rovKlinika Svět rovnátek, s.r.o., se nevěnuje jen „rovnání zubů“, ale své pacienty také připravuje na rekonstrukce chrupu. Žádný zákrok není stejný, vyžaduje mnohdy interdisciplinární spolupráci a všeobecný pohled na stomatologii. O tom a také o konkurenceschopnosti na poli ortodoncie si s námi povídala MDDr. Mája Konvalinková, která se zabývá rekonstrukcemi chrupu a zkušenosti získávala rovněž na pracovišti zabývajícím se léčbou pacientů s rozštěpy. Potkat byste ji však mohli také v její vlastní praxi na Zubní klinice Hradent v Uherském Hradišti, nebo ve volném čase, jak rozeznívá saxofon.

Ortodoncie je regulérní medicínský obor. Veřejnost ho tak někdy ale ne zcela vnímá. Jaké vzdělání vyžaduje?

Přestože jsem původně byla spíše umělecky orientovaný člověk, vybrala jsem si zubní lékařství jako obor, který je zajímavý a potřebný. Svým způsobem mne vždy přitahoval. Studium je ale velice náročné. Nejprve jsem absolvovala obor Zubní lékařství, pak následovala dvouletá praxe v oboru a poté jsem navázala tříletým studiem ortodoncie, které vyžaduje atestaci stejně jako například čelistní chirurgie. Čistý čas studia činí osm let. Aby byl člověk skutečně dobrý ortodontista, měl by ke stomatologii přistupovat jako k celku, jelikož případy, které ve Světě rovnátek řešíme, často vyžadují interdisciplinární přístup. Pro pacienta to posléze znamená rychlejší a efektivnější průběh léčby, kde nezohledňujeme jen zdravotní kritéria, ale také estetiku tváře a pocit komfortu v procesu léčby samotné.

Co vše musí ortodontista zvládnout, aby byl konkurenceschopný?

majaupr

Pokud jde o vlastní ordinaci, pak je dobré, pokud ortodontista dokáže zvládnout alespoň základy manažerského řízení. My ve Světě rovnátek ale máme štěstí, že Daniele Mastracci a Matúš Valach jako spolumajitelé kliniky tuto část práce vzali na sebe, a lékařský tým má tak prostor věnovat se skutečné podstatě naší profese. Dalším aspektem je jistě vzdělávání. Ortodontisté, ostatně jako všechny lékařské profese, se musí vzdělávat celý život. O to více, s jakou razancí a intenzitou se v našem oboru vyvíjí využití technologií, ať již jde o scannery, modelační programy, nebo 3D tiskárny. Svět rovnátek podporuje celý náš tým ve vzdělávání, máme možnost navštěvovat kongresy, konference a účastnit se stáží jak v ČR, tak především v zahraničí. Jsme v přímém kontaktu s technologickými novinkami a máme možnost je v praxi denně používat. Tedy odpověď je jednoduchá. Přizpůsobit se trendům a umět s nimi pracovat.

Ve Světě rovnátek se nestaráte jen o krásný úsměv, ale věnujete se také přípravě na rekonstrukce chrupu. Co to pro pacienty znamená?

Příprava na rekonstrukce chrupu se využívá v případech, kdy pacient o zub nebo část chrupu přijde z nejrůznějších příčin. To se týká všech věkových skupin. Ať už proto, že péče o dutinu ústní byla v dětském věku zanedbána, nebo si dotyčný nevytvořil správné hygienické návyky. Pomáháme často i těm, kteří si při sportování přivodili úraz. Často jim nepěkný chrup brání v tom, aby se cítili dobře, mnohdy to dokonce ovlivňuje nejen osobní život, ale také úspěchy v zaměstnání. V určitých případech by bez ortodontické přípravy nebyly možné další efektivní stomatologické či protetické zásahy. Ve chvíli, kdy nedojde pomocí rovnátek k úpravě chrupu, je velké riziko, že protetické ošetření nebude možné plnohodnotně provést a životnost náhrady může být rapidně zkrácena. Samozřejmě vždy záleží na rozsahu řešeného problému. Někdy jsou přípravy na rekonstrukci mnohem složitější než rovnání kompletního chrupu, vyžadují více trpělivosti, disciplíny, času a zodpovědnosti. Je to však cesta, již pacientům ve Světě rovnátek doporučujeme. Investice do zdraví a kvality života nikdy není zbytečná.

Lze lidem při těchto zásazích ulehčit? Například vyrobit dočasnou náhradu, která je diskrétní?

Ano, určitě lze a pacienti se na to často ptají. Do rovnátek doplníme umělý zub, který skryje nežádoucí mezírku. V případě systému Invisalign se kapsa na chybějící zub vyplní kompozitním materiálem. Tudíž okolí vůbec nepozná, že došlo ke ztrátě zubu a mnohdy ani to, že se pacient připravuje na protetický zákrok pomocí rovnátek. Pokud víme, že naši pacienti dělají kontaktní sport, jezdí na koni nebo se u nich jinak zvyšuje riziko, že si chrup poraní, jsme schopni jim také vyrobit chrániče na rovnátka. To děláme zejména v případě fixních aparátů, které by při úrazu mohly pohmoždit měkké tkáně dutiny ústní.

ptala se Kateřina Šimková