos v České chuťovce uspěli. Proč jste se již po několikáté přihlásili?

Tento rok jsme uspěli v soutěži již po šesté a zase máme velkou radost. Jsme firma, která dává důraz na inovaci výrobků, neustále dodáváme na trh novinky vysoké kvality bez zlepšujících prostředků z jakostních surovin. Čes­ká chuťovka je jednou z cest, kterými o sobě dáváme vědět široké i odborné veřejnosti. Také si poměřujeme síly s ostatními potravináři. Rovněž v roce 2018 jsme mohli být mezi těmi, kterým se 11. října dostalo pozvání na slavnostní odpoledne České chuťovky do pražského Senátu.

 MG 3090Co vám právě tato soutěž ukázala? Co je na ní pro vás povzbudivé?

Ocenění hodnotitelskou komisí složenou z odborníků nás ujistí o kvalitách předloženého výrobku, což je pro nás velké vyznamenání. Rádi se udělenými cenami chlubíme v obchodě svým zákazníkům nebo při exkurzích, kterých se ve firemní prodejně během roku odehraje kolem patnácti. Vítáme také možnost se prezentovat na půdě Senátu, kde se koná slavnostní vyhodnocení chuťovky, a provést ochutnávku oceněných výrobků. Také se otevírá možnost se předvést před mnoha ostatními účastníky. Rádi se poučíme i z jejich komentářů. Dosud jsme poslouchali jen samou chválu, což nás těší a nutí opět chystat na příští rok další novinku. Vlastně nás účast v soutěží nabíjí energií pro další práci.

Tentokrát jste nabídli k hodnocení výrobek, který s perníčky nemá mnoho společného, jde o kokosku. Jak vznikla tato inovace?

Letos jsme se odklonili od perníkového sortimentu, a to proto, že jsme delší dobu zvažovali, jak smysluplně využít bílky, které vznikají při výrobě českých buchet. Výroba tradičních drobných kokosek na trhu velmi rozšířených a balených v sáčku nás neuspokojovala. Dalším vývojem jsme sestavili kokosky plněné trvanlivým krémem ve dvou velikostech se třemi příchutěmi, jako je vaječný likér, káva a pomeranč.
Kokoska v našem pojetí je zcela nový výrobek se vzhledem bílé pyramidy naplněné trvanlivým krémem doplněné cukrářskou tmavou polevou. Použitý kokos, cukr, bílky, krém a poleva přispívají k dokonalé vláčné a vyvážené chuti. Výrobek neobsahuje lepek, čímž se rozšiřuje jeho použitelnost. Kokosky se prodávají jednotlivě, vložené do cukrářského košíčku, zabalené do potravinářské fólie zavázané mašličkou. Barva mašle prozrazuje použité příchutě krému.

Kokos je zajímavá ingredience a Češi jej mají velmi rádi. Jakýma očima ho vidí cukrář, odborník, znalec gastronomie? Se strouhaným kokosem se dá hodně kouzlit, viďte?

Kokos je prvek v cukrařině velmi oblíbený. V naší výrobě máme mnoho perníkových výrobků, jejichž součástí kokos je. Například v perníkových dezertech a minidezertech v různém provedení, obsahuje ho i kokosový kmen s tradiční recepturou a naše sváteční cukroví. Fantazii se určitě hranice nekladou.

kokoska DSC 8021V čem je nutričně výjimečný a našemu stravování prospěšný?

Kokos je velmi zdravý, obsahuje například 55 % nasycených mastných kyselin, které zvyšují energii, ale nepřispívají k tloustnutí.

Budou kokosky součástí vaší vánoční nabídky? Zařadíte je v menším provedení do sady vánočního cukroví?

Ano, kokosky budou v menším provedení i novinkou v sadě svátečního cukroví.

Kdy v JaJa Pardubice začínají Vánoce a kdy si může zákazník-firma ještě objednat perníčky jako dárkový předmět?

Poté, co jsme dokončili zakázku po Velkou pardubickou, nastala doba pro výrobu s vánoční tematikou. Už v říjnu čekaly v balírně betlémky různých velikostí, drobné perníčky, zasněžené chaloupky, svícny atd. Máme velmi bohatý sortiment vánočních výrobků, třeba i perníčky jako ozdoby na stromeček. Objednávky rozmanitého charakteru se kupí a je jen a jen na nás, abychom vše stihli napéct včas i přes velký nedostatek pracovníků.
Stálý program firmy JaJa Pardubice s.r.o. představuje výrobu a prodej zdobeného perníku, perníkových dezertů a minidezertů, perníkové dorty, produkty z cukrářské hmoty, sváteční cukroví a české buchty. Těší nás, že každá skupina výrobků z našeho sortimentu již dosáhla na různá ocenění. Kdo ještě naši firmu nezná, ale rád by ochutnal, může navštívit naše webové stránky, zavolat, napsat, zastavit se ve firemní prodejně. Rádi vyjdeme vstříc. Myslím, že za 28 let působení na trhu máme co nabídnout.

připravila Eva Brixi