IMG 4795Psal se rok 1923, kdy se do Československa poprvé dostal francouzský sýr camembert. Zdali recepturu přivezl některý z českých sýrařů, který se při službě v armádě dostal až do Francie, to zůstává záhadou. Jisté je však to, že se čeští mlékaři a sýraři v Hesově na Přibyslavsku rozhodli tuto delikatesu vyrobit také a založili družstvo na zpracování mléka Pribina.

Pravděpodobně tehdy ještě neměli tušení, že pokusem vytvořit obdobnou lahůdku dají život nejproslulejšímu plísňovému sýru v České republice, který si už můžeme dopřávat skoro tak dlouho, jako existuje naše republika sama. Za tu dobu se u Krále sýrů ledacos změnilo, ale co zůstalo, je jeho charakter pravého českého hermelínu, který nikde jinde nenajdete.
Silně aromatický camembert však bylo třeba přizpůsobit chuti a zvyklostem českých labužníků, a proto hesovští sýraři přišli s vlastní úpravou původní receptury. Začali používat pasterované mléko, a především jiný druh plísně, díky níž sýr při zrání nemění svou podobu tak zásadně, získává příjemné žampionové aroma a krémově lahodnou chuť. Pro svůj produkt v roce 1946 nechali patentovat vlastní název. Inspirací se jim stala nápadná podobnost povrchu jejich sýru s bílou, sametově hebkou kožešinou hranostajů typickou pro české panovníky – hermelínem.
Nejdříve se originální české hermelíny vyráběly ručně. Jejich obliba ale rostla a bylo potřeba požadavkům trhu přizpůsobit i výrobu. Proto od roku 1976 přešla sýrárna na linkovou výrobu, aby byla schopna vyrábět hermelín po celý rok a neomezovala se jen na zimní sezonu.
Největší inovace ve výrobě proběhly kolem roku 1993, kdy se majitelem společnosti Pribina stal Jean-Noël Bongrain. On a jeho rodinná firma už tehdy byli jedním ze světových hráčů ve výrobě sýrů. V tomto roce se také hesovský hermelín začal prodávat pod značkou Král sýrů, která vyjadřuje jeho vysokou kvalitu.
obal 95Jemné jádro ukryté pod kůrkou pokrytou charakteristickou ušlechtilou plísní miluje stále více Čechů. Podle průzkumu, který si začátkem tohoto roku nechala společnost Savencia zpracovat, vyplynulo, že mezi spotřebiteli je Král sýrů považován za nejchutnější český plísňový sýr. Až 65 % spotřebitelů při nákupu rozlišuje, zda kupuje tradiční hermelín, který zaručuje vysokou kvalitu a charakteristickou chuť, nebo jiný plísňový sýr.
Jak dnes tedy charakterizuje a vnímá tento sýr Ing. Oldřich Obermaier (na snímku), člen správní rady společnosti Savencia, člen Českého komitétu Mezinárodní mlékařské federace, člen Společnosti pro výživu a Francouzsko-české obchodní komory a člen Potravinářské komory České republiky?

Pětadevadesátiletý veterán na českém trhu sýrů představuje legendu, která se do chuti spotřebitele výrazně zapsala. Čím je Král sýrů výjimečný?

V dřívějších letech to byl jediný sýr s plísní na povrchu české provenience. Dnes představuje jedinečné spojení naší tradiční a současné francouzské technologie. Na chuť a konzistenci jsou spotřebitelé zvyklí, zvykli si také sýr obalovat a z toho plyne i obliba tužší konzistence, která u zahraniční konkurence chybí. Dnes představuje Král sýrů na českém trhu absolutní špičku – domácí konkurence za celou dobu tržní ekonomiky nevznikla – výroba je mimořádně náročná, hlavně na hygienu.

Jaké množství se ho ročně vyrobí a sní?

Sýru se vyrobí tisíce tun. Ve spotřebě sýrů na obyvatele České a Slovenské republiky (17 kg ročně) představuje po eidamu hlavní položku.

Máte svoji oblíbenou kombinaci tohoto sýru třeba se zeleninou či ořechy a ovocem? A jaké víno k němu máte nejradši?

Zajímavá je kombinace s výrazným džemem (rybíz, brusinky) a ke Králi sýrů patří samozřejmě dobré červené víno.

Sýry se na našem jídelníčku objevují stále častěji. Proč? Jde o trend kopírující požadavky zdravé výživy nebo labužnickou zálibu stále většího počtu těch, kteří se v kvalitních sýrech „našli“?

Sýry jsou tradiční součástí české kuchyně a nenahraditelnou potravinou od dob, kdy se začal chovat dobytek. I když v Česku nemáme tak vysokou spotřebu sýrů jako ve Francii nebo Itálii (přes 25 kg), máme slušný průměr v EU. A naše sýry jsou ve srovnání s EU velmi kvalitní.

Bude se Král sýrů vyrábět i v jiných tvarech a velikostech?

Ano, i dnes dostanete celou paletu pod značkou Král sýrů nejen v příchutích, ale i v několika gramážích.

Před lety byl tento český hermelín patentovaný. Co to pro dnešní dny znamená?

Značka Hermelín i Král sýrů jsou chráněné známky naší firmy. Pod těmito známkami spotřebitel naše sýry zná a představují součást tradiční kultury konzumu českých a slovenských sýrů.

Jak pokračuje stěhování výroby ze Sedlčan do Hesova?

Zatím dobře, ale problémů k řešení je řada, ať už hledání personálu do Přibyslavi, nebo snaha postarat se o pracovníky ze Sedlčan a město Sedlčany...

otázky připravila Eva Brixi