DSC 0011Drobná dáma s krásným úsměvem a jiskrou v oku. Energie, kterou nešlo nevnímat. Místo, kde bychom se i my z redakce nechali rádi hýčkat. Vřelost. Legrace. To vše jsem mohla vnímat smysly ve chvíli, kdy jsem vstoupila do Partnerského kosmetického salonu GERnétic v Českých Budějovicích, který vlastní a vede sympatická Iva Mikulková (na snímku).

Co vás přivedlo ke spolupráci s GERnétic?

Tuto kosmetickou značku, která se pro mne stala součástí životní cesty, jsem objevila před mnoha lety na veletrhu v Praze. Znovu jsem se pak s GERnétic setkala v roli figurantky, když zastoupení značky pořádalo školení pro kosmetičky z oblasti Českých Budějovic. Tato zkušenost na vlastní kůži mi ukázala zásadní věc: GERnétic není jen o hezkých slovech, ale je to kosmetika, která skutečně něco umí. Na své velmi citlivé pokožce jsem viděla rozdíl, jen jsem se po školení podívala do zrcadla. Pleť byla zklidněná, barevně sjednocená, prozářená, pěstěnější. Při pražském školení jsem si postupy již mohla osahat ve velmi příjemné komorní atmosféře a díky skvělým školitelům, kteří rozumí lidské fyziologii i kráse, jsem pochopila, jak GERnétic funguje. Dalo by se říci, že si mne získali nejen lidé, ale i filozofie a hluboké znalosti o člověku, které tuto značku činí zcela jedinečnou, poctivou, opravdovou.

nsmail 1868Měla jste nějaký profesní či životní sen, s jehož naplněním Vám GERnétic tak trochu pomohl?

V začátcích jsem o podnikání jako o snu nepřemýšlela. Byla to pro mne volba, která mi umožňovala pracovat a zároveň se věnovat ratolestem, které bývaly často nemocné. Když vše hodnotím, myslím, že s podnikáním, zejména pak s GERnétic, se dostavilo určité sebevědomí. Uvědomila jsem si, že nikdy není pozdě začít dělat to, co chceme, co nás naplňuje a baví. Nemohu ale opomenout ani význam rodinného zázemí, které je pro mne naprosto zásadní a umožnilo mi svým způsobem s podnikáním jako takovým začít. A když bych se měla rozhodovat znovu, určitě bych si nezvolila jinak.

Podnikání je někdy náročné. Čím vám ale vždy dokáže udělat radost?

Jsem ráda, že se naše klientky a naši klienti v salonu cítí skvěle a neváhají sem dojíždět třeba i více než hodinu cesty. Těší mne, že mohou poznat kvalitu přípravků a mou péči a vracejí se sem. Snažím se jim nabídnout vždy něco navíc. Vlídné slovo, naslouchání, pohlazení po duši, humor. A tak to má být.
Část této radosti nebo uspokojení vyvěrá také z toho, že vím, že se na GERnétic mohu spolehnout, že účinkuje a přináší výsledky, s jeho pomocí dokážeme čelit nedostatkům, které člověka na pokožce dokáží nemile potrápit. To je radost sdílená, která je velkou motivací. Nejen pro nás, ale i pro klienty.
A tyto pozitivní zkušenosti sem přitahují další zákazníky. Tak k nám do salonu chodí například už tři generace žen z jedné rodiny. Začalo to babičkou, která si po ošetření připadá báječně a vytvořila si tím krásný rituál. Po každé návštěvě si i ve více než sedmdesáti letech vyrazí s kamarádkami na kafíčko. Její dceru jsem poznala před svatbou, kdy jsem ji na tuto velkou událost připravovala. Od té doby je mojí stálou klientkou. A nedávno k nám začala chodit i vnučka.

Všimla jsem si, že je kosmetický salon svým způsobem také trochu rodinný business. Jak tuto spolupráci v rámci firmy vnímáte?

Spolupráci jsme neplánovaly. Má dcera Katka po ukončení středoškolského vzdělání nemohla sehnat práci, a tak si udělala rekvalifikaci, díky níž se ke mně mohla připojit. I ona si GERnétic zamilovala a v péči o pokožku celého těla mu propadla. Na naší spolupráci si vážím nejvíce vzájemné podpory, která člověku neustále dodává sílu, inspiruje ho. I v práci se užijeme jako maminka s dcerou, dcera s maminkou. Doplňujeme se. A myslím si, že není daleko od pravdy, když řeknu, že náš vztah se tím hodně upevnil. V případě potřeby jsme schopné se navzájem zastoupit. Důvěřujeme si a užíváme si to už víc než 15 let. Vím, že tak krásný pracovně rodinný vztah je asi unikátní, a o to víc jsem z té naší vzájemné harmonie šťastná.
V salonu s námi ještě pracují masérka a manikérka. Salon je také odpovědnost a jako jeho majitelka se musím starat o správnou administrativu, zázemí, organizaci, s nimiž mi Katka vždy pomáhala, a dalo by se říct, že se těchto manažerských úkolů zhostila s lehkostí a já jí je ráda přenechávala. Nyní, když je na mateřské, musím se s tím popasovat zase sama, ale díky elánu a radosti z rozrůstající se rodiny to zvládám.

DSC 0045Dnešní doba je velmi uspěchaná a plná stresu. Co byste klientkám a klientům doporučila? Aby si také dokázali v každodenním shonu najít čas jen sami na sebe?

Myslím si, že jediný účinný způsob jak stresu čelit je právě ochota najít si prostor a chvilku jen pro sebe. Avšak to, jakým způsobem toho člověk dosáhne, je velmi individuální, proto žádný zaručený recept nemám. Mně se osvědčila velmi jednoduchá věc. Když jedu z práce domů, klidně někde po cestě zastavím, vyjdu z auta a dívám se po krásné jihočeské přírodě, kochám se, nabírám energii. Tak ze sebe spolehlivě setřesu stres i pracovní vytížení.
Dalším způsobem, jak si najít čas na sebe, je bezpochyby i pravidelné kosmetické ošetření u nás v salonu. Všem se vždy snažíme vytvořit takovou atmosféru, aby si odpočinuli, což vyžaduje empatii, příjemné prostředí a prostor pro klid a relaxaci.

Kterou proceduru vy sama máte nejraději v období po letních dovolených?

Nejen po dovolených, ale také kdykoliv během roku mám nejraději ošetření zaměřená na revitalizaci pleti a lifting. Mou srdeční záležitostí je zlatá salonní maska Peel Off Anti Age od francouzské kosmetiky GERnétic, kterou si i klientky velice pochvalují. Díky aktivním látkám a obsahu arganového oleje dokáže s pletí divy. Zklidňuje, revitalizuje, odstraňuje projevy stárnutí i únavy, vypořádá se s otoky i podrážděním. Ale velmi často v salonu řešíme rovněž aknetickou pleť, která si vyžaduje specifickou a opravdu odbornou péči. V tomto ohledu považuji za naprostou špičku krém Octo, který reguluje mazotok a redukuje nevzhledné černé tečky.

za rozhovor poděkovala Kateřina Šimková