DSC 2179Kateřina Lukášová

Kateřina Lukášová je HR ředitelkou ve společnosti SAZKA a.s. I přes velkou odpovědnost, je v Sazce šťastná. Má prostor tvořit, pracovat s nápady, vést tým, který práce baví a spatřuje v ní smysl. Užívá si možnosti, které dostala. Investuje nadbytek ženské energie do projektů, které postupně transformují loterní Sazku do zábavní firmy, která navíc přináší lidem štěstí. Ať již výhercům, nebo zaměstnancům. Štěstí je totiž v Sazce pracovat stejně jako si sem přijít pro pohádkovou výhru. A tak to chápe i Kateřina Lukášová:

Sazka, to je značka, která mnoha lidem přinesla štěstí. Jak ji vnímají vaši vlastní zaměstnanci?

Myslím, že jako firmu, která je opravdu výjimečná. Vidíme štěstí v praxi každého dne, setkáváme se s ním tváří v tvář. To je jeden pohled. Ten druhý je o tom, že se snažíme, aby i naši zaměstnanci byli šťastní, aby se jim dobře pracovalo, aby sem rádi chodili a mohli dělat to, co je baví. Je to princip naší firemní kultury. Tím se také odlišujeme od jiných společností – jsme opravdu firma o štěstí.

Z toho mi plyne, že složitosti na trhu práce, nedostatek lidí, vás asi míjí. Kdo by nechtěl působit tam, kde najde štěstí?

Je to tak. Sice hledáme stále, ale není to tak urputný boj jako v jiných společnostech. Navíc – fluktuaci máme minimální. Lidem se u nás líbí, zůstávají, nemají potřebu hledat jiné místo. Také je třeba podotknout, že neobsazujeme klasické dělnické pozice, kde bývá fluktuace vyšší. U nás jde spíše o střední management a specialisty v oboru informačních technologií a marketingu. Úspěchy máme také v rozvoji a kariérním růstu stávajících zaměstnanců.

Jací by tedy měli být vaši zaměstnanci?

Vytváříme pro své zákazníky zábavu, podporujeme hravost i touhu plnit si své sny. To by měl mít na paměti každý zaměstnanec při své práci. A uvědomovat si, že právě on svou invencí může cestu ke štěstí ostatním ovlivnit. Naši zaměstnanci by měli být výsledkově orientovaní, samostatní, motivovaní a šťastní.

Lukášová1Máte i nějaká pracovní místa, která nejsou v českých firmách příliš obvyklá?

Jako jediná firma v ČR máme například speciální pozici designer losu. Je to velmi kreativní profese, v rámci které má naše designerka na starosti, aby byly losy vizuálně přitažlivé, aby zákazníka zaujaly a pobavily. Speciální vývojáři zase vymýšlejí nové hry. Máme specialisty losování, tedy profese, které vkládají míčky do osudí, spolupracují s notářem, dávají pokyn ke zveřejnění tažených čísel. Jak vidíte, stále si vlastně povídáme o štěstí... A nedávno jsme spustili tzv. Idea Hub, v jehož rámci mohou zaměstnanci sdělovat své nápady týkající se nových produktů a sdílet zajímavosti z jiných trhů. Každý námět, každá připomínka má svůj význam.

Umíte stručně charakterizovat Sazku?

Už zdaleka nejsme jen o trafikách a žlutých koulích, které potkáváte cestou po městě. Jsme firma založená na špičkových technologiích a výjimečná svými produkty, komunikací se zákazníky i výsledky. A především vztahem k zaměstnancům. Ten stavíme na úctě a důvěře ve schopnosti jedince. Ve většině korporací mají zaměstnanci na starosti jen vybranou část projektu, to jsme chtěli změnit. U nás mají možnost vést vlastní projekty od A do Z. Aby mě práce bavila, musím v ní spatřovat smysl, dosahovat výsledků. Jsem přesvědčená, že to je jedna z klíčových věcí i pro většinu zaměstnanců, je to způsob, jak udržovat zaměstnance motivované a šťastné.

Pro toho, kdo sleduje vaše webové stránky, jste firmou, která se od základu mění...

Ano, je to tak. Také náš web už není jen o informacích či základní produktové řadě. Stránky jsme proměnili v herní a zábavní portál, kde se má kdokoli možnost pobavit, zahrát si, vsadit si. Už dnes víme, že zde do konce tohoto roku přibydou desítky online her.

Využíváte roboty?

Roboty samozřejmě máme. Zákazníci dnes vyžadují co nejrychlejší a nejefektivnější komunikaci, což klade na firmy velké nároky, a proto je zapojení robotů téměř nezbytné. Používáme chatbot, tedy počítačový program, který dokáže snadněji a efektivněji vyřizovat základní dotazy a požadavky našich zákazníků, a my tak můžeme pracovníky delegovat na jinou, komplexnější práci. Robot tím šetří čas i lidské zdroje. Také používáme roboty na testování produktů nebo „zaměstnáváme“ robota na balení losů.

Významná je i firemní kultura a benefity. Nabízíte svým zaměstnancům i netypické benefity?

Máme mnoho benefitů. Dám příklad: v řadě firem je zakázáno využívat internet k osobním účelům. U nás je to trochu jinak. Zaměstnanci dokonce mohou v pracovní době testovat naše hry, a třeba si je i zahrát. Má to logiku. Chceme, aby dobře poznali jednotlivé produkty Sazky, aby se s nimi perfektně seznámili a vyzkoušeli si je na vlastní kůži. Ostatně, víte, kdy lidé sází přes internet nejčastěji? Je to po obědě. Člověk je najezený, prožívá relativní klídek, je mu dobře a má chuť si třeba vsadit. Nebo jiný příklad. Zaměstnanci mají možnost si vyzkoušet, jaké to je prodávat naše produkty například v trafice. Aby si osahali, jak to ve skutečnosti chodí. I já sama jsem si vyzkoušela práci za kasou a musím říct, že mě to bavilo, ale hlavně mi to pomohlo poznat atmosféru prodeje, slyšela jsem, co zákazníci říkají, chtějí.

6Módní jsou manažeři štěstí. Našel by u vás takový manažer uplatnění?

Myslíme si, že samostatného manažera s touto erudicí nepotřebujeme. O štěstí se u nás mluví každý den, štěstím žijeme a děláme vše pro to, aby naši zaměstnanci byli také šťastní. Jsme poměrně malá firma se zhruba 400 pracovníky, já sama znám skoro každého jeho jménem. Zakládáme si na osobním přístupu, odstranili jsme přebytečnou administrativu a raději se setkáme na společné pracovní snídani. Lidé se u nás cítí vítaní, a to je moc důležité.

Zasahuje někdy firemní psycholog?

Psycholog pro nás pracuje externě, využívá se spíše výjimečně, když je nutné řešit složitou osobní situaci dotyčného, například úmrtí v rodině, a těžko se s tím vypořádává. Případnou pomoc psychologa ale nepodceňujeme. Přece jen v práci trávíme hodně času, a nečekané okamžiky nevylučujeme. Máme ho tedy v záloze.

Vyvíjíte nějaké aktivity proti stresu vrcholového managementu?

Nejde jen o vrcholový management. Abychom byli konkurenceschopní na trhu práce, klademe velkou pozornost na výkon. To samo o sobě napovídá, že člověk musí ve zvýšené míře dbát na regeneraci organizmu. Osvědčil se nám systém benefitů, které mají pomoci držet nás v dobré kondici a náladě. Přímo v budově Sazky funguje super nové fitness centrum, kam lze zaskočit i v průběhu pracovní doby, a je zdarma. Vybrat je možné z lekcí jógy, tabaty, boxu, dokonce se tu vyučuje box pro ženy. Někteří trenéři se rekrutují přímo z řad našich zaměstnanců.

Také máme k dispozici služby nevidomých masérů... Mnozí z našeho týmu se zapojili do sportovních aktivit, které vyvíjíme ve školách na základě partnerství s Českým olympijským výborem.

Vy sama máte dvě malé děti, jste ve vedoucí manažerské pozici, určitě není jednoduché sladit osobní přání a profesní povinnosti...

Lhala bych, kdybych nepřiznala, že to je náročné, navíc druhému synovi bylo půl roku, když jsem nastupovala zpět do práce. Ale skloubit oba přístupy k životu lze. Já mám to štěstí (všimněte si, používám opět slovo štěstí), že nepracuji proto, abych uživila rodinu, to zvládá manžel. Bez práce však nemohu být. Také jsem sehnala velmi šikovnou chůvu a vím, že jsou děti v dobrých rukou, neprožívám muka z toho, co se stane, když se na příchodu domů trochu opozdím. Při řešení otázky, zda děti, nebo kariéra, jde pro mě spíš o dobrou organizaci než o hledání odpovědi na otázku. Mám ráda rychlé životní tempo a práce je pro mne navíc zábavou.

Máte čas číst synům pohádky?

Ano, každý večer čteme, já nebo manžel, oběma potomkům knížku. Teď zrovna Človíčkova dobrodružství.

A co je štěstí pro vás?

Jednoznačně spokojená rodina. Momentálně mě nejvíce naplňují víkendy na horách s našimi dětmi a naším výmarským ohařem Radarem.

ptala se Eva Brixi